Yazık oldu 79 cana… Her şey pahalı iken, insan hayatı bu kadar ucuz olabilir mi?..
Yazık oldu 79 cana… Her şey pahalı iken, insan hayatı bu kadar ucuz olabilir mi?..
Yüksel Tokur
Okulların yarıyıl tatilini de fırsat bilerek; biraz dinlenmek, kayak yapmak için Kartalkaya’yı tercih etmişlerdi. Nereden bilsinlerdi ki, ömürlerinin son tatili olacaktı. Hayatları, otelde uykuya daldıkları en derin saatte çıkacak olan bir yangında son bulacaktı.
Canlarımız bir kez daha, Bolu Kartalkaya’da bir otelde meydana gelen ve 79 masum vatandaşımızın vefatı, 51 vatandaşımızın yaralanmasıyla son bulan otel yangınıyla yandı.
“Testi kırıldıktan, yani -iş işten geçtikten sonra- akıl veren çok olurmuş” derler. Biz akıl vermiyor, sorumluluk sahibi olanların “neden işlerini sağlam yapmadıklarını” eleştiriyor, işlerini usulüne uygun yapmadıkları tespit edilenlerin en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz. İstiyoruz ki; öyle cezalar/yaptırımlar olmalı ki; bu işleri yapanlar, kontrol edenler, “her şeyi tamam” deyip ruhsat verenlerde caydırıcılık yönü çok daha ağır bassın.
Her şeyin pahalı olduğu bir yerde, insan hayatı bu kadar ucuz olabilir mi? Otel yeniden inşa edilebilir, çalışanlar başka yerlerde iş bulabilir. Ama, giden canlar geri gelebilir mi?..
BİR YANLIŞ, TÜM DOĞRULARI GÖTÜRDÜ MÜ?
Kartalkaya’nın en lüks otellerinden biriydi. Müşterilerinin rahatı için her türlü konfor düşünülmüştü. Tabii buna göre de konaklama ücreti de yüksek olacaktı. Geceliği kişi başı 38 bin lira olduğu söylenen otelde belki de bir yanlış tüm doğruları götürmüştü.
Yangının çıkış sebebi henüz açıklanmasa da; belki elektrik tesisatındaki bir yanlış, o ihtişamlı oteli küle çevirmiş, 79 masum cana mezar olmuştu. Onlar mezara, 3-5 sorumlu cezaevine. Buişler bu kadar basit/ucuz olmamalı, sorumlular topu birbirlerine atmamalı!
Depremler sonrasında da aynı şeyler yaşanmadı mı? Müşterilerine binaları, daireleri cazip göstermek için hiçbir masraftan kaçınmayan müteahhitler; görülmeyen ana masraflardan kıstıkları için yapıları yerle bir olmuş, onlarca can, gözü doymayan, ihmalkârlığın kurbanı olmuştu. Bu durumlar kaderden önce cinayettir.
DİNİMİZ İSLAM NE DİYOR?
“Allah korusun, Allah’a emanet” sözlerini sık sık kullanırız. Dualar, temenniler iyi güzel de; onlardan önce tedbir almalı, işlerimizi en sağlam ve güzel şekilde yapmalıyız. “Kaderde ne varsa o olur” demeden önce tüm tedbirleri almalı, tevekkül ve dua daha sonra yapılmalı.
“Yaptığınız işi güzel yapın; Allah işini güzel yapanları sever.” (Bakara, 195)
“Allah Teâlâ, birinizin yaptığı işi en iyi şekilde yapmasından memnun kalır.” (Beyhaki, 434)