• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Muharrem Güneş
Muharrem Güneş
TÜM YAZILARI

Gazze’de ya ateşkes ya savaş!

30 Ağustos 2018
A


Muharrem Güneş İletişim: [email protected]

İşgalci İsrail güçleri ile Gazze Şeridi’ndeki direniş hareketleri arasındaki çatışmalar temmuz ayının ortalarına kadar yoğun bir şekilde devam etti. Son günlerde ise çatışmalar yerini yarı sükûnet haline bırakmış durumda. En azından mart ayında Gazze sınırında başlayan “büyük dönüş yürüyüşü” itibariyle işgal topraklarına direnişçiler tarafından gönderilen ateşli uçurtmalara karşı İsrail ordusunun Hamas hareketini askeri operasyonla tehdit etmesi sonrası yükselen tansiyon bugünlerde düşük seviyede denebilir.

Bunun sebebi başta Mısır ve Katar olmak üzere bölge ülkelerinin arabuluculuğuyla hem El Fetih ile Hamas arasındaki ihtilafları çözmek, hem Hamas ile İsrail arasında uzun vadeli bir ateşkes anlaşması gerçekleştirme girişimlerinin yoğun bir şekilde devam etmesi.

Peki, İsrail’in tehditlerine karşı Hamas’ın kana kan, dişe diş tabiriyle büyük bir savaşa meydan okuması neticesinde hızlanan diplomasi trafiğiyle gerçekten bu girişimler başarılı olabilecek mi?

Öncelikle en son 2014 yazında Gazze Şeridi›ne yönelik İsrail’in başlattığı savaşın sona ermesinden bu yana bölgedeki güvenlik durumunun ve çatışma denkleminde ciddi bir değişiklik yaşandığı kesin.

Defalarca Gazze’deki askeri direnişi tamamen bitirmek kastıyla giriştiği her savaşta hedefine ulaşamayan İsrail en son 2014 savaşında askeri olarak ağır kayıplar vermiş, direnişin sürprizleri karşısında ciddi bir şok yaşamıştı.

O zamandan bu yana İsrail, bir yandan Gazze Şeridi’ndeki ölümcül kuşatmayı daha da zorlaştırarak öte yandan yoğunlaştırılmış askerî harekâtlar ve abluka yoluyla askeri direnişi zayıflatmak için Gazze Şeridi’ndeki direniş gruplarına daimî ateşkesi uygulatmaya çalışıyor.

Ancak son aylarda uygulanan abluka şartları 11 yıllık abluka sürecinin en zorlu dönemini yaşıyor. Tüm bu sıkıştırmaların asıl hedefi halkı zor şartlara mahkûm ederek kışkırtmak suretiyle Hamas’ı köşeye sıkıştırarak silahını terk etmeye zorlamak ve yetkilerini El Fetih kontrolüne terk etmeye mecbur bırakmaktı. Bütün manevralara rağmen direniş hareketleri en zor şartlarda dahi silahından vazgeçmeyeceğini büyük bir kararlılıkla ispat etti.

Oysaki 2013 yılında Mısır’daki askeri darbeden sonra Hamas, bölgesel desteğinin çoğunu kaybetti. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tam anlamıyla Hamas karşıtı bir politika izlerken, İran Suriye rejiminin katliamları nedeniyle hareketin Suriye’den ayrılma kararıyla mali desteğinin büyük kısmını kesti.

Tüm sıkıntılara rağmen Hamas’ın bütün direniş gruplarını tek çatı altında birleştirerek ortak operasyon kararlılığı İsrail’li yetkililerin itiraflarıyla çözümün gün geçtikçe daha güç bir hale geldiği noktasına evrildi.

Geniş kapsamlı askeri operasyonun İsrail’in amaçlarını yerine getirememesi nedeniyle geriye tek çözüm kaldı; uzun vadeli ateşkes anlaşması ve esir takası için Mısır arabuluculuğunda başlayan diplomatik maraton. Bu sayede denizden yapımına başladığı duvarı örmeyi bitirerek Gazze’yi tamamen abluka altına alacağı bir zaman kazanacak.

Hamas ise ablukayı tamamen kaldırmayı sağlayarak yıllardır ablukaya maruz kalan 2 milyonun üzerindeki Filistin halkına bir süreliğine rahat nefes aldırmak istiyor. Ayrıca bölgesel izolasyon şartlarında ciddi sıkıntılara yaşayan direniş hareketleri büyük çaplı askeri bir savaşın daha fazla yıkım ve sıkıntı getireceği endişesiyle temkinli davranmayı tercih ediyor.

Birçok uluslararası kuruluş, Gazze Şeridi’nde insani boyutuyla askeri yönü ayrı tutacak şekilde Hamas ve İsrail arasında uzun vadeli bir ateşkesi amaçlayan çok taraflı bir uluslararası çalışma yürütüyor. Gazze Şeridi’ndeki kuşatmanın kaldırılması, Gazze ve Mısır topraklarında havaalanı inşaatı, Gazze Şeridi’nde sürdürülebilir kalkınmayı teşvik eden projelerin yapılması, iki taraf arasında mahkûm değişimi anlaşması yapılması gibi çalışmalar yürütüyor.

El Fetih hareketinin Hamas’a bakış açısı ve İsrail tarafının hiçbir dönem anlaşmalara bağlı kalmaması göz önüne alındığında uzun vadeli barış görüşmeleri konusunda pek umut olmasa da şimdilik o yönde yoğun çalışmalar yürütülüyor. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23