• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

İmran Han ve partisi

28 Temmuz 2018
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Pakistan’da oyların sayımıyla ilgili bilgilerin işlenmesi ve değerlendirilmesi için kullanılan elektronik sistemin çökmesi sebebiyle kesin sonuçların açıklanması işlemi her ne kadar ertelenmiş olsa da Pakistan Adalet Hareketi (PTI) lideri İmran Han, parlamentoda en az 119 sandalye kazandıklarını açıklayarak zaferini ilan etti. Fakat şimdiye kadar kamuoyuna yansıyan bilgiler herhangi bir partinin tek başına hükümeti kurması için yeterli çoğunluğu elde edemediğini gösteriyor. Dolayısıyla bir koalisyon hükümeti oluşturulmasına ihtiyaç olacak. Ancak İmran Han’ın liderliğindeki parti birinci olduğu için koalisyonu oluşturma görevinin ona verilmesi gerekecek. 

Pakistan Adalet Hareketi, 2013 seçimlerinde oyların %17’sini alarak oy oranı itibariyle ikinci olmuştu. Ancak ülkedeki seçim sistemiyle ilgili bazı uygulamalardan ve bölgesel hesaplamalardan dolayı parlamentoda Pakistan Halk Partisi (PPP)’nden daha az sandalye elde ederek üçüncü olmuştu. 

Bu parti siyasi faaliyetlerinde daha çok yolsuzluğa karşı tavır sergilemesiyle ve yolsuzlukla mücadele edilmesinden söz etmesiyle öne çıkmıştır. Destekçi tabanını genişletmesinde de bu siyasetinin etkisi olduğu tahmin ediliyor. Çünkü yolsuzluk uzun süreden beri Pakistan’da gündem konusu olarak öne çıkarılıyor. 

Ancak Pakistan Adalet Hareketi’nin önde gelen siyasetçilerinin birçoğunun da yolsuzluğa bulaşmakla suçladığı siyasi partilerden geçmiş olmaları dikkat çekiyor. 

Ordunun ve istihbaratın bu partiye destek verdiği biliniyor. Hatta son seçimlerdeki başarısında ordunun ve istihbaratın desteğinin büyük payı olduğu düşünülüyor. 

Pakistan Adalet Hareketi’nin lideri İmran Han 1952 Lahor doğumludur. Peştun kökenli seçkin bir aileden geliyor. Çocukluğundan itibaren kriket sporuyla ilgilendiği için bu alanda öne çıktı ve “kriket yıldızı” olarak tanımlandı. Ama bir yandan da tahsilini sürdürdü ve Oxford Üniversitesi’nde felsefe, siyaset ve ekonomi üzerine tahsil gördü. 

Sahip olduğu maddi imkanlarla da çeşitli hayır çalışmaları yürüttü. Annesi Şevket Hanım adına bir hayır kuruluşu kurdu ve onun adına kanser hastalarının tedavisi için büyük bir hastane inşa ettirdi. 

1996’da siyaset alanına girerek Pakistan Adalet Hareketi Partisi’ni kurdu. 1999’da Perviz Müşerref’in askeri darbesine destek verdi ve onun yolsuzlukla mücadele edeceğini ileri sürdü.  Ama bu destek onu 2007’de ev hapsine mahkum edilmekten kurtaramadı. Fakat bu hapis bir yandan da siyasette yıldızının parlamasına neden oldu. 

Kişisel hayatıyla ilgili bazı eleştirilere hedef olmuştur. Birkaç evlilik ve boşanma gerçekleştirmesi bu eleştirilerden biridir. İlk eşi de yahudi asıllı bir İngiliz vatandaşı olan Jemima Goldsmith’ti. Onun 1995’te gerçekleştirilen evlilikten hemen önce Müslüman olduğu ifade edildi. Ancak evlilikleri 2004’e kadar sürdü ve bu tarihte boşandılar. İkinci eşi Reham Han da kendi hayat hikâyesini yazdığı kitabında ayrılmış oldukları eşi hakkında çeşitli iddialarda bulundu. Onun kadınlara yönelik tutumunu eleştiriyordu. Bunun dışında da kişisel hayatına dönük çeşitli eleştirileri vardı. Bu eleştirilerin yeni dönemde politikacılar tarafından gündeme getirileceği düşünülüyor. 

Parti, Pakistan halkının İslâmî duyarlılığından dolayı İslâmî söylemleri de öne çıkarıyor. Ancak liderinin Batı düşüncesinden çok etkilenmiş ve Batı tarzı yaşam şekline sahip biri olduğu düşünülüyor.

Taliban’la meselenin çözümü için masa başına oturulmasını savunuyor. 

Türkiye’ye karşı ise nispeten olumsuz bir tavır içinde olduğu biliniyordu. Ancak iktidarı ele almasından sonra siyasi şartlar gereği bu tutumunu değiştirmesi muhtemeldir. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23