• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Av. Yaşar Baş
Av. Yaşar Baş
TÜM YAZILARI

Fransa ne yapmaya çalışıyor?

18 Eylül 2020
A


Av. Yaşar Baş İletişim: [email protected]

Son dönemde, Türkiye karşısında Ahmet Hakan’ın tabiriyle bir çakma Napolyon Macron’un denemelerini görüyoruz.

Ne kendi ülkesinde, ne de uluslararası alanda ciddiye alan da yok.

Macron’un doğrudan ve sadece kendi iç politikasına yönelik bu hafifliklerine bel bağlayan Yunanistan bu işin sonunda en ağır bedeli ödeyecektir.

Macron, Fransa tarihinin gelmiş geçmiş en başarısız, en ciddiyetsiz ve en hafif devlet başkanı olarak tarihteki yerini aldı. Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler diyen Marie Antoinette veya büyük kıtlık döneminin kralı olan eşi XIV. Louis bile kendi halkının gözünde bu kadar küçük düşmemişti.

Fransa gibi Avrupa tarihinin en görkemli geçmişlerinden birini temsil eden ülkede, DeGaulle’nin, Mitterand’ın, Chirac’ın koltuğunda şimdi Macron adında bir çaylak oturuyor. Fransa’nın içine düştüğü acınacak hali buradan anlayın. Partisi bile olmayan bir çaylağın şımarıklıklarından kendi ülkesi bile gına getirmiş durumda. Sarı yelekli eylemleri gözümüzün önüne getirdi ki, sosyal devlet ve özgürlük kavramlarının ana vatanı Fransa’yı ayakta tutan değerler çoktan bitmiş tükenmiş.

Fransa’nın çaylak çocuğu, sömürgeci geçmişimi ihya edecek hayaller peşinde koşuyor ama kulağına üflenen sömürgecilik hayalinin tarihin, tozlu sayfalarda kaldığını bilecek bir birikimi de yok.

Macron bu şımarıklıkla ne arkasına aldığı birkaç hayalperesti mutlu edebilir, ne de güvenini kaybettiği Fransız halkının desteğini bir daha arkasına alabilir.

Bu şımarıklıkların bedelini öncelikle Fransa öder, sonrasında da bu şımarık çocuğa bel bağlayan akılsız siyasetçiler.

Fransa yeniden sömürgeci geçmişine dönmeye çalışırken elindekinden de olacaktır.

Bugün Fransa yönetimi uluslararası planda tarihinin en ağır yalnızlığını yaşamaktadır. Avrupa Birliğini bırakın, Normandiya Yedilisi denilen grupta bile tek başınadır. Afrika’da, Francofon ülkelerde tarihinin en zayıf durumuna geriledi. Ortadoğu denkleminde sadece ve kısmen Lübnan dışında hiçbir yeri kalmadı. 

Sadece Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi var yanında. Onları da toplasan ne ediyorsa?

Fransa şunun da farkında değil. Bu Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Doğu Akdeniz’de keşfedilen ilk hidrokarbon sahaları olan Afrodit ve Leviethan sahaları ile ilgili olarak İsrail’i bile dolandırmadı mı?

Ben merak ediyorum önce Fransa mı Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimini satacak, yoksa önce Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Fransa’yı satacak!!.

Şundan emin olun bir defa. Macron ne Fransa’yı düşünüyor ne de Yunanistan veya Güney Kıbrıs Rum Yönetimini. Macron sadece ve sadece kendini düşünüyor.

Fransız siyasetindeki sol seçmenin desteğini tamamen kaybetti. Şimdi Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığı üzerinden sağ seçmenin desteğini almanın hesaplarını yapıyor. Ancak tarih bize göstermiştir ki, küçük hesap yaparak büyük bir devleti yönetemezsiniz. Macron siyaset kalitesini büyütemeyeceğini anladığı için Fransa’yı küçülterek kişisel sorununu çözmeye çalışıyor

Önümüzdeki Fransa seçimlerinde seçmenler Fransa’nın geleceği ile Macron’un geleceği arasında bir seçim yapacaklar. Ya Macron tarih olacaktır ya da Fransa.

Fransa seçimlerinin sonucu ne olursa olsun, şımarık bir Fransız’ın gazına gelen Yunanistan ortada kalacaktır.

Bugünleri not edin. Fransa seçimleri bittikten bir ay sonra tekrar konuşuruz 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Leventbay

İYİde fransadan gelecek grip aşıları ne olacak bak gransa vermiyor . .. türkiye grip aşısı üretmiyor . Bunlarıda düşünmek gerek..

Fransa ne yapmaya çalışıyor?

Bilemem.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23