• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Yüksel Tokur
Yüksel Tokur
TÜM YAZILARI

Testi kırılmadan, kime tokat atılacaksa atılsın artık!

01 Mayıs 2025
A


Yüksel Tokur İletişim:

Testi kırılmadan, kime tokat atılacaksa atılsın artık!

Yüksel Tokur

Daha şurada üç ay kadar önce Bolu Kartalkaya’da güya dört muhteşem (!) yıldızlı otelde 78 canımızı kurban vermiştik.

İşletme sahibinin çok kazanma hırsı, masraf olarak gördüğü yangın erken uyarı, otomatik yangın söndürme sistemi ve eğitimli personeli olmayışı yüzünden.

Bundan daha önce de; “bu işletmenin her şeyi tamamdır, müşteri alıp çalışabilir” izni veren yetkililer de kusurludur. Devamında her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol edip rapor düzenleyen, eksik varsa tamamlatmayıp göz yuman tüm yetkili ve sorumlular.

Alın işte; eş ve çocuklarını aracına alarak yola çıkmış, akaryakıt istasyonuna girip masumane bir şekilde kendi elleriyle aracını oto yıkama kısmında yıkarken, saniyeler içerisinde çocukları ve aracıyla koca bir kayanın altında kalarak hayata veda eden bir baba. Eşi de kıl payı yaralı olarak kurtuldu ölümden.

Samsun’da yaşanan bu acılı ölüm ne ilk ne son olacak bu kafa ile gidersek. Bazen en basit bir şekilde alınabilecek tedbirler iş hayatında olsun, normal günlük yaşantımızda olsun alınmadığından dolayı nice canlar gitti ve de gidiyor.

Mevzuatta mı, uygulayanlarda mı her nerede eksiklikler varsa gidermek, hesap sormak için daha nice canların gitmesini mi bekleyeceğiz?..

Son acı örnek de akaryakıt istasyonunun sahibi gözaltına alınmış. Ömür boyu cezaevinde kalsa ne olur?.. Gözünün önünde, eşi ve iki kızı bir anda tonlarca kayanın altında can veren kadının acısını hangi ceza hafifletir veya geriye getirebilir?..

İlk önce; alanı genişletmek için dağın, kayanın dibine kadar girdirip hafriyatı aldıran, oraya taş duvar ve benzeri koruyucu önlemler aldırmayıp, işletme sahibine ruhsat veren yetkililer ve işletme sahibine ölen ve yaralanan kişi başına yüklü tazminatlar ödetilmeli. Aracın yerine de, 0 kilometre bir araç aldırılmalı. Zamanında almaları gereken önlemlere yapacakları masrafın kat kat fazlası onlardan çıkmalı ki ancak caydırıcılığı olsun.

İş işten geçtikten sonra akıl veren çok olur derler ya..

Nasreddin Hoca oğlunu çeşmeye gönderiyormuş. Testiyi eline verdikten sonra bir tokat vurmuş, ardından da:
 - "Sakın testiyi kırma" diye seslenmiş. Bu durumu görenler:
 - "Ne yapıyorsun, çocuk testiyi kırmış değil ki. Hiçbir suçu olmayan çocuğu ne diye dövüyorsun?" deyince, Nasreddin Hoca:
 - "Testi kırıldıktan sonra dayak neye yarar?!?"
demiş.

Bu vesileyle de; tüm Türkiye’de şehir içi ve dışında bulunan buna benzer konut, işyeri ve yol gibi yerler varsa, tespitinin yapılıp acilen önlem alınması gerekir. Testi kırılmadan; yani can ve mal kaybı olmadan. Yetti artık… Kime tokat atılacaksa da atılsın artık!

Etik ve ceza yasalarından daha önce, uzun vadede yapılması gereken aslında şudur: Ana sınıflarından başlayarak; tüm okullarda temizlik, doğruluk, ahlâklı olmak, insan hakları, helâl haram kavramları ders olarak tüm öğrencilere okutulmalıdır. Ağaç, yani çocuk eğrilmeden dosdoğru büyüsün diye!

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Kerem

Tüh yazık oldu demekten öte geçemeyecek miyiz

Furkan

Testi kırııldıktan sonra dövsen ne yazar
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23