--°--:--
  • İMSAK--:--
  • GÜNEŞ--:--
  • ÖĞLE--:--
  • İKİNDİ--:--
  • AKŞAM--:--
  • YATSI--:--
  • --,--
  • --,--
  • --,--
Son Dakika
Köşe Yazısı

Üniversitelerde eylem mi dediniz?

Av. Yaşar Baş
Av. Yaşar Baş
21

Hem de rektör atamasını protesto eylemi. Hem de CHP’lilerle kol kola protestodan mı söz ediyorsunuz? Bir taraftan da terör örgütleriyle kol kola eylemlere saygı duymamızı istiyorsunuz öyle mi? 

Hem de hiç utanmadan.

Ben size yaşanmış bir hikaye anlatayım.

2000 yılının Mayıs ayının ortalarıydı. Ahmet Necdet Sezer, garip bir el tarafından organize edilen mutabakatla adalet timsali olarak Cumhurbaşkanı seçildi.

Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde rektörlük seçimleri yapıldı. Prof. Dr. Osman Çakır 297 oy, Prof. Dr. Süleyman Çelik 73 oy, Prof. Dr. Ferit Bernay 71 oy aldı. 

O zamanlar rektörlük için seçim yapılıyor, seçimde en çok oy alan 6 aday YÖK’te ikinci bir seçime tabi tutuluyor, YÖK’teki seçimde ilk üç sırada çıkan aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçim yapılıyordu.

Prof. Dr. Osman Çakır, YÖK’te yapılan seçimde de Cumhurbaşkanına giden listede ilk sırada önerilmişti.

Ahmet Necdet Sezer, 297 oy alan Prof. Dr. Osman Çakır yerine, 71 oy alan Prof. Dr. Ferit Bernay’ı atadı.

Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Öğretim Üyeleri de cüppelerini giydiler, sessiz bir şekilde Samsun Merkez’de bulunan Atatürk Anıtına çelenk bıraktılar. Öğretim üyeleri adına Prof. Dr. Yusuf Demir kısa bir basın açıklaması yapmak isteyince polis müdahale etti.

Yüzün üzerinde öğretim üyesi cüppeleri yırtılarak yerlerde sürüklendi. Birçoğu gözaltına alındı. 

Oysa ne slogan, ne taşkınlık, ne de saldırı vardı. Sonra polis kamerası ile çevre sokaklarda dahil olmak üzere kimlik tespitleri yapıldı yüzün üzerinde öğretim üyesi hakkında toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa aykırı davranmak nedeniyle kamu davası açıldı. Polis tarafından listelenen öğretim üyelerinin tamamı hakkında üniversite yönetimi de soruşturma açtı.

Polis tarafından, çevredeki kameralardan yapılan kimlik tespitlerine göre hakkında dava açılanlardan bazılarının bu eylem ile hiç ilgisi olmayan çevrede bulunan iş yerlerinde kişisel işi nedeniyle tesadüfen civar sokaklardan geçen öğretim üyeleri olduğu anlaşıldı. Hatta eylemci listesine, çelenk bırakma tarihinde askerde olan öğretim üyeleri bile dahil edildi.

Hakkında açılan soruşturmada, eylem tarihinde ben askerdeydim diye savunma yapınca, acaba askerden kaçarak mı geldi diye askerliğini yakmayı bile denediler.

Davalar ve soruşturmalar yıllar boyunca devam etti. Öğretim üyelerinin üyelerini savunmak üzere rahmetli Avukat Burhan Apaydın gelmişti. 

O zaman CHP yöneticileri, Atatürk Anıtına Çelenk koyan öğretim üyelerini denize dökeceklerini söyleyerek, işgalci Yunan askeri ile aynı kefeye koyduydu.

Şimdi Yunanlı dostları ve terör örgütleriyle ortak eylem yapanlar, ömrünü üniversite koridorlarında geçirmiş profesörlere, basit bir itiraz, bir çelenk bırakarak protestoyu terör örgütlerine yapılanlardan çok daha ağır muameleye tabi tutmuştu.

Bunların tıynetinde ne bilim var ne de akademik haysiyet. 

Hangi kavramların arkasına sığınırlarsa sığınsınlar, biz bu ikiyüzlülüğü çok iyi tanıyoruz. O nedenle ne kadar bağırırlarsa bağırsınlar bizim için zerre miktarı bir değer ifade de etmiyor.

 

Yorumlar

(21)

Yorum yazın

0/1000

Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.

oktay4222

12 Şubat 2021 20:23

Ali Koç 'u her ne kadar tasviri etmesen de Size şu kadarını söyleyebilirim ki " O kadar da uzun boylu değil!"... 

Kibarcik ' a;

9 Şubat 2021 00:33

Önce yazı yazmasını öğrenmekle işe başla derim sana, ilave olarak durduk yere nasıl böyle bir atama ile ülke gundemininİn niçin değiştirildiğini düşün diyeceğim ama sende düşünmeye yarayan organın ne olduğunu bilecek kapasite olmadığı da aşikar.

BEKİR

8 Şubat 2021 15:10

A.Necdet Sezer'de vicdan denen bir şeyin kendisinde asla olmadığını ancak Cumhurbaşkanı olduğunda öğrenebildik. Ya ondan önceki adelet adına verdiği verdiği olumsuz kararların vebali kimdir?

Nihal

8 Şubat 2021 14:12

Osman Kavalanın eşini yapsalardı herşey normal güllük gülistanlık şenlik olurdu onlar için.

orhan inan

8 Şubat 2021 14:07

SOLAK KAFA TEK TARAFLI ÇALIŞIR.KENDİLERİNDEN OLAN NE HALT YERSE YESİN ,YERDEN GÖĞE KADAR HAKLIDIR.DİĞERLERİNİN İSE İNSANCA YAŞAMA HAKKI BİLE YOKTUR..YUH OLSUN BU GERİ VE BENCİL KAFAYA.

Yasemin

8 Şubat 2021 14:04

Necdet Sezer in hapisteki, kişiyi, affetti, gitti, SAVCI KİRAZ I şehit etti.

arif

8 Şubat 2021 13:58

Sayın yazar, şimdi siz o tarihteki 19 Mayıs Ünv'sitesinin yobaz,gerici,çağdışı, ilkokul diploması bile olmayan gericiler ile şimdiki boğaziçi Ünv'sitesinin dünyanın icatlarını yapan,dünyada parmakla gösterilen çağdaş,modern ilim adamlarını birmi tutuyorsunuz?  

kibarcik

8 Şubat 2021 13:20

nejat efendı ne uyanıksın bee bundan evvlkı rakktor atamasında nıye omadıboyle bır olay yapılan iş kanunımı degıulmı ona bak kanunı olduguna gore senın gıbılere cımkırma denır veselam

Can

8 Şubat 2021 13:17

Eh anayasa nin kararini tanimiyorum saygi duymuyorum denilince tabii ki baskalar da atamalari takmazlar ne de olsa yasalar esnetildi ve sakiz oldu. 

SOKAĞIN SESİ

8 Şubat 2021 12:57

Kastamonu üniversitesinde 1 OY ALAN ZAT I REKTÖR YAPMIŞ ? Tarafsız Cumhurbaşkanı tarafsız Cumhurbaşkanı sayıklıyorlar! PEKİİİ NECDET SEZER HAKİMLİKTEN GELDİ, LAKİN CUMHURİYET HALK PARTİSİ'NİN TAM DA KENDİSİYDİ. SİYASİ TARAFINI HER ZAMAN BELLİ ETTİ. RAHMETLİ ÖZAL DEMİREL PARTİLİYDİ!? RECEP TAYYİP ERDOĞAN'I BİZ SEÇTİK BİZ. MİLLETİN TAM DA KENDİSİ KENDİNE LAYIK VATANSEVER MİLLİYETÇİ MUHAFAZAKAR DİNDAR BİR LİDER SEÇTİ.

Av. Yaşar Baş Diğer Yazıları

Hepsini Görüntüle