• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mehmet Koçak
Mehmet Koçak
TÜM YAZILARI

Türk-Alman ilişkilerinde yeni dönem

22 Eylül 2018
A


Mehmet Koçak İletişim: [email protected]

Başkan Erdoğan 28-29 Eylül tarihlerinde Berlin’e resmi devlet ziyareti gerçekleştirecek. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından askeri törenle karşılanacak olan Başkan Erdoğan, Başbakan Angela Merkel ve Alman iş dünyasının önde gelen temsilcileriyle de görüşecek. 

Kısacası Başkan Erdoğan, dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ülkelerden biri olan Almanya’da siyasi ve ekonomik destek almayı planlıyor.

Almanya ise, ABD’nin siyasi ve ekonomik baskıları karşısında Türkiye ile çok yönlü ekonomik ve stratejik ilişkiler geliştirerek doğuya Türkiye üzerinden açılmayı hedeflemektedir.

Başkan Erdoğan ile Şansölye Merkel’in yanında iki ülkenin Dışişleri Bakanları Çavuşoğlu ve Maas’ın özel gayretleriyle iki ülke arasındaki gerilimin yerini iyimser bir havaya dönüştüğü görülüyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas,  Başkan Erdoğan’ın Berlin ziyaretini ve ekonomi kurmaylarının buluşmalarını değerlendirirken, “karşılıklı ziyaretler, ikili ve heyetler arası görüşmeler ile Türk-Alman ilişkilerinde yeni dönemin temeli atılıyor” şeklindeki ifadeleri gelecek adına ümit vericidir.

ABD-Türkiye, ABD-AB ilişkilerinin gittikçe kötüleşmesi Türkiye ile Almanya üzerinden AB arasında yakınlaşmayı sağlamış oldu. 

Türkiye’nin başta Almanya olmak üzere AB ülkeleriyle olan gergin ilişkilerinin düzelmeye başlaması Türkiye için olduğu kadar Almanya ve AB için de o derece önemlidir. 

Çünkü, Türkiye gibi AB de ABD’nin siyasi ve ekonomik baskıları altındadır.

Onun için Almanya,  Başkan Erdoğan’ı en iyi şekilde ağırlamayı ve ilişkilerin düzelmesi yönünde karşılıklı adımların atılması yönünde üzerine düşeni yapmaya hazırlanıyor.

EKONOMİK İLİŞKİLER GELİŞECEK

Ekonomik krizle mücadele eden Türk hükümetinin üç bakanı, Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Almanya’nın desteğini alabilmek için Berlin’de Türkiye ekonomisindeki son durum ve işbirliği fırsatları masaya yatırmak üzere önemli temaslarda bulunuyor.

Üç bakanımızı Berlin’de Almanya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ağırlıyor.

Bakan Albayrak tarafından, ‘Türkiye’nin ekonomideki yol haritası’ niteliğindeki Orta Vadeli Program’ın (OVP) açıklanmasından hemen sonra ve Başkan Erdoğan’ın Almanya ziyareti öncesinde Berlin’de iki ülke bakanlarından oluşan heyetlerin bir araya gelmiş olması önemli bir gelişmedir.

Türkiye ile Almanya sağlam bir ekonomik partnerdir. 

Türkiye’de hâlen 7 binin üzerinde Alman şirketi faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin, en büyük dış ticaret ortağı olan Almanya’ya ihracatı 2017 yılında yüzde 5,4 artış göstererek 16,1 milyar Euro’ya ulaştı. Geçen yıl Türkiye’nin Almanya’dan ithalatı yüzde 2,2 gerileyerek 21.5 milyar Euro oldu. 

İki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi 37.6 milyar Euro’yu aşmaktadır.

TÜRKİYE FİİLEN ALMANYA VE AB’NİN İÇİNDE

Almanya’da 1 milyon 340 bin kişi Alman vatandaşlığına geçmiş, toplamda ise halen  2 milyon 900 bin Türk kökenli Almanya’da yaşamaktadır.  

Avrupa’da yaşayan Türk kökenlilerin sayısı ise 5 milyon 600 bin dolayındadır.

Mevcut duruma bakılacak olunursa biz Türkler, zaten Almanya’nın yanında AB’nin de içinde fiilen  varız.

Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğinin kabul edilmeyişinin iki önemli sebebi var. Biri din ve kültür farklılığı, diğeri ise Türkiye’nin AB içinde doğan haklardan siyasi güç olma korkusudur.

AB demek aslında Almanya demektir. 

Türkiye’nin AB’den çok Almanya’yı önemsemesi de bundandır. 

Zaman zaman Türk –Alman ilişkilerinde ‘inişler-çıkışlar’ yaşansa da iki ülkenin tarihten gelen bağları ve yakın tarihte ekonomik, siyasi ve stratejik alanlar başta olmak üzere birçok alanda karşılıklı olarak güçlendirilen ilişkileri söz konusudur. 

Bu gerçekler nazari dikkate alındığında, Türkiye ile Almanya olarak birbirimizi yok sayma veya reddetme şansımız yok.

Karşılıklı yakınlaşma her alanda ilişkilerin güçlenmesini sağlayacağı gibi Almanya’nın dünya politikasında daha etkili olması konusunda da Türkiye’nin desteğini kazanmış olacak. 

Bu olumlu gelişmeler yeni bir dönemin başlatılmasını sağlar ise kazanan sadece Türkiye olmayacaktır, aynı zamanda Almanya ve AB için de çok önemli bir kazanım olacaktır.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23