• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yetim çocuklara yetim maaşı bağlanması

Yeniakit Publisher
2019-04-11 10:27:00 - 2019-04-11 10:28:32
Yetim çocuklara yetim maaşı bağlanması

Murat Özdamar ve Muhammet Resuloğlu, emeklilik ve sosyal güvenlikle ilgili gazetemize yöneltilen her konuyu siz okurlarımız için titizlikle değerlendiriyor.

Türk sosyal güvenlik sistemi temel koruma birimi olarak aileyi esas alır. Korunmaya en çok muhtaç olan aile bireyleri ise hiç kuşkusuz sigortalının sadece dul eşi değildir. Dul eş dışında 18 yaşından küçük çocuklar, 18 yaşından büyük olsa bile orta öğrenim görüyorsa 20 yaşından yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşından küçük çocuklar, yaşına bakılmaksızın evlenmemiş, boşanmış ya da dul kalmış kızlarıdır.

Sigortalının malul çocuklarının da sosyal koruma kapsamında olması gerekir. Bu zorunluluktan hareketle sosyal güvenlik mevzuatımız malul çocuklar için de ölüm aylığı ödenmesine ilişkin düzenlemelere yer vermiştir.

5510 sayılı Kanuna göre her ne kadar yetim çocuklar sosyal korumaya alınmış olsa da yetim çocukların ölüm aylığından yararlanması genel ve özel olmak üzere bir takım şartlara bağlanmıştır.

Sigortalının çocuklarının ölüm aylığına hak kazanabilmeleri için aranan genel şartlar, yetim çocuğun sigortalı çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle emekli aylığı almamasıdır. Ancak 18 yaşından küçük çocuklarla orta öğrenim gören çocuk için 20 yaş, yüksek öğrenim gören çocuk için 25 yaşına kadar SSK’lı çalışmak yetim aylığı almaya engel değildir. Bu uygulama 2018 yılı Nisan ayındaki yasa değişikliğiyle başlamıştır.

Ölen sigortalının kamu görevlisi olması diğer bir ifade ile Emekli Sandığı kapsamında bulunması halinde yetim kız çocuğunun hangi yaşat olursa olsun SSK veya Bağ-Kur sigortalısı olarak çalışması veya SSK veya Bağ-Kur kapsamında emekli maaşı alması da yetim aylığı almasına engel değildir. Ayrıca, anne ve babası Emekli Sandığı emeklisi olan yetim çocuklar, eğer devlet memuru olursa ya da devlet memurluğundan emekli olursa anne/babası üzerinden yetim aylığı alamayacaktır.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yetim çocuklar için aranan özel şartlar ise cinsiyet, medeni hal, yaş ve öğrenim durumuna göre değişkendir.

Kız çocuklar için yaş ve öğrenim şartı yoktur. Bu nedenle yaş ve eğitimine değil medeni durumuna bakılır. Dolayısıyla, sigortalı çalışması olmayan, kendi sigortasından emekli maaşı olmayan kız çocukları evlenmedikleri sürece yetim aylığı almaya hak kazanır. Yetim kız çocuğunun sigortalının ölümünden sonra boşanması veya dul kalması halinde SGK’ya müracaatta bulunması koşuluyla yine yetim aylığı bağlanır.

5510 sayılı Kanuna göre, 18 yaşından, orta öğrenim görüyor ise 20, yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşından küçük erkek yetim çocuklar Bağ-Kur sigortalısı veya memur olmaması koşuluyla yetim aylığı almaya hak kazanır. Erkek yetim çocuğun evlenmesi, kız çocuklarının aksine yetim aylığı almasına engel değildir.  

SGK Sağlık Kurulu tarafından çalışma gücünü yüzde 60 ve üzerinden kaybettiği yani malul olduğu tespiti yapılan kız veya erkek çocuklar, sigortalı çalışmaması ve emekli aylığı almaması koşuluyla ölüm aylığı almaya hak kazanır. Malul çocukların evlenmesi de yetim aylığı ödenmesine engel değildir.

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23