• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Atilla Özdür
Atilla Özdür
TÜM YAZILARI

Lakap ve şöhret…

24 Eylül 2020
A


Atilla Özdür İletişim: [email protected]

Mustafa bebek, Ali Rıza Bey ile Zübeyde Hanımın erkek çocukları, Selanik’te doğmuş. İlk mektebine giderken amcasının bahçesinde karga kovalamış. Aritmetik öğretmeni çok beğendiği Mustafa’ya bir gün demiş ki, “İkimizin de ismi Mustafa olunca karışıyor. Gel seninkisi Kemal olsun”. Böylece Mustafa’nın ismi, Mustafa Kemal olmuş. Subay olunca Çanakkale’de savaşmış. Anadolu’yu düşmandan kurtarmış ve arkadaşları da zafer ikramiyesi olarak “Atatürk” ismini kendisine “soyadı” yapmışlar..

Çocukluğumuzda öğrendiğimiz Atatürk’ü günümüzde de böyle kalıptan geçirirken, doğallığı tercih edenlerimiz de bulunuyor. Çocukların “Canan abla” dedikleri Kaftancıoğlu gibi..

Günümüz çocuklarının da bizim zamanelerinden kalır yerleri yok. Biz, duyup işittiklerimizi aşağı ve yukarı kafiyelerle genişletirdik. Mesela AHMET ve OSMAN isimlerinden bir çuval laf çıkardığımız gibi.. 

Ahmedi medi, kuyruklu kedi, Osman, Osman

Bir sıçan tuttu, yalamadan yuttu. Osuruma düşman

Sonra yarışçılardan sırası gelen bu uydurmalara kafiyeli bir karşılık verir ve oyunculardan birinin başarısızlığıyla da yarışma nihayet bulurdu.

Zamane çocukları işte. Şimdilerde de “Atatürk” ismini koymuşlar yarışmaya..

- Lan Cengiz, hani Canan abla var ya, Atatürk’ü yok saymış..

- Git olum, Atatürk hiç yok olur mu? Canan abla onu dünyadan değil, analı babalı kendi soyundan ayırmıştır.

- Sen dangalak mısın lan deve, insan ölmeden evvel kanlı canlı kendi soyundan ayrılır mı? Canan ablanın ayırdığı soy, ana soyu değil. Hediye verilen “soyadı” var ya, işte onu ayırmış, belki de yok saymıştır.

- Asıl dangalak sensin, İsmail. O soyadı dediğin şey, hediye isim. Bizi yunandan kurtarma hediyesi. Yunan kalsaydı daha iyi mi olurdu? Zaten takkelinin birisi de böyle demiş, “Düşmanlar gitmeseydi ne iyi olurdu be”..

- Cengiz, anlaşılan sen Türk değilsin, zaten adından belli ne mal olduğun. Kafa da yok sende. Hem sen değil miydin geçen gün takkelilerin “Düşman gemilerini Kâbe sayıp onlara doğru namaz kılmışlar” diyen!

Sor bakalım babana, benim babamla beraber miymişler. Düşmana mı tapmışlar, sor?

- Ben ne bileyim İsmail. Öyle diyola işte. Söyle bakalım, sen ne diyon bu “Atatürk’ü ayırmaya?” 

- Ayrılma fayrılma falan yok bu işte. Kafanı çalıştır. Elinden bırak at o telefon oyunlarını, dinle beni hıyar ağası!. 

Eskiden şehirler kasabalar tenha idi. Bebekler doğduğunda bir tek isim verirlerdi, hem de kulağına ezan okuyarak. Atatürk’e de öyle yapmışlardır. Bebek iken kulağına ezan okunarak Mustafa’lanmış. Her çocuğun anası babası olur ve daha gerilerde de dedeleriyle nineleri bulunur. Bunların da şanlı şerefli lakapları olurmuş. Hatta eski zamanın nüfus cüzdanlarında “soyadı” yerine, “lakap veya şöhreti” hanesi bulunurdu. Canan abla ailesinin lakabı da her halde “kaftancılar” olmalı. Soyadı; Kaftancıoğlu değil mi? 

-İyi lan, sen de beni mi buldun semer vuracak? Bak şimdi Mustafa Kemal yok. Sadece soy adı var, Atatürk.. Sen beni aptal yerine mi koyuyon lan?

- İsmail. O zaman Canan abla Atatürk demiyo da Mustafa Kemal diyo. Buna ne diyecen?

- Olum, Canan abla biraz eski kafalı da onun için.. Sen benim soruma cevap ver. Neden Atatürk demiyo? 

- Abla biraz eski kafalı da onun için..

- Git be. Sen hakketsin ki körsün, İsmail. Benim bildiğim eski kafalılar yemiyordu domuzu. Bugün kafalar yenilendi. Enişte yiyo, sen ona bak. Hadi bakalım ne deycen şimdi. Sen kaybettin... 

Çocuklar neticeye varmamışlar. Yarış bitmeden son bulduğu için, ne kazananı belli ne de kaybedeni. Biz kendimize dönelim.

İBB’de halk ekmeği bir liraya çıkmış.

Mustafa bebeğin İsm-i Alisine bakarsanız, üretim ve kullanım şeması gerçeklere tam oturuyor. Aritmetik öğretmeninin yaptığı ekleme “Mustafa Kemal”, taa İzmir İktisat Kongresine kadar asıl ve tek gerçek isim olarak geçerliliğini korumuş..

Kongreyi takiben İş Bankası camiasının (aferistlerin) kumandayı eline almasını takiben ödül olarak kendisine verilen “Atatürk” lakabı tedavüle konulunca, art niyetli fırsat kollayıcılar da başlamışlar öküzün altında buzağı aramaya..

Yok efendim Canan Abla da rengini belli etmiş..

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

chp' nin her halkasına çok şey borçluyuz

kemal diye bir çocuk varmış, bu kemal' in karabulut olan soyadını (karabulutları kaldır aradan var ya) kılıçdaroğlu olarak değiştirmişler ki keskin zekası gizli kalmasın, ortaya çıksın, kessin geçsin. güngelmiş bu zeka 'kahvede poker oynayan adama her oynayışta sıfır jelatininden sıyırıp yeni bir deste açma ve oyuna öyle devam etme' teorisini geliştirmiş. (bu theory bilim dünyasınca masaya yatırılıp mercek altına alındı, inceleniyor)

Mehmet

Sizi seviyorum Atilla abi. Siz çok yaşayın. Ellerinizden öperim.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23