• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Halil Kışlacık
Halil Kışlacık
TÜM YAZILARI

Nimetler de çeşit çeşit, afetler de...

24 Haziran 2018
A


Halil Kışlacık İletişim: [email protected]

Zaten siyaset yazmak huyum değil, bugün bir de seçim yasağı var, madem öyle, bugün göktaşlarını yazalım.

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Dünya’ya yakın potansiyel tehlike unsuru göktaşlarına karşı hazırlıklarla ilgili bir plan yayınlamış. 

10 yıl içinde olması muhtemel bir doğal afet karşısında neler yapılabileceğiyle ilgili önerilere yer verilen planda, göktaşlarının tespit edilmesine ve takibe alınmasına yönelik teknolojilerin geliştirilmesi, göktaşlarıyla ilgili bilgilerin bir araya getirilmesine işaret edilmiş, dünyaya çarpma potansiyeli olan gök cisimlerini yok edecek veya rotalarını değiştirecek teknolojilerin geliştirilmesi ve bu konuyla ilgili uluslararası iş birliğinin artırılması gerektiği vurgulanmış, acil durum prosedürlerinin ve eylem protokollerinin hazırlanmasının gerekliliğin altı çizilmiş.

Göktaşları, kabaca, güneş sistemi oluşurken artan maddelerdir... Minicik, pirinç tanesinden küçük de olabilirler; kocaman, şehir büyüklüğünde de... 

Küçük göktaşları, atmosfere girdiğinde hızı sebebiyle büyük bir sürtünmeyle karşı karşıya kalır ve parçalanır. Yıldız kayması dediğimiz şey de bu olayın görsel şölenidir aslında.

Fakat bazı göktaşları oldukça büyüktür ve sürtünme onları tamamen parçalayamaz. Bunlar dünya yüzeyine ulaşır ve çarpma alanlarında büyüklük ve hızlarına göre hasarlar meydana getirirler... Küçük bir göktaşı belki bir arabanın kullanılamaz hale gelmesine sebep olabilirken, 2013 yılında Rusya’ya çarpanda olduğu gibi, binlerce insanın yaralanmasına da yol açabilir.

Bilinen en büyük çarpışmalardan biri, Meksika Körfezi’ndeki Yucatan Yarımadası’nda gerçekleşti. Çarpan göktaşının yaklaşık 10 kilometre uzunluğu olduğu tahmin ediliyor. Çarpışma öyle şiddetli olmalıydı ki, yüzlerce kilometre ötedeki canlıları bile çarpışmanın şiddetiyle öldürmüş olmalıydı. Devamında, çarpışma sebebiyle atmosfere karışan tozlar güneşi perdelemiş, yıllar sürecek bir uzun kış başlatmıştı... Dinozorların sonuna işte bu göktaşının başlattığı olaylar zincirinin sebep olduğu söylenir...

Allah’ın nimetleri bitmez... Ama afetleri de çeşit çeşittir... Rabbim cümlemizi böyle afetlerden korusun...

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23