• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ayhan Demir
Ayhan Demir
TÜM YAZILARI

Dostça bir yazı

22 Mayıs 2019
A


Ayhan Demir İletişim: [email protected]

Büyük bir fenalık denizinin içerisindeyiz. Millet ve memleket olarak ağır imtihanlardan geçiyoruz. Atalarımız, “dost bin ise azdır, düşman bir ise çoktur” demişler. Düşman çok, dost az.

Hal böyle iken, “artık devir değişti” deniliyor. Dostlukların değil de, ittifakların devrindeymişiz. 

Unuttukları bir şey var: İttifak mensupları işbirliği, dostlar kader birliği yapar. Bizler ittifakı değil, dostluğu önemsiyor, kardeşliği öneriyoruz. Fark şurada: Birinde hesap var, diğerinde kitap. 

Hiç görülmemiş ittifaklar ve iltifatlar görüyoruz. İyilik için bir araya gelemeyenler, rakiplerini devirmek için nasıl da ittifak oluşturuyorlar. 

Olmaz diye bir şey yok: Gün gelir ortaklıklar bozulur, ittifaklar dağılır. 

Sıkça duyuyoruz: “Pazara kadar değil, mezara kadar” diyorlar. Bunu söyleyenlerin birçoğu, cumartesiyi bile göremiyor. Pazarı görebilenler de pazartesi birbirlerini görmek istemiyor.

Dostluk ve kardeşlik öyle mi? Dostluk her daim tazedir, bakidir. Mezarda bile bitmez, öldükten sonra da devam eder. “Ahretlik” veya “ahiret kardeşliği” diye boşuna denilmiyor.

Dost, yanımızda bulunsun veya bulunmasın; nazımızın geçtiği, kendimizi güvende hissettiğimiz kimsedir.

Dost o kimsedir ki, bizim başarımızı kendi başarısızlığı olarak görmez. Nasibine razı olur, fitneye karşı dirayetli durur.

Bizler, kötülüğün yanında saf tutmayan, doğruda ve vefada sebat eden bütün Müslümanları dostumuz olarak görüyoruz. 

Zor zamanların kıymetli taraflarından biri de, dostlarımızı bize göstermesidir. Zorluklar, sadece boyumuzun ölçüsünü değil, arkadaşlarımızı da gösterir. Böyle zamanlarda düşmanı kolladığımız kadar, kendimize de bakarız. Hatalarımızı anlar, noksanlarımızı tamamlamaya çalışırız.

Elbette insan insana muhtaçtır. Tek elle ne yapılır? Alkış bile olmaz. Sadece protesto.

“Düşman düşmanın halini bilmez” derler. Peki, biz, dostlarımızın halini biliyor muyuz? Dostlarımızla, kardeşlerimizle ve arkadaşlarımızla, dayanışma içinde olmalıyız.

Yanımızda ve yakınımızda olan çok kıymetli arkadaşlarımız, kardeşlerimiz var. Aramızda hiç kırgınlık olamaz mı? Elbette olur, oluyor. Normaldir.

Normal olmayan şudur: Kardeşliğimize çok kolay kıyıyoruz. Düşmanlardan ziyade, dostlarımıza üzüntü veriyoruz. Yoktan yere başlatılan tartışmalar, çıkarılan münakaşalar ve nihayetinde ayrılık, kırgınlık. 

İstikbal endişesi taşınırken, istiklal mücadelesi verilirken, bin bir çeşit tehlike kapımıza dayanmışken, yapılacak en son şey herhalde budur. Hiç yapılmasa, elbette daha iyi.

Bizi zayıf düşüren bu kötü huyumuzdan acilen ve ihtiyaten vazgeçmeliyiz. Dostlukta sebat etmek iyidir. Ayrılıktan şiddetle kaçınmak Müslümanca bir tavırdır. Bu yüzden söylenmiştir: “Eski dostluğu muhafaza etmek imandandır.”

Nurettin Topçu, hepimize, önemli bir tembihte bulunuyor: “Dostlarınıza karşı zekânızı değil, kalbinizi kullanınız.”

Birbirimizi karalamanın değil, aklamanın peşinde olmalıyız. Dostlarımıza ah, düşmanlarımıza oh dedirtmemeliyiz.

Hiç durmadan kusur arayan, insanları karalayan ve başkasının nasibini kıskanan bir kimsenin sonu ne olabilir?

Soruyu ben sordum, cevabı Ataullah İskenderî versin: “Şan, şöhret ve makam sevgisinden dolayı zalimlerle dostluk kurmak ve ümmetin aleyhinde olabilecek işler çevirmek, İslâm’ı bütünüyle götürür.” (Tasavvufî Hikmetler, Sayfa 70.) 

Derler ki, “ağaç düşer de yakınına yaslanır.” Herkesin kendine şunları sorması gerekiyor: Yakınımızda kimler bulunuyor? Kimi alkışlıyoruz? Kimler bizi tebrik ediyor?

Bir soru daha: Aslımızı ve dostlarımızı, daha doğrusu, kendimizi kaybettikten sonra dünyayı kazansak ne olur?

Furkan Çalışkan kardeşimin, Savunma Sanatları isimli kitabında, şöyle iki dize var: “Dost ateşinde kalmış askerleriz bugünlerde / Cehennemini buzdolabında unutan piyade benim.” (Kaplanın Çizgileri, Sayfa 46.)

Evet, ne yazık ki, cesur düşmanlar ile sessiz dostlar arasındayız. Dost eli ile dost ateşinin birbirine karıştığı günlerdeyiz.

Zorluk anları, dostluğun imtihan günleridir. Dostluk, zorluk anlarında tavır almayı gerektirir. Şu sıkıntılı günlerde, “yıkılma sakın” diyecek, gerçek dostlara ihtiyacımız var. Bu mesuliyetten kaçamayız, kaçmamalıyız.

Kardeşliğimizi tahkim etmek, dostlarımızın hukukunu ve izzetini korumak zorundayız. Bu, her şeyden önce kendimize iyiliktir. Değerlerimizi korumak, bizi korur. Koruyan korunur.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23