• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sedat Yılmaz
Sedat Yılmaz
TÜM YAZILARI

Ekonomik bağımsızlığa giden yol!

12 Ekim 2018
A


Sedat Yılmaz İletişim:

Ülkemizin gerçekçi bir üretim ve kalkınma plânına olan ihtiyacı, canlının hava, su ve toprağa olan ihtiyacı kadar elzem. Nasıl ki mimari ölçeklerde 100 binlikleri yapmadan 50 binlikleri, 50 binlikleri yapmadan 5 binlikleri yapamıyorsak… Yapsak da bir işe yaramıyorsa, üretim ve kalkınma da öyle…

Kalkınmanın temeli üretim… Üründe üretim, hizmette üretim, akılda üretim, akıl terinde üretim, zihinlerde ve gönüllerde üretim… Yani her alanda, her halükârda ister ihdas deyin, ister icat deyin, ister kıymet deyin verimli ve hakkaniyetli bir şeyler ortaya koyabilmek, gerçek üretimin tam tarifi… Özetle üretim; inovasyon ve Ar-Ge temelli, kıymeti harbiyesi yüksek aynı zamanda çevreci, sürdürülebilir bir faaliyet…

Kalkınma ise en kısa tarifle, uluslararası alanda zamanların ötesine geçen saygın ve müreffeh bir yapı oluşturabilmek… Kalkınma başka bir anlatımla, maddi ve manevi faydada nokta atışı yapabilmek!.. Ve söz konusu faaliyetleri hayatın her alanına ve her anına yayabilmek!..

Beş ana esasa ihtiyaç var… Hedefini bilen bir eğitim – öğretim sistemiparlak - duru zihinleryüksek ahlâk - disiplinsürdürülebilir plân ve mâli yeterlilik… Bunlardan biri eksik ise üretim ve kalkınmadan söz etmek imkânsız!

Mali yeterlilik derken öncelikle gündem olması hasebiyle Merkez Bankası rezervlerinden bahsedeyim… Bankanın altın dahil toplam rezervleri yılbaşından bu yana yüzde 28, brüt döviz rezervleri yüzde 40 erimiş... Buna karşılık altın rezervi ise yüzde 17 artmış...

Kalkınmada sermaye, para önemli dedik ya, 5 Ekim haftası itibariyle bankalardaki Türk Lirası mevduatı 1 trilyon 27 milyar lira… TL mevduatları yılbaşına göre yüzde 8.9, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 12.8 yükselmiş… Bankalardaki lira ve yabancı para cinsinden toplam mevduat ise 2.1 trilyon lira.

Yine bankalarda yabancı para mevduatı TL ölçeğinde 1 trilyon 55 milyar lira. Yabancı para mevduatı yılbaşına göre yüzde 49.2, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 61.6 artmış… Yabancı para cinsinden hesaplarsak 184.3 milyar dolar mevduatın 171.1 milyar doları mevduat bankaları, 13.2 milyar doları ise katılım bankalarına ait. Döviz tevdiatta da 153.4 milyar dolar para var.

İnşallah eldeki sermayeler yerli yerinde kullanılır!

Gelelim kalkınmada ikinci olmazsa olmaz plânlamaya… Ekonomide plân, model ne olacak? Bu hep yıllardır tartışma konusu olmuş… Büyüme ve cari denge söz konusu plânlamanın iki önemli ayağı…

Ağustos’ta aylık da olsa yakaladığımız cari fazlanın ehemmiyetine vurgu yapmak gerekir. Dış ticaret veya cari dengede yıla yayılan “fazla” üzerinde bir sistem oluşturabilirsek kalkınma yolunda rahat yürüyebiliriz. Sistematik değil de, rastgele bir cari fazla yakalamışsak bunun da sebeplerini iyi araştırmak lâzım.

Ağustos’taki cari fazlaya bir göz atalım…

İthalattaki daralma ve ihracat kalemlerindeki artış cari dengeye pozitif yansımış… İç talepteki gerileme sebebiyle ithalat performansındaki azalma cari dengeyi artı yönde desteklemiş… Yine turizm gelirlerinin Ağustos’ta bir önceki yılın aynı ayına göre 461 milyon dolar artışla 3.7 milyar dolar gerçekleşmesi cari fazla vermede etkili olmuş…

Ancak cari denge yıllık bazda hâlâ açık veriyor… Ağustos itibariyle son 12 ayda cari açığı ancak 54 milyar dolardan 51.1 milyar dolara çekebilmişiz! Cari fazlayı reel ve sürdürülebilir hale getirmenin yolu ise; büyümeyi ithalat ve tüketim boyunduruğundan kurtararak ihracatın sırtına bindirecek yeni bir ekonomik model veya sistem kurmak…

Eğitim ve öğretim ise üretim ve kalkınmanın temelini teşkil eden en önemli unsur. Hedefini ve ne yaptığını bilmeyen bir eğitim ve öğretim anlayışı ülkeyi kalkındıramaz, istenilen üretimi sağlayamaz… Yeni bir eğitim sistemi için parlak ve duru zihinlere, eğitimi kaliteli hale getirmek için de yüksek ahlâk ve disiplin sahibi eğitmenlere ihtiyaç var…

Eğitim sistemi şayet günün şartlarına göre işletilemiyorsa, amacından sapmışsa, ticarileşmişse, ilim tahsil edenler mezun olup hayata atıldığında kendilerini sudan çıkmış balık gibi hissediyorsa, orta ve yüksek öğrenim insanları hayata hazırlayamıyorsa… Üniversiteler; reel üretime entegre olamıyorsa, sanayi, tarım ve teknoloji alanlarından uzaklaşmışsa, kalkınabilmek için söz konusu eğitim sistemini kökten yıkıp yenisini inşa etmek gerekir…

Gelecek yazımdan itibaren hayata bakışta, üretimde ve kalkınmada sadece Türkiye’ye değil, belki de dünyaya örnek olabilecek uluslararası bir şirketimizin faaliyetlerini daha doğrusu felsefesini sizlerle paylaşacağım…

Şirketin sahibi Erbakan Malkoç… Firmasının adı DizaynVip Group… İşi otomobil dönüşümü… DizaynVip Group araç dönüşümü noktasında Mercedes Benz’in yetkili partneri… Bizi fabrikasına davet eden Erbakan Malkoç, şu sıralar yapay zeka ve hologrom teknolojileri üzerinde çalışıyor…  

Türkiye’nin toplam ihracatta 1.4 dolara ulaşabildiği kilo/birimde Erbakan Malkoç, minimum 300 dolarlık ihracat yapıyor. 50 bin avroluk aracı dönüştürdüğünde 250 – 300 bin avroya rahatlıkla satabiliyor.

Ülkenin düzlüğe çıkması ve ekonomik bağımsızlığı için Erbakan Malkoç’ların mutlaka sayısının artırılması lâzım!

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23