• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Muharrem Güneş
Muharrem Güneş
TÜM YAZILARI

Hamas’tan Kahire’de yoğun diplomasi trafiği

02 Ekim 2018
A


Muharrem Güneş İletişim: [email protected]

Hamas ’tan üst düzey bir heyet, Cumartesi günü Mısır’ın davetlisi olarak İstihbarat yetkilileriyle görüşmek üzere Refah sınır kapısından Kahire’ye gitti. Masada birkaç önemli madde bulunuyordu.

Filistin direniş hareketleri ile El Fetih hareketi arasında yürütülen barış görüşmeleri, İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması ve esir takası.

Hamas heyeti aylardır sık sık Mısır istihbarat servisi ile görüşmek üzere davet alıyor. Mısır rejimi bir anlamda İsrail tarafının taleplerini Hamas’a iletiyor, arabuluculuk vazifesi görüyor. Mısır’ın bu yoğun diplomasi çabasının arkasında Filistin dosyasına duyduğu ilgi Hamas’a duyduğu sempatiden kaynaklanmıyor. Mısır İhvan’ı nasıl görüyorsa Hamas’a da o gözle bakıyor. Ancak bu ilginin arkasında ayrıca İsrail’in talepleri ile örtüşen ortak noktaları bulunuyor. Ayrıca bu süreçte Gazze’ye karşı bir savaş başlatılması İsrail’in yararına olmayacağı gibi Mısır’ın da maslahatına olmayacağı için ateşkesin gerçekleşmesi için çifte çaba harcıyor.

Ama ateşkesin gerçekleşmesini istemeyenler de var. Bunların başında da Filistin Devlet başkanı Mahmud Abbas geliyor. Ateşkesi sağlamaya çalışan Mısır’a da gayet tepkili. İsrail ile ateşkesin sağlanmasından önce Hamas ile El Fetih arasında barış görüşmelerinin tamamlanmasını şart koşuyor. Fakat bunu yaparken anlaşma maddelerini uygulamadığı gibi barışın sağlanmaması için her gün yeni şartlar dayatıyor.

Netanyahu, Sisi’den Gazze Şeridi’ne Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın dayattığı yaptırımların hafifletilmesini istiyor. Çünkü bu yaptırımlar devam ettikçe Gazze halkının durması imkansız görünüyor. Halk direniş hareketlerinden İsrail’e silahlı saldırı düzenlemesini istiyor. Bu da bölgede bir türlü suların dinmemesi anlamına gelecektir.

Mısır rejiminin de Abbas’ı dikkate aldığı yok. Çünkü Abbas’ın yerine rakibi Muhammed Dahlan’ı destekliyorlar. Her biri İsrail’i razı etmenin koltuğu korumanın yegâne yolu olarak görüyor. Düşünsenize Abbas elektrikleri kesiyor, maaşları ödemiyor, Gazze’yi adeta boğmaya çalışıyor, Gazze halkı “Büyük dönüş Yürüyüşü” gösterileri ile İsrail’i zor durumda bırakınca Sisi rejimi, Filistinlilerin geri dönüş yürüyüşlerine devam etme motivasyonunu azaltabileceği düşüncesiyle Netanyahu hükümetinin talebi üzerine Refah sınır kapısını kalıcı olarak yeniden açıyor.

Geçen gün Birleşmiş Milletler salonunda gerçekleştirdiği konuşmasında Abbas, Filistin’de yaşanan acıların bütün sorumluluğu Hamas’a yüklemiş kendisini yegâne meşru temsilci olarak lanse etme çabaları içine girmişti. Abbas, “Hamas silah bırakmadan barış olmaz” diyor. Hamas ise “silah kırmızı çizgidir” diyor.

Bir yılı aşkın süren görüşmeler neticesiz kalırsa Hamas’ın tavrı ne olacak sorusuna Hamas yetkilileri şöyle cevap veriyor: “Hamas, barış dosyasıyla ilgili tüm ciddiyetini ve dürüstlüğünü sergiledi. Mısır yetkilileriyle görüştükten hemen sonra, uzlaşmaya varma umuduyla Gazze Yönetim Komitesini feshettiğini duyurdu, ancak Abbas yaptırımları kaldırmayı taahhüt etmedi, aksine ablukayı iki katına çıkardı. Sürecin böyle devam etmeyeceğini belirten Hamas yetkilileri gerekirse feshettikleri komiteyi yeniden tesis edebilecekleri ihtimalini de dile getiriyorlar.

Hamas yetkililerinin yaptığı açıklamalar Mahmud Abbas ile barışın sağlanamayacağını gösteriyor. Arap ülkeleri yöneticilerinin İsrail ile ilişkileri en üst düzeye çıkardığı bir süreçte bütün koşullar Filistin direnişinin aleyhine işlese de Hamas, iç uzlaşmayı sağlamak için elinden gelen bütün çaba sarf ediyor, ancak Abbas’ın asla barışı istemediği görünüyor.”

Abbas gerek 2011, gerek 2017 yılında yenilenen iş barış görüşmeleri şartlarında seçimlerin yenilenmesi maddesi olduğu için süreci tıkamaya çalışıyor. Çünkü bütün göstergeler seçimlerin gerçekleşmesi durumunda Abbas’ın yolcu olduğuna işaret ediyor.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23