• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Şirketlerin en değerli varlığı önce para değil

Yeniakit Publisher
2018-03-04 10:20:00 -
Şirketlerin en değerli varlığı önce para değil

Ekonomi Müdürümüz Mehmet Canıtatlı, Mehmet Önder ile dijital hayatı ve yazılım sektörünün bugününü ve geleceğini konuştu.

30 yılı aşkın süredir yazılım sektörü içinde olan Uyumsoft Başkanı Mehmet Önder, kendisini adeta Türk yazılım sektörüne adamış bir işadamı. Şirketleri ticari yazılımlarıyla geleceğe hazırlayan Mehmet Önder, “İşimiz-gücümüz; ürün geliştirmek, tasarım yapmak ve dijital dünyaya yön vermek. Dijital dünya, bizden sorulur. Hizmet verdiğimiz yerli ve global firmaları geleceğe hazırlıyoruz” diyor.

‘Bana göre, şirketlerin en değerli kaynağı, paradan önce insandır’ diyen Mehmet Önder, iş yönetimini her iş adamında rastlamadığımız bir aşkla yürütüyor. Ona göre insan kaynağıyla birlikte entelektüel birikim, organizasyonel yapılar, oturmuş kültürel değerler, marka değeri, müşterileri, finansal yapısı gibi farklılıklar şirketleri hedefledikleri noktalara taşıyor. Yazılımın doktoru olan Önder, sorduğumuz her soruya dikkat çekici cevaplar verdi...

TÜRKİYE YAZILIM ALANINDA DÜNYA PAZARINDA NEREDE?

Türkiye, yazılım sektöründe kendi markalarını üretecek ve dünyayla rekabet edebilecek bilgi birikimi ve tecrübeye sahiptir. Yetişmiş insan kaynağımızın yanı sıra, birçok alanda geliştirdiğimiz ürünlerimiz mevcuttur. Eğer, bunların üzerine, marka değerini ve pazarlamayı geliştirirsek, Türk yazılım sektörü dünyada söz sahibi olacaktır. Türkiye, genç ve yetişkin insan kaynağı ile üretken bir ülkedir. Bulunduğunuz coğrafyaya baktığımızda, Türkiye, Hindistan, Çin ve İsrail yazılımda söz sahibi olan ülkelerdir. Yazılımın ve bilişimin üssü bildiğiniz üzere Amerika’dır ve markalar yeni ürün anonslarını Amerika’dan yapıyorlar.

ŞİRKETLER YERLİ YAZILIMA İLGİ DUYUYOR MU?
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yazılım, geleceğin sektörüdür ve tüm sektörlere kaldıraç etkisi yapan stratejik bir sektördür. Dijital dünya, yapay zekâ, robotların konuşulduğu günümüzde, süreçlerin altyapısında yazılımlar yer alır. Devletimiz ve şirketlerimiz, yerli ve milli yazılım sektörünün, ne kadar stratejik önemde olduğunu bilmektedir. Örneğin, savunma sanayiimizin yazılımda geliştirdiği çalışmaların başarılı sonuçlarını görmekteyiz. Yazılımlar bir ürün olmasının yanında, örneğin makinelerin içine gömülü olarak da girip değer katarak kaldıraç etkisi yapıyor. Son günlerde herkesin gündeminde olan bir konu da “Big Data”dır. Gelişmiş ülkeler, son 10 yıldır “big datayı” topluyorlar. Bunun üzerine, yapay zekâ uygulamaları konulduğunda, yeni iş kolları oluşacaktır. Türkiye olarak, data toplamayı yeni yeni gündemimize almaktayız. Çünkü, çağımızda rekabet edebilmenin kilit noktası, neler olup bittiğini bilmekten geçiyor. Olup biteni bilmek için de, dataya hakim olmak lazımdır. Yazılım sektörü, data toplamada vazgeçilmez bir enstrümandır.

KAMU KURULUŞLARI DİJİTAL DÜNYANIN NERESİNDE?

Son 20 yıldır dijitalleşmeye ciddi yatırım yapılıyor. Devlet, bir ülkenin en büyük şirketidir. En büyük şirketin kendisini geliştirmesi ve yenilemesi, diğer sektörlerin önünü açmaktadır. Diğer bir konu, devlettin elinde Ar-Ge’sini yaptırdığı ciddi bir bilgi birikimi ve tecrübe vardır. Bunların bir kısmını özel sektöre bırakırsa, özel sektör bu birikimle yeni ürünler çıkartarak global pazarlarda yer bulabilir.

e-DÖNÜŞÜM, İŞ ALEMİNİN VERİMLİLİĞİNE KATKI SAĞLADI MI?

2014 yılında e-Fatura’nın zorunlu hale gelmesinin ardından, e-Defter, e-Arşiv, e-Bilet uygulamaları devreye alındı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’in e-Dönüşümde yeni uygulamaları hayata geçirmesi 2017 yılında da hız kesmeden devam etti. Geçtiğimiz yıl e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) ve e-Müstahsil makbuzu servisleri devreye alındı ve süreç başarıyla devam ediyor. 2018 yılı başı itibariyle e-Fatura mükellefi olan firma sayısı yaklaşık 75 bini buldu ve bu sayının bu yılın sonunda 90 bini bulacağı öngörülüyor. Ticarete “güven ve hız” kazandıran e-Fatura, aynı zamanda işletmelerin tasarruf etmesini de sağlıyor. e-Fatura kullandığı için kargo, dosya vs gibi masraflar yapmayan işletmelerin, bu yıl yaklaşık 3 milyar TL’ye yakın tasarruf sağlayacağı belirtiliyor. E-Fatura süreçleriyle binlerce ağacın kesilmesi de önleniyor. Uyumsoft olarak ülkemizin lider entegratörlerden birisiyiz, 6 binin üzerindeki müşterimize, e-dönüşüm (e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter, e-Bilet) süreçlerinde hizmet veriyoruz.

YAPAY ZEKÂNIN ÖNEMİNİ HERKES KAVRAYABİLDİ Mİ?

Sadece ülkemizde değil, dünyada yapay zekânın ne olduğunu halktan ziyade; daha çok üniversiteler, akademik dünya, yazılım ve bilişim dahil ilgili sektörler biliyor. Özellikle büyük veri (big data) analizleriyle de, yapay zekâ sistemlerinin zekâ düzeyi önemli oranda artırılabilmektedir. Sağlık, eğitim, finans, savunma olmak üzere, her alanda yapay zekâ sistemleri hayatımızın vazgeçilmezi haline gelecektir. Örneğin, yapay zekâ ile bireyin tüketim alışkanlıklarına bakarak, şeker hastalığı riski haber verilebilecektir.

YAPAY ZEKÂ UYGULAMALARI RİSKLİ Mİ?

Dünyanın yapay zekâ uygulamalarından tedirgin olmasının nedeni; gelecekte şoförler, tele pazarlamacılar, emlakçılar, satış elemanları gibi bugünkü mevcut işlerin hemen hemen % 80’inin yok olması nedeniyle, oluşacak işsizlik kaygısındandır. Ancak gelecekte, bugünkü işlerin yerine, veri bilimci, yapay zekâ donanım uzmanı, makine öğrenmesi mühendisi, bot eğitimcileri gibi yeni iş alanları ortaya çıkacaktır. Bugünden geleceği öngörerek yeni nesillerin bu yeni iş kollarına uyum sağlayacak eğitimleri almaları önemlidir.

DİJİTAL DÜNYA İLE ARANIZ NASIL?

Uyumsoft olarak işimiz-gücümüz; tasarım yapmak, yeni ürün geliştirmek ve dijital dünyaya yön vermektir. Hizmet verdiğimiz firmalar, rekabet edebilsinler diye iş süreçlerine katkıda bulunarak, firmaları dijital dünyaya hazırlıyoruz. Dijital dünya, bizden sorulur. Hizmet verdiğimiz yerli ve global firmaları geleceğe hazırlamaya devam edeceğiz. Zaman zaman kendimi dijital dünyadan soyutluyorum. Sürecin dışına çıkıp, resmin tamamına yeniden bakarak, süreci yeniden kurgulayabiliyorum. Çünkü, değişimi görmek için başka bir düzleme geçmek gerekiyor.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ ORTAKLI ÇALIŞMALAR NEDEN UZUN SOLUKLU OLAMIYOR?

Türkiye’de üniversite-sanayi işbirliği konusunda istekli olunmasına rağmen, henüz istenen başarı yakalanamamıştır. Üniversiteler bünyelerinde teknoparklar yaptılar. Bu teknoparklardaki firmalar ile üniversitelerin ve sanayinin birlikte eko-sistem oluşturarak, projeler başarması şuan istenilen düzeyde olmasa da, gelecekte olacağına inancımız tamdır. Örneğin firmamız Uyumsoft’un da merkez ofisinin bulunduğu Yıldız Teknopark’ta, 270 Ar-Ge firması, 90 kuluçka firması ve 7 binden fazla kalifiye Ar-Ge ve yazılım mühendisi çalışıyor. Diğer teknoparklarda eklendiğinde bu ciddi bir sayıdır. Özetle, önümüzdeki süreçte, üniversitelerin entelektüel birikimi ve modellemesi ile sanayinin pratikliği ve satış yeteneği birbiriyle daha etkin iletişim kurarak, başarılı projeleri hayata geçirecektir. Uyumsoft olarak, üniversite-sanayi işbirliğini önemsiyoruz. Uyum Akademi ile 15 üniversite ile işbirliği yapmaktayız.

BİLİŞİMCİLER BİLİM GÖÇÜNÜ ÖNLEYEBİLECEK Mİ?

Üniversitelere yüzde 1’lik dilimle giren yazılım-bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencilerinin, yurtdışına gitmesinin önlenmesinde, yazılım ve bilişim firmalarının istihdam imkanı sunmasının büyük rolü bulunuyor. On binlerce yetenekli insan kaynağımız, ülkemizdeki firmalarda çalışmaya devam ediyor. Bugün olduğu gibi gelecekte bilişim uzmanına çok fazla ihtiyaç olacaktır. Bilişim sektöründe çalışanların yüksek ücretler alması da, bu sektörü popüler hale getirmiştir. Gelecekte, tersine beyin göçü olarak, farklı ülkelerden bilişim uzmanlarının da gelip ülkemizde çalışıyor olmasının önünün açılması önemlidir.

DİJİTALCİLERİN İHRACATA BİR KATKISI VAR MI?

Sektörümüzde, doğrudan ve dolaylı yazılım ihracatı oluyor. Bir yazılım ürünü ihracatı yapılabildiği gibi, örneğin makine sektörünün içine gömülü bir yazılım da ihraç ediliyor. Örneğin son yıllarda, oyun, e-ticaret platformlarının gelişmesi gibi dijital dönüşüm projeleri artarken, yazılımın ihracata olan katkısı da artmaya devam edecektir.

Sosyal medyanın yazılımcılar içiN önemi nedir?Sosyal medyada, son 15 yıldır büyük veri (big data) topluyor. Kişilerin, sosyal ağlara bıraktığı verilerle sistem, kişileri ve kurumları, kendilerinden daha iyi tanıyıp tahlil edebilir düzeye gelmiştir. Bu toplanan veriler; yeni dünya düzeninin şekillenmesinde bir dizayn aracı olarak kullanılmaktadır. Buradan elde edilen veriler ile, devletlerin yapılanmaları, ekonominin şekil alması, kişisel yaşamın yönetilmesi gibi birçok süreç sosyal medyadan yönetiliyor olacaktır.

NEREDEN NEREYE?

Önder, “Yüzde 100 yerli bir yazılım firması olarak, Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) çözümleri ve i-Dönüşüm (e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv, e-Bilet) uygulamalarında, 6 binin üzerindeki işletmenin gelişimine eşlik ediyoruz. 45 farklı sektördeki müşterilerimizin, girişimcilikten dünya devi olmaya kadar süren yolculuklarının her aşamasında, ihtiyaç duyabilecekleri tüm bilişim çözümlerini üretiyoruz. Kazancımızın yüzde 43’nü Ar-Ge ve inovasyona ayırıyoruz ve 2017’de Türkiye’nin İnovasyon Liderleri arasına girerek başarımızı taçlandırdık. Özel sektörün yanı sıra, kamuda başarılı projeleri hayata geçirmekteyiz. Önümüzdeki dönemde, mobil uygulamalar başta olmak üzere, Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapmayı sürdüreceğiz. İş dünyasının her türlü ihtiyacına cevap verebilecek yazılım platformuna dönüşüyoruz” dedi.

Uyumsoft’un İnovasyon döngüsü konusunda yaptığı çalışmalardan dolayı 2017 yılında TİM tarafından ödüllendirilen Mehmet Önder, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törende aldı.

TEKNOPARKLAR YAZILIM DÜNYASI İÇİN ÖNEMLİ BİR ADRES

Üniversitelerin içinde bulunduğu teknoparkların, kendi sektörleri için önemine değinen Önder, “Burada, doğal bir kümelenme süreci kendiliğinden oluşuyor. Teknoparktaki firmaların, yüzde 70’i yazılım firmalarıdır. Eğer, firmalar arasında işbirliğini kapsayan eko-sistemler oluşur ise; birlikte iş yapma, pazar inşa etme, inovasyon birliği, ortak ürün çıkarma gibi süreçlerin sonunda ortaya çıkacak ürünler ile Türk yazılım sektörü global çapta başarılara imza atacaktır. Özetle, Türk yazılım sektörü olarak kendi markalarımızla, dünyayla rekabet edecek bilgi birikimine ve tecrübeye sahibiz. Geliştirdiğimiz bu ürünlerin üzerine, markalaşmayı ve pazarlamayı ekleyerek, dünya pazarlarına açılma vakti gelmiştir” diyor.

YAZILIM SEKTÖRÜNDEKİ İNSAN KAYNAĞI POTANSİYELİ NE DURUMDA?

Yazılım sektörünün sahip olduğu bilgi birikimi yüksek, deneyim ve tecrübeye sahip, bugüne kadar yüzlerce başarıya imza atan insan kaynağımız bulunuyor. Her geçen yıl, bilişim uzmanına olan ihtiyaç katlanarak artacağından, bilişim konusunda yüksek donanıma sahip gençler yetiştirmemiz gerekiyor. Gençler, sadece teorik eğitimle ders geçmek yerine; proje tabanlı ve özel sektör deneyimi edinerek mezun olurlar ise, iş dünyasına girdiklerinde başarılı projeler yapabileceklerdir. Özetle, teorinin yanı sıra, pratik de olmalıdır. Burada, Uyum Akademi’nin 10 yıldır hayata geçirmekte olduğu Uyum Akademi Yaz Staj okulu örnek bir model olarak çalıştırılabilir.

BEN OLSAYDIM...

-Son günlerde gündemde olan, “Türkiye’nin verisinin, Türkiye’de kalması” konusunun daima gündemde olması önemlidir.

-Türkiye’nin yazılım sektöründe dünya çapında daha etkin olarak, global markalarının olmasını isterdim.

-En büyük hayalimiz, Türkiye’nin yazılım alanında en üst sıralarda yer almasıdır, şirket olarak biz buna hazırız. “Uyumsoft EkoTicari ve EkoHR” ürünlerimizin dünya markası olması için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Mehmet Önder
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23