• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mehmet Koçak
Mehmet Koçak
TÜM YAZILARI

AB, oyalama yerine karar vermeli

28 Mart 2018
A


Mehmet Koçak İletişim: [email protected]

Güven bunalımına sebep olan tartışmalar ve suçlamalarla geçen uzun bir süreden sonra AB ile Türkiye arasında ilk sıcak temas Bulgaristan’ın Varna şehrinde düzenlenen zirvede sağlanmış oldu.

Bizi tatmin eden bir çözüm yoktu ancak Afrin operasyonu ve Kıbrıs konusundaki suçlamalar dışında aleyhimizde bir tavır takınılmadı. 

Bu suçlamaların hiçbir yaptırım ve hukuki bağlayıcılığı olmadığı için bizim için yok hükmündedir.

“Sert bir tavır alınması ve müzakerelerinin durdurulması” talebinde bulunan Avusturya Başbakanının önerisi destek bulmadı. 

Önerinin desteksiz kalmasının sebebi; “Türkiye’nin, genişleme politikalarının dışında tutulması vahim bir hata olur” gerçeği AB yetkililerince kabul edilmiş olmasıdır.

Zirveye katılan Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, “AB ile aramızdaki güvenin yeniden tesisinin ilk adımını bugün burada hep beraber atmış olduğumuzu umuyorum. Ancak, bu adımı attık demek yeterli değil, somut olarak atmak gerekiyor.”

Sanırım bu açıklamayla zirvenin önemi ve bundan sonraki sürecin işleyişi ve Türkiye’nin beklentileri hakkında mesajlar açık ve net olarak verilmiş oldu. 

GÖRÜŞMELER VE BEKLENTİLER 

Zirvede beklenildiği gibi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile AB Dönem Başkanı Bulgaristan’ın Başbakanı Boyko Borissov, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker bir araya geldi. 

Cumhurbaşkanımızı zirveye AB dönem başkanı ve AB Konseyi Başkanı tarafından davet edilmiş olması ayrı bir önem ifade etmektedir.

 Bu zirvede; Türk vatandaşlarına vize muafiyeti  (Vize serbestisi), Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, Terörle mücadele, Türkiye-AB’ye tam üyelik müzakerelerin devamlılığı başta olmak üzere Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki terör unsurlarına karşı operasyonları ile bölgesel konular Türkiye tarafından bir kere daha dile getirilmiş oldu. 

Türkiye talep ve beklentilerinden geri adım atmadı. 

Hiçbir taviz söz konusu değil, aksine iyi niyet adımı olarak ve “Müşterek çıkarlar” çerçevesinde gerçekleşen bu zirve sonrası AB’nin somut adımlar atılması istendi. 

Çünkü, Türkiye tarafı bu talep ve beklentilerle ilgili hazırlıklarını tamamlamış olup şubat ayı başında AB Komisyonu’na sunulmuştu.

Şimdi AB tarafının oyalamalardan vaz geçip bir an önce çalışmalarının tamamlanması gerekmektedir.

Türkiye birçok terör örgütünün hedefindedir.

AB bir yandan “Teröre karşı Türkiye’nin yanındayız” derken, diğer yandan terör çetelerine karşı operasyonlarını kınaması ve hâlâ terör örgütlerinin Avrupa uzantılarının Türkiye aleyhindeki faaliyetlerine müsaade edilerek himaye edilmeleri tek kelimeyle iki yüzlülüktür.

YUNANİSTAN AB’Yİ KULLANIYOR

Her alanda Yunanistan, AB’yi kullanmaktadır. 

Kıbrıs adasının etrafındaki doğal kaynaklara dair karar alma mekanizmalarına Kıbrıslı Türklerin eşit olarak dahil edilmesi uluslararası hukukun gereği olduğu halde AB’nin Rum kesimi lehine taraf olması ve KKTC’yi yok sayması ilave sorunlar doğurduğu gibi Rum kesimi şımartılmaktadır.

Kıbrıs’ın ‘Varna Zirve’sine taşınması ve taraf olması yanlış olmuştur. 

Özetleyecek olursak ‘Varna Zirvesi’nde bir çözüm yok, sadece ileriye dönük temenniler var.

Bu zirvenin hem Türkiye hem de AB açısından en önemli kazanımı kapanacak zannedilen diyalog kapılarının aralanmış olmasıdır.

Zira, Haziran 2018’de yeni bir zirve yapılması kararının alınması görüşmelerin devam edeceğinin işaretidir. 

Ülkeler arasında her türlü münasebetler yaşanır. 

Bazen savaşlar olur bazen de barış yapılır. Ebedi dostluk ve düşmanlıklar yoktur. 

Çıkar ilişkileri vaz geçilmezdir.

Türkiye ile AB arasında birinci dünya savaşı sonrası bir savaş yaşanmadı. 

Bu gerçek nazari dikkate alınarak çıkarlar öncelikli tüm sorunların görüşmeler yoluyla çözüme kavuşturma imkanı vardır.

Yeter ki AB’nin yaklaşımaları samimi olsun ve eşitlik ilkesi benimsenmiş olsun. 

AB işi uzatmadan Türkiye hakkındaki kararını vermelidir. 

Bilinmeli ki; uzatmalara oynamak veya oyalayıcı oyunlar AB’ye hiçbir şey kazandırmaz.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23