• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mehmet Koçak
Mehmet Koçak
TÜM YAZILARI

Ukrayna’daki barbarlık ve sorumluları

26 Şubat 2022
A


Mehmet Koçak İletişim: [email protected]

2022 Avrupa’sında kelimenin tam anlamıyla bir barbarlık yaşanıyor. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emirleri doğrultusunda Rus Ordusu, Beynelmilel Hukuk, Viyana Devletler Sözleşmesi, 1990-AGİK-Paris-Şartı ile Birleşmiş Milletler - Güvenlik Konseyi (BMGK)’nin kabul edilmiş kararlarını resmen ihlal ederek bağımsız bir ülke olan Ukrayna’yı yakıp, yıkarak işgal ediyor.

Ukrayna’yı işgal emrini veren Rusya Devlet Başkanı Putin ve yönetim kadrosu Beynelmilel Hukuk’a göre suçludur.

Ancak, suçlu olan sadece Putin ve ekibi değil. Çünkü suçlu kadar, suça sebebiyet veren veya engel olmakla yükümlü olanların yetki ve güçlerini kullanmamaları da suçtur.

Dünya barışı ve güvenliğini korumakla yetkili uluslararası örgüt olan Birleşmiş Milletler (BM) “Herhangi bir ülke bağımsız diğer bir ülkeyi kuvvet kullanma yoluyla işgal etmeye kalkışması aynı zamanda uluslararası barış ve güvenliğe tehdit anlamına geldiği için BM Güvenlik Konseyi,  barışı ve güvenliği bozduğunu düşündüğü devlete karşı BM kurucu metninin 41. 42. ve 43 maddelerinde belirtildiği üzere güvenliğin ve barışın sağlanması için işgal ve saldırgan ülkeye karşı kuvvet kullanılması kararı almakla yükümlüdür” ibaresi yer alan yetkilerini kullanıp işgali engellemediği için yine beynelmilel hukuk ve insani değerler açısından Putin ve ekibi kadar BM de suçludur. 

Diğer yandan, suçun işlenmesine yol açan kışkırtıcı girişimlerde bulunan, destek ve güven sözü verdiği halde mağduru yalnız bırakan, ABD ve AB ile NATO’dan oluşan Batılı ittifakı, işgalin emrini veren KGB ajanı Putin’in suç ortağıdır.

Bir diğer suçlu ise kendi gücünü hesaba katmadan Batı’nın tahrik ve teşvikleriyle hareket ederek ülkesinin işgale uğramasına sebep olan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky’dir.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, defalarca “bizim için olmazsa olmaz üç şart” olarak nitelendirdikleri mutlak ve kaçınılmaz, taleplerinin Batılı ülkeler tarafından reddedileceği tamamen netleştiğinde Rusya nasıl hareket edecek? Sorusu ne sırdı, ne de merak edilen bir soruydu.

Çünkü Ukrayna üzerinden ABD öncülüğündeki Batı cephesinin sınırlarına dayanmasına tahammülü olmadığını her fırsatta belirten Sovyet istihbarat subayı, yeni Rus Carı Vladimir Putin, o soruya “Ukrayna NATO üyeliğinden vazgeçmez ve NATO, Ukrayna üzerinden füze rampalarını ülkemize doğru yaklaştırmaya devam etmesi halinde, taş üstünde taş bırakmayacak bir savaşa mal olacak olsa da karşı tavrımız sürecektir. Ukrayna’ya müdahalemizde önümüze çıkan güç ne olursa olsun cevapsız kalmayacaktır” şeklinde kararlılığını defalarca açıklamıştı.

Bu tehdide rağmen ABD öncülüğündeki Batı İttifakı, Ukrayna’nın yenilgisiyle sonuçlanacağı kesin olan bir savaşa Ukrayna’yı neden kışkırtıp Rusların önüne sürdü?

Diğer can alıcı soru ise şudur:

Ukrayna, NATO üyesi olmadığı için NATO’nun 5. Maddesi devreye sokulamayacak ve NATO, Rusya’ya karşı Ukrayna’yı koruma amaçlı savaşması mümkün olmadığı bilinen bir gerçekti. Ayrıca, NATO üyesi ülkelerin çoğu, Rusya ile ciddi sorunları olan Ukrayna’nın NATO üyeliğine karşıdır. 

Bütün bu gerçeklere rağmen 2008’den beri kendisine ittifaka katılma şansı verileceğine dair verilen sözler neden yerine getirilmedi? Veya alınamayacak idiyse Ukrayna neden ümitlendirildi ve neden oyalandı?

Eğer, Ukrayna, NATO’ya alınmış olsaydı, Rusya, Ukrayna’yı yakıp yıkmak ve toplu katliamlarla işgale kalkışamazdı.

Bütün bu gerçekler, ABD ve AB ile NATO’nun ne derece güvenilmez olduğunun bir ispatıdır. Diğer bir ifadeyle; ABD öncülüğündeki Batı İttifakı, Ukrayna’yı kendi çıkar politikaları uğruna heba etmiştir.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky ise ABD’nin öncülüğündeki Batılılara güvenmenin ağır bedelini (tarih boyu ödeyenler gibi) hem kendi ödüyor hem de halkı ve ülkesine ödetiyor. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Şeref

Nato suç ortağı ise ,Natonun bir üyesi olan Türkiyede suça ortak olmuşmudur Sayın yazar.?

rusya kelek yaptı be

kiev’e karıya giden vatandaşlar da mağdur oldu. her biri hükümet tapusu gibi başhekim damgalı ‘aids yoktur’ sertifikası da aldılardı üstelik, ama boşa gitti hepsi tabii..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23