Tahin ile pekmez zehre dönüşüyor! Bunu duyunca bir daha birlikte tüketmeyeceksiniz!
Kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı tahin ve pekmezi birbirinden ayrı düşünmek çok zor. Ancak bu ikili birlikte tüketildiğinde sağlığa fayda yerine zarar veriyor. Uzmanlar, tahinin yüksek nişasta ve şeker içeren besinlerle tüketilmesinin bağırsaklarda fermantasyon etkisi oluşturarak toksik bileşiklerin oluşumuna neden olabileceği konusunda hemfikir.
Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezlerinden tahin, yanlış gıdalarla birleştirildiğinde sindirim sisteminde ciddi sorunlara yol açabilir.
Uzmanlar, tahinin yüksek nişasta ve şeker içeren besinlerle tüketilmesinin bağırsaklarda fermantasyon etkisi oluşturarak toksik bileşiklerin oluşumuna neden olabileceği konusunda hemfikir. Bu durum, mide şişkinliğinden gaz sorunlarına, hazımsızlıktan daha ciddi sindirim bozukluklarına kadar bir dizi sağlık problemini tetikleyebilir.
Bilimsel araştırmalar ve uzman görüşleri, tahinin tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini ortaya koydu.
Tahin ile pekmez sofralarının olmazsa olmazlarındandır. Lezzetleriyle birbirini dengeleyen bu ikiliyi birbirinden ayrı telafuz etmek bile güç... Ancak leziz bu karışımın aslında fayda yerine zarar verdiğini biliyor muydunuz?
Yıllarca sağlıklı olduğu düşünülerek tüketilen tahin ve pekmez ikilisinin aslında pek çok zararı olduğu ortaya çıktı. Pek çok kişi tarafından severek tüketilen tahin ve pekmez karışımı hem tahinin hem de pekmezin faydalarını ortadan kaldırarak sağlığımıza zarar veriyor.
Yüksek yağ içeriği bulunan tahinin yüksek şeker oranına sahip pekmez ile karıştırılması yüksek kalorili bir karışımın ortaya çıkmasına yol açıyor. Kısa sürede hızlı şekilde kilo almaya neden olan bu karışım aynı zamanda kolesterol ve diyabet gibi hastalıkların da önünü açıyor. Yapılan araştırmalar uzun vadede tüketilen tahin ve pekmez karışımının kanser riskini artırdığını da ortaya koyuyor.
Tahin ve pekmezin birlikte tüketilmesi iki gıdanın da yüksek protein içermesinden dolayı böbrek hastaları için risk teşkile diyor.
Ayrıca tahin ve pekmez karışımının sıklıkla tüketilmesi el, ayak ve yüzde şişkinliklerin meydana gelmesine neden oluyor. Daha sağlıklı bir yaşam için tahin ve pekmezin ayrı ayrı tüketilmesi tavsiye ediliyor.
UZMAN GÖRÜŞLERİ: TAHİNLE HANGİ GIDALAR RİSKLİ?
ABD'de Integrative Nutrition Health Institute'ten beslenme uzmanı Dr. Melissa Hayworth, tahinin yüksek yağ içeriği nedeniyle nişasta ve şeker oranı yüksek gıdalarla birleştiğinde sindirim sisteminde olumsuz etkiler oluşturabileceğini belirterek, "Tahin gibi yağ oranı yüksek besinler, patates, mısır veya meyve suları gibi yüksek nişasta ve şeker içeren gıdalarla birlikte tüketildiğinde bağırsaklarda fermantasyon meydana gelebilir. Bu, toksik maddelerin oluşumuna ve bağırsak florasının bozulmasına yol açabilir" dedi.
İngiltere'de King's College London'dan beslenme ve diyetetik uzmanı Prof. Dr. Kevin Whelan da benzer bir uyarıda bulundu. Whelan'a göre, tahinin yüksek yağ içeriği, nişastalı gıdalarla birleştiğinde sindirim enzimlerinin etkinliğini azaltabilir ve bağırsaklarda gaz birikimine neden olabilir.
Whelan, "Bu tür kombinasyonlar, bağırsak mikrobiyotasını olumsuz etkileyerek inflamatuar yanıtları tetikleyebilir. Özellikle hassas sindirim sistemine sahip bireylerde bu durum daha belirgin hale gelir" diye ekledi.