• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Av. Yaşar Baş
Av. Yaşar Baş
TÜM YAZILARI

Çok yönlü ama tek ilkeli dış politika

23 Eylül 2019
A


Av. Yaşar Baş İletişim: [email protected]

Türkiye köklü bir tarihi geçmişe, zengin bir kültürel birikime, son derece stratejik bir coğrafyaya ve her şeye rağmen büyük bir ekonomiye sahip. Askeri kapasitesi dünyanın ciddiye alması gereken düzeyde.

Yani Türkiye küresel güç olmanın bütün koşullarına sahip.

Dünyanın eksenini kendi parmağına bağlı gören küresel çıkar odakları ile onların azad kabul etmez kölelerinin sürekli saldırısının nedeni işte tam olarak bu.

Türkiye’nin yeni bir küresel güç olarak yükselmesi, dünyanın denge merkezini değiştirecek bildiğiniz bütün küresel denklemler yeni baştan yazılacaktır. 

Daha önce defalarca yazdım. Türkiye Doğunun batısında, batının Doğusunda, kuzeyin güneyinde, güneyin kuzeyinde, ama ne doğu ne batı ne kuzey ne de güneydir. Türkiye bütün bunların ortasında kendine has bir sentezdir. O nedenle insan gücü kalitesi bakımından da bir benzeri olmayan büyük bir devlettir Türkiye.Doğunun da batının da kuzeyin de güneyin de ortasındaki yeni güç merkezi, küresel ilişkilerde büyük fırsatları da beraberinde getiriyor. Türkiye bu potansiyele daha önce de sahipti ama bu potansiyel ile buluşacak bakış açısı ile son on yedi yılda buluştu.

Türkiye insani değerler ekseninde yeni bir dış politika vizyonu ile giderek daha fazla küresel güç merkezine oturuyor.

Dünya, son iki yüzyılda inşa edilen küresel sömürü düzenine karşı ilk defa insani değer ekseninde büyük bir başkaldırıya tanıklık ediyor. Bu büyük başkaldırının insanların gönlünde ne sonuçlar verdiğini görüyoruz. Hükümetler de eninde sonunda insanlığın gönlündeki bu yükselişe direnmeyecektir.

Anlık sonuçlara hiç bakmayın. Bizim için uzun satılan süreler insanlığın tarihi yürüyüşü içinde çok küçük sürenlerdir. 

İstiyoruz ki yaptığımız her doğru anında karşılık bulsun. Bulduğu karşılığı da gözlerimizle görelim. Aslında dünyanın ne kadar büyük bir dönüşüm içinde olduğuna da, bu dönüşüm içinde insani değerler ve hukuk temelinde Türkiye’nin yükselişine de tanıklık ediyoruz.

Türkiye’nin eski bakanımız İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır ı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanlığına aday gösterecek bir özgüvene sahip olması öyle küçümsenecek bir şey değil.

Türkiye’nin bir tek ilke ama birçok taraflı dış politika vizyonunun bir sonucudur bu adaylık.

Dünya sadece küresel çıkar odaklarından ibaret değil. Dünyanın neresinde bir mazlum varsa ümidini Türkiye’ye bağlamış durumda, buna dünyanın neresinde bir zalim varsa Türkiye’nin korkusunu ensesinde hissedeceği bir derinlik de kazandırmak üzereyiz.

Milli askeri kapasitemiz, enerji transfer noktası ve ticaret yollarının merkezindeki coğrafi konumunuz, kriz merkezlerine olan yakınlığımız bizi bir üst lige taşıdı bile. 

Türkiye küresel çıkar odaklarının dokunmaya cesaret edemeyecekleri bir noktanın çok yakınında. Göreceksiniz çok yakında küresel baronlar Türkiye’nin önünde diz çökecektir.

İşte o zaman geldiğinde dünya yeni bir güç merkezi ile tanışmış olacak.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23