• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Akben
Ali Akben
TÜM YAZILARI

Zihniyet meselesi

12 Nisan 2020
A


Ali Akben İletişim:

Dünya amansız salgınla nasıl mücadele edeceğini bilemezken, çok şükür ülkemiz yerinde ve zamanında aldığı tedbirleri sabote edenlere rağmen hızla uygulayarak bu zor günleri ufak sıyrıklarla atlayacağına inananlardanım.

Eller aya biz yaya denilen günler gerilerde kaldı çok şükür. Mevcut durum biz aya eller yaya. Bugünleri gördük. Salgınla baş etmede çaresiz kalan kırktan fazla ülkeye bu zor günlerde ayni ve nakdi yardımlarda bulunuyoruz. 

Nereden nereye…

 Eski Türkiye ve onun sevdalısı zihniyeti bozuk güruh tüm bu gerçeklikleri ya görmezden geliyor. Ya da cinleri başına çıkmış saç baş yoluyor. Kininiz daha fazla kabarmasın. Durun ve düşünün. Önyargıların esiri olmaktan bir anlık çıkarak aklı selim ile düşünün. 

Bu ülke hepimizin. Burası vatanımız. Doğduğumuz ve doyduğumuz yer. 

Dün, bugün ve hatta yarın düşmanları hep var ve olmaya devam edecek. Benim esas üzüntüm cüssesi tipolojisi ve fiziği yerli ancak beyni yabancılaşmış, zihniyeti bozulmuş insanlarımızın çoğalması. 

Hata ve hayal ticareti yapmanın zamanı olmadığı halde işleri güçleri öküz altında buzağı aramak ve bulamadıkları zamanda da algı pazarlaması ile kafa karıştırmak. 

Böyle zor bir günde bile böyle savrulmalar yaşayan birisi, hata ve yanlış aramada önceliği kendine vermeli. Eğer zihniyetini kiraya vermedi ise büyük bir ihtimalle ne kadar çok hatası olduğunu görecek ve düzeltmeye kendinden başlayacaktır.

Zihniyetini kiraya verenlerle ilgili söyleyecek bir sözüm yok tabii. Ancak yakın tarihimizde bu güruhun yaptığını ettiğini bu memleketin inkişafına nasıl fren vazifesi ile engel olduğunu birkaç örnekle özellikle genç neslimize hatırlatmak isterim.

Meseleye parti gözlüğü ile bakılmamalı. Çünkü zihniyet bozukluğu hastalığına yakalanmış insanlar her partide vardır ve gizli açık niyetlerini eyleme geçirmek için hep puslu hava bekler dururlar. Bu salgın günlerinde etrafımıza bir göz attığımızda onlardan çok sayıda görmek mümkün.

Devletimiz gecesini gündüzüne katmış 7/24 sistemine göre çalışıyor. Sorunları anında çözmek için tüm enerjisini harcamaktan geri durmuyor. Vatandaşlar olarak bizlere düşen görev devletimizin işini kolaylaştırmak olmalı.

Bu zihniyetin elemanı böyle bir zamanda bile kinini kusmaktan, kötü niyetini eyleme geçirmekten ve hatta memleket düşmanları ile birlikte olmaktan çekinmez.

Mecliste görüşülen infaz yasasının çıkmaması için var gücü ile çalışan vekillere bakar mısınız? Yapılan yorumlara da bakmak gerek. Bir milletvekilinin şu sözünü hiç unutamıyorum. “Biz muhalefetiz. Hükümet ne teklif ne kanun kural ve hizmet getirirse getirsin ben reddederim. Benim görevim bu, bunda yadırganacak ne var” diyebiliyor ve yadırgayanları da yadırgıyor.

Allah Allah…

Önümüzdeki günlerde meclis gündemine derli toplu olarak getirilecek sağlıkta şiddet yasası içinde bu zihniyetin aynı aymazlıkla hareket edip süreci uzatmalarından korkuyorum. Korkmakta da haklıyım. Çünkü bu zihniyetin temel mantığında bir terslik var. Tıpkı otobanda ters giden Temel hikayesindeki gibi bir terslik bu.

  Had bildiren hatlar

Dedelerimiz ne mübarek insanlarmış. Had sanatı ile hat bildirmişler anlayana tabii. Anlamayan için bir şey yok. Hat İslam dünyasında ve bizim kültürümüzde aynı zamanda bir sanat. 

İçinde estetik var. Ruh var. Ders var velhasıl anlayana yok yok. Aynı zamanda had bildirmek de var. 

Öyle ki, bir harfine bir kelimesine kitaplar yazılacak kadar zengin bir kültürden bahsediyorum. Sözün olmadığı ancak sözün tesirinden çok daha etkili dersler veren bir sanat bu. Dinimizin tebliğinde önemi büyük olan bu sanat Osmanlı imparatorluğunun zirve dönemlerinde, zirve yapmış ve son yıllarda çok şükür yeniden sanatkarları ve sevdalıları çoğalmaya başlamıştır.

Esma yani Allah’ın isimleri en çok yazılan hatlardandır. Bunun dışında edep, âdap, ilim, irfan ile ilgili hatların birkaç tanesini hatırlayalım. Hiç, Edep Ya Hu, Hu, Bu da geçer Ya Hu, bazı camilerde bulunan vav hattı. Görseli ve anlamı ile çok rağbet edilen hatlardan bazıları. Vav hattının anlamı Allah’ın birliğine dalalet ederken birleştirmek, bütünleştirmek gibi başka birçok anlamından da bahsedilir. 

Besmele, Lafzı celal ve Peygamber Efendimizin isimi şerifleri hat ile süslenirken nefislere hitap eden hatlar da yazılmış. El haya mine iman gibi. Ticaretle, ahlakla ilgili hatlardan anlıyoruz ki, dinimize bu sanat ile hizmet eden insanlar çok büyük işler yapmışlar. 

İnsanların izzeti nefsini rencide etmeden yanlışlarını yüzlerine vurmadan zaaflarının esiri olmaları bu yolla engellenmiş. Hiç hattını düşünelim. Felsefesi, sosyolojis, insan psikolojisine etki ederken dokunduğu yerler. Ne kadar öz ama bir kitap dolusu ders var içerisinde. 

Aman dikkat

Dostlar bu virüsün şakası yok. Yakalanmamak için tek çarenin sosyal mesafe ve izolasyon olduğu artık aşikar. İşittiğim ve bizzat şahit olduğum bana bir şey olmazcı güruh akıllanmamakta ısrar eder inadım inat demeye devam ederse sonumuz bugün acıdığımız ülke insanları gibi olabilir. Ne olur zorda olsa taşıdığımız can emanetinin sahibi hatırına yanlış yapmayalım. Yanlış yapanları uyaralım. Devletimize sağlık ordumuza güvenelim ve verilen direktiflere harfiyen uyalım. 

Makalemi yazdığım saatlerde yasağın uygulandığı büyük şehirlerimizde binlerce insanın iki günlük sokağa çıkma yasağını ihlal ettiğini işittiğimde gayrı ihtiyari pes doğrusu dedim. Adam olmak için illa başımız lâh taşına mı değmeli?

Sabır, sebat, tedbir, takdir.  Bu dört kelime üzerinde çok şümullü düşünelim.

Bugünlük de bu kadar.

Kalın sağlıcakla.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Mustafa

Ali ağabey yine harika bir yazını daha zevkle severek ve yeni önemli bilgiler öğrenerek okudum. Sağol teşekkürler :)

Allah razi olsun ali bey

tesekürler öyleleri varki yangina körükle gidenler. Kararsar iyi, yi kötü gösterenler. Kötülügü süsleyenler.icinde haset besleyenler. Rabbim bizleri muafaza buyursun. Insallah.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23