• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Av. Yaşar Baş
Av. Yaşar Baş
TÜM YAZILARI

KKTC ile Türkiye arasında sistem uyumları sağlanmalı 

07 Aralık 2020
A


Av. Yaşar Baş İletişim: [email protected]

Türkiye küresel ölçekli, hukuk ve vicdan temelli dış politikasıyla yeni bir küresel eksen olarak yükseliyor.

Küresel sömürü düzeninin alışkanlıklarına uymayan yeni düzene alışmakta zorlananları görüyoruz. 

Statükoyu değiştirmek böyle bir şeydir. Küresel sömürü düzeninin içerdeki azat kabul etmez kölelerinin alışkanlıklarını değiştirme girişiminde bulunan Turgut Özal’ın dediği gibi; Alışacaklar.

Türkiye’nin yeni küresel siyaset vizyonunu, ekonomik, siyasi, askeri ve adli entegrasyonlarla güçlendirmeli.

Türkiye yeni siyaset eksenini yeni bir entegrasyon vizyonu ile tamamlamalı. Eğer Türkiye’nin küresel siyaset vizyonu, bir entegrasyon projesi ile desteklenmezse, kesinlikle dönemsel kalır ve bir süre sonra da her şey eski haline döner.

Örneğin küresel finans sisteminden bağımsız bir para transfer sistemine ihtiyaç var. Ekonomide mal ve insan dolaşımı gibi, para transferinde de aracılardan ve ABD onay sisteminden kurtulmamız gerekir. Para transferlerde ABD onay sisteminden kurtulmadıkça, en azından ihtiyaç duyulduğunda devreye girecek alternatif bir transfer kanalı oluşturulmadıkça finansal bağımsızlıktan söz etmek mümkün değil.

Ayrıca ortak adli sistemlere ve ortak bir üst yargı organına da ihtiyaç var. 

Günlük işlerin kolay takip edilebildiği ortak bir düzen kuramadıkça kalıcı işbirliği mümkün olamıyor.

Eğer sistem işlerin kolay takip edilmesine imkan tanımıyorsa, görevli olanların iyi niyeti de bir yere kadar etkili oluyor.

Türkiye’nin özellikle de KKTC ile günlük işlerin hiç bir ilave prosedüre ihtiyaç duyulmadan yürütülmesini sağlayacak ortak sistemler kurarak işe başlaması gerekiyor.

Adli mekanizmalar arasında uyum ve ortak çalışma kabiliyetinin geliştirilmesine yönelik adımların bir an önce atılması lazım.

KKTC adli sisteminin tümüyle bizimki ile aynı olması gerektiğini söylemiyorum. Bizim de oradan öğreneceklerimiz var. Ancak iki sistem arasındaki entegrasyonun çok daha fazla geliştirilmesi gerekiyor.

KKTC bankacılık sistemi Türkiye üzerinden faaliyet gösteriyor. Muhabir bankalar Türkiye’de. KKTC bankacılık sisteminde meydana gelecek kriminal vakalarda etkin müdahalenin yolları açık olmalı.

Şikâyetçisi adına benim de başvuruda bulunduğum bir olayda Mondial Private Bank Genel Müdürü hakkında adli işlem yapıldığı bilgisi KKTC basınında yer aldı. 

Bu olay başta olmak üzere tüm kriminal vakaların etkin bir şekilde soruşturacak ortak mekanizmalar bulunmalı. Sadece KKTC’de işlenen suçları TC vatandaşları tarafından etkin takibi için değil, TC’de yürüten soruşturmaları KKTC vatandaşlarının iştiraki de kolaylaşmalı.

Örneğin Mondial Private Bank olayının çok ciddi şekilde ve tüm arka planı ile soruşturulması gerekir. Bu olayı takip sorumluluğu da herkeste.

Özellikle en önemli konu Mondial Private Bank’ın yükümlülüklerini ifa edecek durumda olup olmadığıdır. Eğer banka yükümlülüklerini ifa edecek durumda değilse, bu takdirde servetini bu bankaya emanet edenlerin hukukunu denetim organlarının koruması gerekir. 

Mondial Private Bank Genel Müdürü hakkındaki soruşturmaya, şirket hissedarları, hissedarlar adına hareket ederek bu gün görev yapan yönetim kurulunu ve genel müdürü seçenler, yani banka yönetimi ile ilgili inisiyatifi perde gerisinde elinde tutanlar, Mondial Private Bank ile mali ve idari bütünlük içinde bulunan diğer bankalar, bu bankaların yöneticileri, bu bankalardan kredi kullanıp da yeterli teminatı olmayanlar, bu bankanın varsa suç sayılan eylemlerini perdelemek için görüş açıklama görüntüsü altında perdeleme yapanlar da ayrıntılı olarak açıklanmalı.

Başvurulardan birimin sahibini temsil eden olarak da ben, tüm süreçlerden bilgi alabilecek durumda olmalıyım. Görevini ifa eden kamu görevlilerine saygımız büyük. Ama adli süreçleri ilgililerinin ilave prosedürlere ihtiyaç duymadan izleyebilecek durumda olması gerekir. Benim yaptığım bir başvurunun sonucunu ve aşamalarını takip etmek için medyaya ihtiyaç duymamam gerekiyor. Bunun için karşılıklı olarak adli işlemlerin takip prosedürlerinin daha da kolaylaştırılmasında fayda var.

Sadece KKTC değil. Türkiye inşa ettiği yeni siyasal eksenin etrafında bu şekilde günlük işlerin takibini kolaylaştıracak mekanizmaları inşa ettiği takdirde, iş birlikleri kalıcı entegrasyona da dönüşür ve mekanizmalar kalıcı olur. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Okur

KKTC bağımsız değil mi
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23