• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Av. Yaşar Baş
Av. Yaşar Baş
TÜM YAZILARI

Yapmayın, etmeyin

26 Ekim 2020
A


Av. Yaşar Baş İletişim: [email protected]

Coronavirüs vakaları artıyor, Sağlık Bakanımız yırtınıyor, sağlık teşkilatı cansiperane çalışıyor ama bazı sorumsuzların hiçbir şey umurunda değil.

Bakın bu işlerin vebali ağır olur. Kendinize verdiğiniz zararın da ağır vebali olur ama köprü olarak başkalarına aktardığınız virüs dünyanın öbür ucuna kadar yayılır, hayatınızda hiç görmediğiniz yerlerdeki insanların vebalinin altından kalkamazsınız.

Bu işin şakası yok. Ben bu illeti bizzat yaşamış biriyim. Doktorlar çok hafif geçirdiğimi söylüyorlar ama yaşadıklarımı bir ben biliyorum bir de Yaradan.

Benim evim karantina için son derece müsait. İhtiyaçlarımı karşılayacak imkânlara da sahibim Allah’a şükür.

Emin olun kendi yaşadıklarım esnasında, bir de 75 metrekare evde, geçimini gündelik kazanç ile sağlayan, yaşlı ve hasta aile büyükleri ile bir arada yaşamak zorunda olanları gözümün önüne getirdim. Dayanılacak sınırları çok zorlayan bir imtihan bu. Gözünün önünde çocuğundaki hastalığın nereye ilerleyeceğinden endişe eden aile büyüklerini mi düşüneceksin? Kendi hastalığı ile mücadele ederken, yaşlı ve hasta aile büyüklerine bulaşma stresi ile baş etmeye çalışan hastayı mı düşüneceksin? Hastalık döneminde ihtiyaç duyulan beslenme ve temizlik ihtiyaçlarını tek başına karşılamak zorunda kalan, bir yandan da hastalıktan korunmak için çırpınan evin hanımını mı düşüneceksin? Bunlar aklıma geldikçe delirmenin kenarına geliyorum.

Yapmayın. Etmeyin. Bu işin vebali ağır olur. Bu kadar yaygınlaşan salgın hastalıkta, kim kime bulaştırdığının farkında mı? Küçücük bir evin içinde, zaten hayatını sürdürmekte çok zorlanan insanlara virüsü bulaştıran siz iseniz, bu vebalin altından nasıl kalkacaksınız. 

Covit geçirdim. Covit bulaşması bakımından bir süre güvende olduğumu söylüyorlar. Ama yaşadıklarımdan sonra hiç kimse beni bu konuda bir gevşekliğe ikna edemez. Kendimi korumak işin sadece bir tarafı. Eğer insanda zerre ahiret ve hesap korkusu varsa, başkalarına bulaştırmanın vebali altında ezilir.

Böyle bir ezilme olmadan, ne olacaksa olsun diyenlerin ahirette iki yakası asla bir araya gelmez.

Ne var ki yani. Çok mu zor, tedbirlere uymak. Zorunlu olmadıkça evden çıkmayacaksın. Çıktığında maskeyi mutlaka takacaksın. İki kişi karşılıklı olarak maske takıyorsa zaten nerdeyse tamamen güvende oluyorlar. 

Adam maske takmadığı gibi, herkesin içinde sigara içiyor yav. Böyle bir vicdansızın ahirette iki yakası bir araya gelir mi?

Mesafeye uyacaksın. Zorunlu olarak mesafenin koruyamadığı zamanları anlıyorum. O zamanlarda da her iki tarafın maske takması önemli. Ama kafelerde nerdeyse üst üste oturanların yaptıklarının insanlıkla uzaktan yakından ilgisi var mi?

Üçüncüsü temizlik. Her yerde temizlik malzemeleri var. Çok mu zor temizliğe dikkat etmek. Tedbirlere uyma konusu bu toplumun birinci konusu olmalı. İnanç grupları, cemaatler, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, meslek odaları, kanaat önderleri ve yayın organlarının birinci gündemi salgından korunmak, tedbirlere uygun davranma motivasyonunu topluma yaymak olmalı.

İhtiyari olarak peygamberi ölçülere ne kadar uyulursa, zorlayıcı tedbir ihtiyacı o kadar azalır.

Salgın hastalık tedbirlerine uymanın bizatihi kendisinin bir ibadet olduğunu, tedbirlere aykırı davranmanın çok ağır bir vebal olduğunu anlatmak herkesin en önemli görevidir.

Özellikle de kamu kurumlarında salgın hastalık tedbirlerine uyuşmamasına çok sert tedbirler uygulanmalı. Görevini layıkıyla yapmayan mülki amirler bir gün bile görevinde kalmamalı.

Denetim layıkıyla yapanlar değil, bu denetimi itibarsızlaştıranlar ve görevini yapmayanlar bedel ödemeli.

Yapmayın etmeyin. Şakası yok bu işin. Bu işin vebali büyük. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Yolcu

Yahu milleti bu kadar germenin manası ne? Biz de geçirdik, temas dolayısıyla. En önemlisi temizlik. Diğerleri hikaye...  
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23