• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Av. Yaşar Baş
Av. Yaşar Baş
TÜM YAZILARI

Danıştay ve MEB arasında and tartışmaları

16 Kasım 2018
A


Av. Yaşar Baş İletişim: [email protected]

Andımız yerine and ifadesini bilerek kullanıyorum. Andımız diyerek sanki bize aitmiş gibi bir karakter kazandırılmasına da neden olmamak lazım.

And tartışmaları ve Danıştay konulu yazımın sonunu BÖYLE BİR KONUDA MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ SAVUNMASININ DERİNLİĞİ VE KALİTESİ BU MU OLMALI sorusu ile bitirmiştim.

Hiçbir suretle Danıştay tarafından verilen kararın doğru olduğunu savunmuyorum.

Hepsini bir tarafa bırakın, usul olarak verilmemesi gereken bir karar verdiler.

Yürürlükten kaldırılmış yani olmayan bir yönetmeliğin olmayan bir maddesinin iptaline karar verdiler. Bir anlamda yel değirmenlerine savaş ilan ederek, kendilerini de komik duruma düşürdüler.

Türkiye’nin kritik gündemi içinde tartışmaları alevlendirerek gereksiz bir enerji kaybına neden oldular.

Bunların hepsi tamam ama bunlar davanın bir tarafı olan Milli Eğitim Bakanlığının işlem kalitesini sorgulamamıza engel olmamalı.

Önceki yazımda buna dikkat çekmiştim. 

Bu hafta Milli Eğitim Bakanlığı Danıştay and kararına karşı kanun yolu başvurularını yapan avukatlar ile yöneticilerini görevden aldı.

Bir anlamda Milli Eğitim Bakanlığı da yazımda söz konusu ettiğim değerlendirmeleri onaylamış oldu.

Kamu kurumlarını temsil edenler bu temsil yükümlülüğünün gerektirdiği özeni göstermek zorunda.

Kamu kurumlarının yönetim önceliklerini ve özellikle de kamu kurumlarının yönetilmesi inisiyatifini kazanmış siyasi organizasyonları tartışmaya açacak davranışlardan uzak durulmalı.

Milli Eğitim Bakanlığı adına Danıştaya yazılı başvuru yapan avukat, Türkiye’nin yarısından fazlasının irade ve hissiyatını temsil ettiği bilincinden ayrılmamalı. 

Bürokratik görevler, bürokratın kişisel vizyonuna göre değil bürokratik mekanizmalara bu görevleri veren devlet ve siyaset vizyonu ekseninde yürür. 

İşin bir üzücü yanı da şu, davanın konusunu oluşturan idari işlemin ilgili olduğu birim. Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından davaya esas olmak üzere hazırlanan görüşlere baktım, çok başarılı bir şekilde konu ele alınmış ve bir eksen oluşturulmuş. 

Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu’nu tebrik etmek gerekiyor.

Milli Eğitim Bakanlığının hizmet birimleri tarafından yeterli seviyede çalışma yapılmış iken, bu hazırlıkların savunmaya yeteri kadar yansımamış olması yanlış olmuş.

Esasen kamuoyunu günlerce meşgul eden, bir önceki seçime hakim olan ittifakın tartışma noktalarından birine dönüşme ihtimali bulunan bir konuda bakanlık görüşünün bir tek kişi veya alt düzey bürokratik mekanizmaların onayı ile yapılması da doğru değil

Ama bir taraftan da bakanlığın hiçbir kompleks göstermeden sorumluluğu örtmek yerine gereğini yerine getirmek suretiyle ne kadar büyük bir özgüvene sahip olduğunu görmek de işin güzel tarafı.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23