• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Virüs Türkiye'de! İşte koronavirüsten korunma yolları

Yeniakit Publisher
2020-03-11 02:25:00 - 2020-03-11 08:46:27
Virüs Türkiye'de! İşte koronavirüsten korunma yolları

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye'deki ilk koronavirüs vakasını açıkladı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri de koronavirüsten korunma yöntemine ilişkin olarak bilgilendirme yaptı. İşte koronavirüsten korunma yolları..

Sağlık Bakanlığı tarafından Twitter üzerinden yapılan bilgilendirmeye göre, koronavirüsler bazen solunum sistemi, bazen de sindirim sistemi hastalıklarına neden oluyor. Solunum sisteminde soğuk algınlığı belirtileri gösteren enfeksiyonlara ve zatürreye yol açıyor.

Bazı insanlarda hafif seyrediyor

Koronavirüsler çoğu insanda hafif seyrediyor. Ancak bazı koronavirüsler ciddi hastalıklara neden oluyor. İlk olarak 2003 yılında Çin'de ortaya çıkan SARS virüsü ve 2012 yılında Suudi Arabistan'da ortaya çıkan MERS virüsü başta geliyor.

Hayvanlardan bulaşabiliyor

Koronavirüsler hayvanlarda bulunup insanlara geçebiliyor. Bu virüsün insanlara bulaşması, virüsün mutasyonu veya hayvanlarla temas gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiyor. Örnek olarak MERS virüsünün develerden, SARS virüsünün misk kedilerinden bulaştığı tespit ediliyor ancak yeni koronavirüsün hangi hayvandan insanlara geçtiği henüz tam olarak bilinmiyor.

Koronavirüs öksürük ve hapşırık yoluyla yayılıyor

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, genel kanı virüslerin hasta kişinin öksürüğü veya hapşırığı sırasında ortaya çıkan damlacıklar aracılığıyla bulaştığı belirtiliyor.

Kovid 19'un enfeksiyon açısından risk altında bulunan kişiler hayvanlarla yakın temasta bulunanlar, hasta kişilerin aile üyeleri ve sağlık çalışanları olarak öne çıkıyor. Önlem için hijyen kurallarına uyulması, hastalıktan korunma ve hastalığı bulaştırmamak açısından hayati derecede önem taşıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Alkol içerikli dezenfektanlar önemli

Mücadele kuralları içinde öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendille kapatılması, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılması, ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması, su ve sabun yoksa alkol içerikli el dezenfektanları kullanılması, hayvanlarla temastan sonra ellerin yıkanması, hayvansal ürünlerin tüketilmeden önce pişirilmesi ve kirli ellerle ağız, burun ve göze dokunulmaması tavsiye ediliyor.

Koronavirüs belirtileri nelerdir?

Ölüm saçan koronavirüsün belirtileri hafif veya şiddetli olabiliyor. Öksürük ve ataşin yanı sıra hastalığı şiddetli geçirenlerde nefes darlığı, zatürre ve böbrek yetmezliği oluşabiliyor.

Şüphe varsa sağlık kurumuna gidilmeli

Sağlık Bakanlığı, öksürenler,ateşi olanlar ve nefes alma güçlüğü çekenlere, hemen bir sağlık kuruluşuna giderek seyahat geçmişiyle ilgili bilgileri sağlık çalışanlarıyla paylaşmalarını tavsiye ediyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

kıyamet

bu kada ciddi ve r büyük bir sıkıntı olduğu halde hala bakanlık kış uykusunda. devletin koruyucu hiçbir tedbiri yok. okullarda ve hastahanelerde doru dürüst tanıtım ve çalışma yok. hiç bir şey bilmiyorsan en azından maske ve büroşür dağıt. piyasada maske yok.

vatandaş

kış uykusundan olan sensin asıl !!!! sağlık bakanlığı bu süreci çok iyi yönetti.. Saldıracak başka konu bul :)
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23