• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Akben
Ali Akben
TÜM YAZILARI

Covid istatistikleri

03 Ekim 2021
A


Ali Akben İletişim:

İstatistik ölçme ve biçme odaklı bir bilim dalı. Tıp fakültesinde ilk yıl dersi olarak okuduğumda müfredata niçin konduğunu pek anlamamıştım ancak hekimlik yapmaya başlayıp hasta ve hastalıkları gördükçe değerini anlamıştım ve bugün bile çok istifade ettiğim bir bilim.

Hukuk, demokrasi, hürriyet gibi kavramlardaki kadar elastikiyeti olmasa da istatistiki sonuçlardan yola çıkarak manipülasyon yapılması mümkün ve maalesef yapanlar da çok.

Nasıl mı?

İlaç firmaları ürünlerini tanıtırken ürün hakkında elde edilen sonuçlardan işlerine yarayanları tercih etmeleri ya da kamuoyu araştırmacılarının araştırma sonuçlarından çıkarımlarını parayı verenin istedikleri yöne evirip çevirmeleri. Ticaret firmalarının en sık başvurduğu yöntemlerin içerisinde hep hatalı istatistik bilgilerinin bulunması gibi başkaca örnekler çok.

Son iki yılın vebası covid illeti ile ilgili istatistiklere bakıldığında kafa karışıklığına sebep olabilecek o kadar çok çalışma var ki, gerçekten içinden sağ salim çıkmak pek mümkün değil.

Âmâ insanın fili tuttuğu yerden tarifine benzer sonuçlar havada uçuşmaya bir süre daha devam edecek gibi. Hastanelerimizin covid bölümünde çalışan meslektaşlarımın ve covid geçirmiş yakınlarımın istatistiki bilgilerine göre sizlere gözlemlerimi aktaracağım.

Öncelikle daha bir süre bu veba ile birlikte yaşayacağız. Bunu ön kabul ederek kalan ömrümüzü yaşamaya devam edelim. 

Maske-mesafe ve temizlik kurallarına uyum önce kendi sağlığımız için sonra da toplum sağlığı için elzem.

Bu vebanın henüz ilacının bulunamadığı bir gerçek ve bulduğunu iddia edenlerin gemisine binmek ise çoğunlukla beyhude.

Emanet olarak taşıdığımız doku ve organlarımızı her türlü belaya karşı koruma görevimizin ilk şartı savunma ordumuza halel getirecek davranışlardan kaçınmak. 

Zamanında uyku düzeni, sağlıklı ve düzenli beslenme, hareketli yaşama ve stres unsurlarına karşı emaneti korumak için orta yolu tercih etmek.

Eline, diline, beline sahip çıkmak ve kibir hırs ve haset ile ilgili hadislerle destekli kelam-ı kibarlar ile stres katsayısını düşürerek yolumuzu aydınlatabiliriz.

Gelelim aşı meselesine.

Bu konuda istatistiki bilgiler yeteri kadar sağlıklı. 

Aşı karşıtlığında inadım inat diyenlere söyleyecek bir sözüm yok. Çünkü konu ile ilgili yakın geçmişte yazdığım makalelerime yapılan yorumlardan anladığım duvarla konuşmanın daha etkili olabileceği.

Meslektaşlarımdan ve hastalığa yakalananların akıbetlerinden aldığım istatistiki bilgilere göre, aşılanmanın bugün için bu zalim dertten kurtulmada şimdilik tek yol olduğu gerçekliği.

Aşısını tam yaptıranlar virüsle karşılaştıklarında aşının savunma ordusuna kazandırdıkları özel silahlarla saldırıyı püskürtüp hastalığı def etmede daha başarılı oldukları için ölüm istatistiklerinde oranları oldukça düşük. Hastalık atlatıldıktan sonra sekel de kalmıyor.

Şu ya da bu sebeple aşı yaptırmayanların virüsle karşılaştıklarındaki mücadele gücü aşılılar kadar yeterli olmadığı için hem hastalık daha ağır ve sekelli atlatılıyor hem de ölüm oranları istatistiki olarak oldukça yüksek.

Bu istatistikler tüm dünyada birbirine benzer sonuçları ile dünya devletlerini harekete geçirmiş durumda. Aşılanmayı bir kurtuluş yolu olarak gördüklerinden birbirinden farklı önlemlerle vatandaşlarını aşı olmaya karşı zorluyorlar.

Kimisi yolculukta sınırlama getirirken, kimisi iş aktini sonlandırmaya hatta en son Hindistan aşısızların sim kartlarını iptal ederek vatandaşlarını aşılanma konusunda zorlamaya başlamış. Çaresizlik bazen böyle garip yollara dalmayı da gerektirebiliyor.

Önümüzdeki günlerde başka yaptırımlara da şahit olacağız.

Ben de her ne kadar zılgıt yesem, saygısız yorumculardan hakaretlere maruz kalsam da hem hastalarıma aşılanmalarının gerektiğini anlatıyor hem de eşten dosttan aşı olmamışlara aşı olun çağrısında bulunuyorum.

Bugünün istatistikleri bu çağrıyı yapmamda en önemli referansım.

Daha iki gün önce bir meslektaşım “Aman Ali hocam lütfen tekraren yaz. Aşı karşıtı üç yakınım hayatını kaybetti çok üzgünüm” dedi. Geçen hafta aşı karşıtı bir hemşerimin vefat ettiğini paylaşmış eşi yoğun bakımda demiştim.

Son aldığım haber, eşi de vefat etmiş.

Bu bilgileri paylaşıyor olmam, aşılanmanın ölüm oranlarını azaltıyor olması ömür hazinesini bize bahşeden ve bu dünyaya imtihan için gönderildiğimizi açık seçik beyan eden Rabbimizi ve nefeslerin sayılı olduğu gerçekliğini yok saymıyor.

Tedbirin takdirden önce geldiğini hatırlamaya ve hatırlatmaya yarıyor.

Önce tedbir sonra takdir sözünü hiç unutmayalım.

Vefat ve başsağlığı

Saadet Partisi YİK Başkanı, değerli büyüğümüz Oğuzhan Asiltürk dar-ı bekaya göç eyledi. Başımız sağolsun. Rabbim rahmeti ile muamele eylesin. Amin.

Bu haftalık da bu kadar.

Kalın sağlıcakla. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Merhaba

SAYIN HEKİM DUVAR HAKARETİNİZİ SİZE İADE EDİYORUM. KARŞI FİKİRDE OLMAK SİZİ NİÇİN RAHATSIZ EDİYOR AŞI OLMAYAN AŞIYA BİRÇOK İLİM ADAMI İSPATLARLA KARŞI KOYUYOR. SİZDEN BAŞKA HEKİM YOK ÖYLEMİ....

Mustafa

Değerli doktorum Ali abi senin tavsiyene uydum aşı oldum. Çok fayda gördüm. Olmayanlardan ölenler çok. İyi ki aşılıyım diyorum. Bu kritik ve önemli kararı sayende aldım. Teşekkür ederiz Ali abi
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23