• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Trump – Putin görüşmesi

19 Temmuz 2018
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kuzey Kore Cumhurbaşkanı Kim Jong Un ile Singapur’da gerçekleştirdiği zirve, öncesinde ve sonrasında uzun süre gündem oluşturmuştu. Çünkü bu zirveyle, şeklen de olsa savaşın eşiğine gelmiş iki ülke masada bir araya geliyor ve Kuzey Kore’nin nükleer silah geliştirme planlarından vazgeçmesi konusunda anlaşıyorlardı. 

Aynı şekilde Trump’ın Rusya cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le gerçekleştirdiği zirve de ciddi şekilde gündem konusu oldu. Her ne kadar eski iki kutuplu dünya görünümü bugün değişmiş olsa da yine de dünyada hâkim güçlerin başını çeken iki güçlü devletin başkanları masa başında bir araya gelerek hem kendi aralarındaki, hem de birtakım bölgesel meseleleri konuştular. 

Zirve Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün ev sahipliğinde, cumhurbaşkanlığı sarayında 16 Temmuz 2018 Pazartesi günü gerçekleştirildi.  Putin’in toplantıya geç gelmesi sebebiyle bir saat gecikmeli olarak başlayan zirve dört saate yakın sürdü. Trump, Putin’i beklerken gayet heyecanlıydı ve “Dünyanın gözü burada. Karşılıklı görüşmemize başlamak için sabırsızlanıyorum” diyordu. Bu da tabii algı operasyonu oluşturmanın araçlarından biriydi. 

ABD Başkanı Trump ve Rusya Cumhurbaşkanı Putin muhtelif toplantılar vesilesiyle daha önce iki kez bir araya gelmişti. Ancak özellikle kendi aralarında toplantı düzenlemek amacıyla ilk kez bir araya geliyorlardı.

İki başkanın Helsinki’de bir araya geldiği sırada ABD’de Rusya’nın Amerika’daki başkanlık seçimlerine müdahale ettiği konusundaki tartışmalar ise ciddi bir şekilde gündem oluşturuyordu. ABD Adalet Bakanlığı on iki Rus istihbaratçıyı seçimlerden önce demokratların e-maillerini hacklemekle suçluyordu. ABD Başkanı Trump ülkesinin istihbarat teşkilatının çalışmalarına saygı duyduğunu ifade etmekle birlikte Rusya’nın seçimlere müdahale ettiği iddiasını reddetmeye de devam ediyordu. Putin de toplantı sonrası yaptığı açıklamada; “Defalarca söylediğim şeyi tekrarlamak zorunda kaldım; Rusya hiçbir zaman seçim süreci dahil, ABD’nin iç işlerine karışmadı ve karışmaya hazırlanmıyor” dedi. 

Trump’ın AB ve NATO karşısındaki sert tutumunu Putin karşısında çok yumuşak bir tavra dönüştürmesi dikkat çekti. Rusya da Trump’ı ortak olarak gördüğünü dile getirdi. 

Trump görüşme öncesinde Rusya ve ABD’nin dünyanın nükleer gücünün yüzde doksanına sahip olduğuna dikkat çekerek bu iki ülkenin arasında diyalog kurulmasının önemli olduğunu vurguladı. Aslında bu iki ülkenin dünyadaki nükleer gücün yüzde doksanına sahip olması dünya açısından en tehlikeli iki ülke olduklarını gösterir. İnsanlığın geleceğinin güvenceye alınması için bu iki ülke karşısında küresel bir güç birliğine ihtiyaç var.

Görüşmenin en önemli gündem maddelerinden biri Suriye’ydi. Suriye’de ABD ve Rusya’nın hesaplarının örtüştüğünü, Esed rejiminin sultasının korunmasının iki ülke açısından da önemli olduğunu biz daha önce de dile getirmiştik. Toplantı sonrasında Trump’ın yaptığı açıklamalar bu gerçeği bir kez daha ortaya koydu. 

İsrail için güvenlik oluşturulmasının hem kendisi hem de Putin’in görmek istediği bir şey olduğunu söyleyen Trump, Suriye konusunda etkili bir iş birliği yapmak için gerekli imkânların bulunduğunu belirtti. Trump, “Ordularımız, uzun zamandır siyasi liderlerden daha iyi geçinmekte. Suriye’de de iyi geçinmekteyiz” ifadesini kullandı. İşgal rejiminin başbakanı Netanyahu da kendisinin Esed rejimiyle bir meselesinin olmadığını bundan bir süre önce yaptığı açıklamada dile getirmişti. 

Putin yaptığı açıklamada, görüşmede İran’ın nükleer teknolojiyi kullanması konusunu da konuştuklarını dile getirerek bu konuda ABD’den farklı düşündüklerini söyledi. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23