• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Gülümseyen
Ahmet Gülümseyen
1969 yılında Bayburt’ta doğdu. İlköğretim ve Liseyi Bayburt’ta okudu.1994-1998 Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu / Spor Yönetimini bitirdi. 2004 -2005-Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) / Yüksek Lisans Özel Öğrencisi.2016-2018-Gelişim Üniversitesi BESYO /Spor Yöneticiliği Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. 2000-2002 Bağcılar Ensar Koleji Beden Eğitimi Öğretmenliği.2002-2005 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Uzmanı /ANKARA.2005-2008 İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü-Spor Uzmanı.2008-2011 İBB Spor Etkinlikleri A.Ş.- Spor Tesisi Müdürlüğü. 2014-2018 İBB Spor İstanbul Engelliler Koordinatörü. Gazetecilik ve Televizyon tecrübeleri: 1993-1995 Foto-Maç Muhabirlik.1995-1997 Bakırköy Postası Dergisi (Spor Sorumlusu) 1995-1997 Fanatik Gazetesi-Anadolu Ajansı (Fahri Muhabirlik). Akit-Anadolu’da Vakit Gazetelerinde Köşe Yazarlığı 1997- Devam Ediyor. İstanbul Büyükşehir Beledisi WEB TV’de Spor Muhabirliği ve 2012 Avrupa Spor Başkenti Program Yapımcılığı. Akit TV’de ‘Spor Sohbetleri’ Program Yapımcı ve Sunuculuğu. Birçok spor branşında hakemlik ve antrenörlük belgesi sahibidir.
TÜM YAZILARI

Zihinsel Engelli bireylerde sportif etkinlikler araç mı amaç mı olmalı?

22 Ocak 2023
A


Ahmet Gülümseyen İletişim: [email protected]

İçinde yaşadığımız ve günleri sayılı şu dünya hayatında neyi, niçin yaptığımız önemi, her geçen gün daha da artmaktadır. Bu önemin ayrıntılarını yaşamın her alanında olduğu gibi, sporda da görmek mümkün. Söz konusu özel gereksinimli, engelli birey olunca uygulamaların, spor faaliyetlerinin değeri daha da artmaktadır. Başlangıcı iyi niyet taşısa da, kısa sürede o niyet hırsa dönüşebilmektedir. Kazanma adına her yol ‘mübah’ anlayışıyla çıkılan kilometre ‘taşları’, işleyen çarkın ‘sarpa’ sarmasıyla kalmayıp, adeta ‘bataklığa’ dönüşe bileceği gereceğini görmek gerekmektedir. Hal böyle olunca da yıpranan kesim/kişi, hareket ve sporu kendisi için fiziksel, ruhsal ve sosyalleşme, sağlığı geliştiren ve yaşam kalitesini artıran bir araç olarak görülen özel gereksinimli (engelli) birey olmaktadır. O nedenle, gerçekleştirilen her etkinlik ve organizasyonun, bilir kişilere danışılarak yapılmasının önemi her geçen gün artmaktadır…

AKADEMİK BAKIŞ AÇISININ ÖNEMİ 

       Zihinsel Engelli bireylerde sportif etkinlikler araç mı amaç mı olmalı?’ sorunun günümüzde nasıl karşılık bulduğunu, yazılarımızın içeriğiyle ilgili bilgi ve tecrübesinden yararlandığımız Malatya İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ilkım şöyle değerlendiriyor; “Son yıllarda ülke genelinde birçok spor kulübü ve yerel yönetim zihinsel engelli bireylere sportif aktiviteler yaptırırken zaman zaman ölçüyü kaçırıp amacın dışına çıkabilmektedirler. Örneğin Down sendromlu bireylerin mukavemet gösteren spor branşlarına katılımı son derece sakıncalı görünürken bir çok kulübün ve yerel yönetimlerin bu bireylere yönelik Judo gibi zor sporları yaptırdıklarını görmekteyiz. Yapılan görüşmeler neticesinde de son derece üzücü açıklamalar ile karşı karşıya gelmekteyiz. Bu branşlara fazla katılım olmadığı için başarının daha kolay sağlandığı açıklaması son derece talihsizdir. Özellikle kulüplerde çalışan antrenörlerin bu bireyler üzerinden başarıya daha kolay gidileceği düşüncesi hakim. Oysa zihinsel engelli bireylerde özellikle başarı odaklı sportif etkinlikler yaptırılmamalıdır. Bu bireylerin sosyalleşmeye daha çok ihtiyaçları olduğundan etkinlikler eğlenceye ve sosyalleşmeye yönelik yaptırılmalıdır. Antrenörlerin çalışma göstergesi başarıya odaklı olduğundan dolayı maalesef sosyal etkinlikler ikinci planda kalıyor. Bu kapsamda alanında uzman ve bilinçli antrenörlerin yetişmesi önem arz etmektedir. Ailelerin de sportif etkinliklerin çocukları için başarılması gereken bir yarışma olmadığını, aksine sağlık ve sosyalleşme için düzenli olarak yapılması gereken aktiviteler olduğunu hissettirmek gerekiyor.”

KİŞİSEL RANT DEVŞİRMEYE DİKKAT!

Engelli bireyler için hareket ve egzersizin önemi, çoğalan nüfus sayısına bağlı olarak her geçen gün arttığına göre, toplumsal refah için gerçeklere kör, topal, sağır ve akıl yoksunluğu bir anlayışla değil, duyarlılık/sağduyuyla yaklaşmak gerekmektedir. Bu çarkın sağlıklı işletilme görevi idareci, antrenör, yöneticiler, kısacası hepimize düşmektedir. Bir yandan ‘Engelli bir bireyin evinden çıkıp sosyal/günlük yaşamın içinde yer almasında spor önemli bir araç’ diyoruz, diğer taraftan  bu anlayışı  ‘harekete’ geçirecek yakıtı/ politikayı üretemiyoruz. Bu tutarsızlık değil de ne! Peki, bu nasıl olacak? Gerek kamu, ve özel sektör, gerekse merkezi ve yerel yönetimlerde, Engellilere yönelik sağlık, eğitim ve kültürün yanında, sportif faaliyetlerinden zihinsel gelişim ve dönüşüm süreci başlatılması, gerekmektedir. Özel gereksinimli (engelli) bir birey üzerinden kişisel kazanç sağlanmamalı. Söylediklerimizin en iyi ne manaya geldiğini Mehmet Ilkım Hocamızın Örneğin Down sendromlu bireylerin mukavemet gösteren spor branşlarına katılımı son derece sakıncalı görünürken birçok kulübün ve yerel yönetimlerin bu bireylere yönelik Judo gibi zor sporları yaptırdıklarını görmekteyiz” şeklideki açıklamalarından net bir şekilde anlıyoruz. Merak ettiğimiz soru şu; Spor Organizasyonları tertipleyen veya Spor Federasyonu bünyesinde bu branşları açanlar, Mehmet Ilkım gibi değerli hocamıza, bu işin ilmini yapanlara danışıyorlar mı? Uygulama örneklerine bakılırsa, hayır. ‘Kaş yapayım derken, göz çıkarmayalım.’ Sözün özü; ‘Bir görev ve sorumluluğu üstlenirken dikkat edelim! Bizler için engelli bir bireyin kaşı da kıymetli, gözü de…’  

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Mehmet şafakcı

Kıymetli kardeşim bütün yazılarını okumaya çalışıyoruz eline koluna yüreğini sağlık Yolun açık olsun inşaallah ????????
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23