• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Pakistan seçimleri

27 Temmuz 2018
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Pakistan’da 25 Temmuz Çarşamba günü genel seçimler gerçekleştirildi. Ülkede bu yıl seçimler öncesinde de seçim gününde ve sonrasında da önemli olaylar ve gelişmeler yaşandı. Seçim öncesinde seçim faaliyetleri yapanlara ve muhtelif partilerin adaylarına saldırılar oldu. Bu saldırılarda çok sayıda öldürülen ve yaralanan oldu. Seçim günü oy verilen bir merkeze yönelik saldırı gerçekleştirildi. Saldırı oy kullanma merkezinin dışında gerçekleşti ama yine de onlarca kişi hayatını kaybetti ve onlarca kişi de yaralandı. 

Zorlu geçen sürece rağmen yine de seçimler normal tarihinde gerçekleştirildi. Ancak bu kez seçim sonuçlarının belirlenmesi konusunda sıkıntı yaşandı. Pakistan Seçim Komisyonu Genel Sekreteri Babar Yakub seçim sonuçlarının belirlenmesi ve değerlendirilmesi için kullanılan elektronik sistemin sandık görevlilerinin veri girişi yapmaya başlamasından kısa bir süre sonra çöktüğünü ve bu yüzden sonuçların açıklanması işleminin ertelendiğini duyurdu. Babar Yakub problemin tamamen teknik arızadan kaynaklandığını ifade etti. 

Ancak yapılan ilk sayımlardan sonra kamuoyuna yansıtılan bilgilerde, İmran Han’ın liderliğindeki Pakistan Adalet Partisi (PTİ)’nin bir diğer adıyla İnsaf Hareketi Partisi’nin seçimlerden birinci çıktığı ve 269 sandalyeden 107’sini aldığı ifade ediliyordu. Nevaz Şerif’in çizgisini sürdüren Pakistan Müslüman Birliği-Nevaz (PML-N) Partisi’nin ise önemli oy kaybına maruz kalarak sadece 69 sandalye çıkarabildiği anlaşılıyordu. Bu ilk bilgilere göre eski başbakanlardan Zülfikar Ali Butto’nun kurduğu, onun idam edilmesinden sonra genel başkanlığını uzun yıllar kızı Binazir Butto’nun yapmış olduğu şimdi de Binazir Butto’nun eşi Asıf Ali Zerdari ve oğulları Bilaval Butto Zerdari’nin (eş başkanlar) liderliğinde yoluna devam eden Pakistan Halk Partisi (PPP)’nin kazandığı sandalye sayısı ise 38’de kalıyordu. 

Tabii sonuçların işlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda kullanılacak elektronik sistemin çökmüş olması sebebiyle bu bilgiler kesin ve nihaî durumu yansıtmıyordu. Ama buna rağmen verilen bilgiler İmran Han’ın partisi dışındaki bütün siyasi partileri rahatsız etti ve hepsi itirazda bulundu. Bazıları seçimlere hile karıştırıldığını ve sahte oy kullanıldığını iddia ettiler. Seçim Komisyonu Genel Sekreteri Babar Yakub da itirazların değerlendirileceğini ifade etti. 

Pakistan Müslüman Birliği-Nevaz (PML-N)’nin genel başkanı Şahbaz Şerif sonuçları tamamen reddettiklerini ifade ederek, oyların sayımı konusunda ciddi şüpheler olduğunu, ülkenin her tarafında bu konuda tereddütler oluşmasına neden olacak verilere ulaşıldığını iddia etti. 

Pakistan Halk Partisi’nin eş genel başkanlarından Bilaval Butto Zerdari de henüz oylarım düzenli bir şekilde sayılmış olmadığını ve sonuçların görülmediğini dolayısıyla açıklanan bilgileri reddettiklerini ifade etti. 

Fakat kamuoyuna yansıyan bilgilerden Pakistan’da beş yıl iktidarı elinde tutan ve daha önce genel başkanlığını eski başbakanlardan Nevaz Şerif’in yaptığı PML-N’nin ciddi şekilde oy kaybettiğinin ve ikinci parti durumuna düştüğünün kesin olduğu anlaşılıyor. Bunda şu an Nevaz Şerif’in hapiste olmasına neden olan yolsuzluk olaylarının ve onun etrafında oluşan ciddi şüphelerin önemli etkileri olduğu tahmin ediliyor. 

Ülkede iktidarın başını çekmeye aday partinin ise eski kriket sporcusu olarak ünlenen, aynı zamanda önemli hayır çalışmalarının da başını çekmesiyle tanınan İmran Han’ın liderliğindeki Pakistan Adalet Partisi (PTI) olduğu anlaşılıyor. Bu parti son dönemde ülkede siyasi muhalefetin başını çekiyordu. Bu partinin genel başkanı İmran Han’ın hayatı ve siyasi çizgisiyle ilgili tespitlerimize de inşallah müteakip yazımızda yer vereceğiz. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23