• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Atilla Özdür
Atilla Özdür
TÜM YAZILARI

Karadayı ölmüş diyeler… DENGE

28 Mayıs 2020
A


Atilla Özdür İletişim: [email protected]

Balans, denge anlamında İngilizce bir kelime. Otomobil kültür dilinde çok kullanılır. Tekerleğin dingil mili üzerinde yalpalamadan dönüş dengesidir. Balansı bozulan tekerlek dingil üzerinde yalpalamaya başlar. Yalpalama ufki olduğu gibi şakuli de olabilir. Lastiğin dengesi, bir sigara kâğıdının ağırlığıyla bozulur. Onun için, patlayan lastiğin tamirini müteakip tekerleğin balans ayarı yaptırılmalıdır.. 

Sosyal hayatın da kendine özgü balansı vardır. Tabii afetler, savaşlar ihtilaller ve darbeler dengeyi bozduğunda, hayatın tadı da bozulur. Karaborsa başlar, fiyatlar fırlar, fukaralar fakirleşirken zenginler de yolunu şaşırır. Şaşkınlar zalimleştiklerinde politikacıyla birlik olur ve dengesizliği, denge sayar.

Devlet, ihtiyacına binaen mahallenin birinde sağlık ocağı açar. Eczacının birisi de gelir ve orada ekmeğin bol olacağını düşünerek bir eczane açar. Mahalleli de doktorun gelişinden, eczanenin kolayından ötürü rahata konar. Mahallede sosyal hayat dengeye kavuşmuştur. Bu denge kem gözlü bir başka eczacının iştahını açınca, bu da gelip oraya bir başka eczane kondurur. Denge bozulur ve eczacılar kapışır.. 

¥

Askeriyenin de bir zamanlar kendine has kutsal bir dengesi vardı. O dengenin kalıntısıdır “Peygamber ocağı” etiketi. Asker, sivil halk ile kapı komşusudur. Kandillerde, bayramlarda cami kapılarında asker postalı göze çarpar. Selimiye Kışlası’nda ezan okunurken, Kasımpaşa Bahriye Kışlası’nda secdeye varılırdı. 

Dengeli günlerde örtülü annelerle sakallı babalar ve dedeler, Yeşilköy Hava Harp Okulu dispanserinden sağlık ve sıhhat desteği alırlardı..

Günün birinde, tedavisindeki sürekliliğinden ötürü Hap Okulunda görevli bir astsubayın hanımı, her zamanki gibi okulun kapısına gelir. Duyup işitmeden balansın bozulduğunu ..

Kapı nöbetçisi, gelen misafirin yanına yaklaşarak, “Yasak hanımefendi. Başı örtülü hanımların doktora gelmeleri yasaklandı, giremezsiniz”..

Hasta hanım, perişan halde geri döner ve evine vardığında üzüntüsünden yatağa düşer..

Denge bitip gitmiş, bin seneliğine..

¥

Hastanenin baştabibi, mesleğinden ötürü herkesin dostu olduğu gibi, kapıdan geri çevrilen hastanın da müdavi hekimidir. Ayrıca doktora gelen hanımın okulda görevli eşi astsubayın da arkadaşıdır. 

Bir gün dikkatini çeker,

Harbiye’de birlikte görev yaptıkları astsubay, şen şakrak eski yakınlığını kaybederek kendisine karşı soğumuş, küskün bir hali var.

Meraklanarak sorar;

Neden böylesin astsubayım, niye benden kaçınıyorsun arkadaşım?..

Aldığı cevap yıkıcı ve yakıcıdır..

Benim hasta karımı kapından kovdurmuşsun..

¥

Hastanenin baştabibi albay, çocuk hastalıkları mütehassısı albay, doğrudan Harp Okulu Kumandanının yanına çıkar.

“Efendim ben hem doktorum hem de Müslümanım, her iki dalın da yeminlerini ettim. İhtiyaç sahiplerinin, muhtaçlardan hiçbirinin şahsi özelliğine bakmadan her birine elimi uzatırım.

Hastamı kapımızdan kovdurmanıza çok üzüldüm.”

¥

Haftası gelmeden, Hava Harp Okulu Sağlık Birimi Baş Tabibi albay, Kütahya Er Eğitim Merkezine bölük doktoru olarak tayin belgesini eline verirler..

Ömer Okçu ismiyle nüfusa kaydı düşülüp “Minyeli Abdullah” olarak tanınan kişi, bir astsubaydır. Kara Kuvvetlerinden Hava Kuvvetlerine transfer edilen ve İstanbul’dan başka bir yerde de istihdam yeri bulunmayan kıymetli bir astsubay. Kendisiyle aynı kırattaki on üç astsubay gibi, emekliliklerine birer sene kalmışken, disiplinsizlik gerekçesiyle bilgi ve tecrübeleriyle alakası bulunmayan bölge ve görevlere sürgün edilirler.

Gerekçe, hanımlarının başlarındaki örtü..

Karadayı ölmüş diyeler. Olabilir, mümkündür..

Önemli olan, paşa gibi gidebilmek…            

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Abdullah

Ateşi bol olsun

Ahmet hoca

Allah bizi yanına paşa gibi gidenlerden eylesin.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23