• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çiftçiler artık Çiftçi Kayıt ve yenileme işlemlerini E-devlet'ten saniyeler içerisinde yapabilecek! Artık ücretsiz!

Yeniakit Publisher
2022-10-04 13:39:00 - 2022-10-04 13:52:20
Çiftçiler artık Çiftçi Kayıt ve yenileme işlemlerini E-devlet'ten saniyeler içerisinde yapabilecek! Artık ücretsiz!

Son dakika haberi... Milyonlarca çiftçiyi ilgilendiren haber geldi. Çiftçi Kayıt Sistemi işlemlerinin 1 Ekim’den itibaren e-Devlet üzerinden yapılmaya başlandı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, daha önce dosya hazırlanması, muhtar onayı ve belge sunumu gibi işlemlerin zaman aldığını belirterek, yeni uygulamayla tüm sürecin saniyeler içerisinde tamamlandığını ifade etti. Öte yandan e-Devlet üzerinden alınacak ÇKS belgelerinden ücret talep edilmeyecek. Peki Çiftçi Kayıt Sistemi'ne e-Devlet'ten nasıl başvuru yapılır? ÇKS başvuru, E-Devlet ÇKS sorgulama ekranı ve diğer tüm detaylar...

Son dakika: E-Devlet üzerinden çiftçilere yeni hizmet 1 Ekim’den itibaren başladı. Bakan Kirişci, 2 milyon 171 bin 646 çiftçinin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) başvurularını e-Devlet üzerinden gerçekleştirebileceğini duyurmuştu. Konuyla ilgili olarak İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, ÇKS’de yeni bir döneme girildiğini söyleyerek, işlemlerin artık e-Devlet üzerinden yapılabileceğini ifade etti.

31 Aralık tarihine kadar üreticilerin hem yeni müracaatlarını yapabileceğini hem de daha önce yaptıkları müracaatların güncellemelerini yapabileceğini dile getiren Özen, “ÇKS yönetmeliğinde yapılan değişiklikle daha önce 10 ay olan müracaat süresi 4 aya indirildi. 1 Ekim itibariyle hükümetimizin müjdesiyle üreticilerimiz artık il ilçe müdürlüklerine gelmeden ÇKS güncellemelerini e-Devlet üzerinden yapabiliyor.

İLK GÜN 29 BİN MÜRACAAT YAPILDI

İlk gün Bakanlığımızdan aldığımız bilgilere göre Türkiye genelinde e-Devlet üzerinden yaklaşık 29 bin ÇKS müracaatı yapıldı, 30 binin üzerinde ÇKS belgesi alımı gerçekleşti. İlimizde de 400’e yakın müracaat oldu. Hafta sonu olmasına rağmen üreticilerimizin yeni uygulamaya ilgi göstermeleri yapılan işlemin doğruluğunu ortaya koyuyor. ÇKS müracaatlarında bürokratik işlemlerden dolayı üreticilerimizin büyük serzenişleri vardı. Bürokratik işlemler minimize edildi” dedi.

Özen, ürün girişini yapan üreticinin ürün değişikliği durumunda Şubat ayında bu değişikliği yapabileceğini belirtti.

“SANİYELER İÇİNDE İŞLEMİ TAMAMLIYORUZ”

32 yıldır çiftçilik yaparak geçimini sağladığını belirten Hüsniye Özden, Kemalpaşa ilçesi Bağyurdu Mahallesinde işlemleri yapmak için her yıl Kemalpaşa merkeze gitmek zorunda kaldığını anlatarak, “Bu işlemleri yapmak için Kemalpaşa ilçesine gitmek zorunda kalıyordum. Zaman kaybının önlenmesi çok iyi oldu. İşlemler 1 dakikamızı aldı. Bu uygulama için teşekkür ederiz” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

'BİRKAÇ KEZ GİDİP GELMEK ZAMANIMIZI ALIYORDU'

Bir diğer üretici Mehmet Salman ise “Çocukluğumuzdan beri bu işi yapıyoruz. 2008’den beri de aktif olarak işleri ben yürütüyorum. ÇKS çıkarmak bizim için zulümdü. İlçe Tarım Müdürlüğüne gidip belge alıyor sonra köye dönüp tek tek muhtara imzalatıyorduk. Daha sonra da yine bir başvuru yapıyorduk. Birkaç kez gidip gelmek zamanımızı alıyordu. Bizim zamanımız çok değerli. Şimdi saniyeler içinde işlemi tamamlıyoruz” diye konuştu. (İHA)

 İlginizi çekebilir → Tunç Şatıroğlu'ndan gram, çeyrek ve tam altın yorumu! 4 Ekim gram altın yükseldi: 1000 lirayı aştı! İşte canlı rakamlarda son durum ve altın tahmini… → TIKLAYINIZ

Peki, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne e-Devlet'ten başvuru nasıl yapılır? Başvurular ne zaman sona eriyor? Başvuru ücreti ne kadar? Çiftçi Kayıt Sistemi'ne başvuruda bilinmesi gerekenler neler? İşte Çiftçi Kayıt Sistemi'ne e-Devlet'ten başvurunun ayrıntıları...

2,2 milyon çiftçinin yer aldığı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne başvurular e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyor. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne e-Devlet'ten 28 bin 172 başvuru yapıldı.
Bakanlığın, sosyal medya hesabından, e-Devlet kanalıyla ÇKS'ye yapılan başvuru sayısına ilişkin paylaşım yapıldı. Paylaşımda, uygulamanın başlangıcından itibaren son 24 saatte, 28 bin 172 başvuru yapıldığı ve 31 bin 644 ÇKS belgesi oluşturulduğu belirtildi. Bakanlık tarafından ayrıca yapılan yazılı açıklamada, e-Devlet üzerinden ÇKS'ye başvuru sürecine ilişkin şu bilgiler verildi:

"Çiftçimiz, e-Devlet Kapısına kendi kimlik bilgileri ve şifresi ile giriş yapar. Hizmeti kullanabilmek için arama kısmına 'ÇKS' yazılır. Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvurusu (Gerçek Kişi/Tüzel Kişi) hizmeti seçilir. Açılan ekranda ilk başvuruyu yapmak için 'Yeni Başvuru' butonuna tıklanır. Aydınlatma metni okunur ve aşağıda bulunan 'Onaylıyorum' kutusu işaretlenerek 'Devam Et' butonuna tıklanır. Açılan sayfada ÇKS sistemindeki kayıtlı bilgiler görüntülenir ve iletişim bilgileri kontrol edilir. İhtiyaç halinde bu ekran güncellenir. Kayıtlı araziler görüntülenir ve gerekirse ürün bilgileri 'Ürün Bilgisi Değiştir' butonu ile güncellenir. Son ekranda başvuruya ait tüm bilgiler görüntülenir. Başvuruya ait ilk destek ödemesinden mahsup edilecek başvuru ücreti görüntülenerek onaylanır ve başvuru tamamlanır. Tamamlanan başvuruları görüntülemek için 'Başvuru Listesi' butonuna tıklanır. Başvuruların listelendiği ekrandaki 'Başvuru Durumu' sütununda başvurunun durumu görüntülenebilir. Tamamlanan başvurular İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin değerlendirilmesi aşamasına geçer."

HİZMETTEN KİMLER YARARLANABİLECEK?

e-Devlet Kapısı hizmetinden arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan, sadece ürün güncellemesine gidecek çiftçilerin yararlanacağını ifade eden Kirişci, sistemin, çiftçilerin kullanabileceği basit bir iş akışından oluştuğunu dile getirdi.

Hem gerçek hem de tüzel kişiliği haiz çiftçilerin yararlanacağı sistemin kolayca kullanılabilecek şekilde tasarlandığını belirten Kirişci, "İsteyen çiftçilerimizin il veya ilçe müdürlükleri üzerinden de başvuru yapabileceklerini ifade etmek isterim. Ürün beyan formlarındaki muhtar ve 2 azanın imzası, muhtarlarımızın da talepleri doğrultusunda çiftçilerimizin başvuru sürecini sadeleştirmek amacıyla kaldırılmıştır" diye konuştu.

BAŞVURULAR NE ZAMAN SONA ERECEK?

Kirişci, ziraat odalarından her yıl alınan "çiftçi belgesi"nin, sadece ÇKS'ye ilk defa başvuran çiftçilerden isteneceğini de söyleyerek şunları kaydetti:

"Çiftçilerimiz bize başvurusunu yaparken aktif olarak ziraat odasına üye olduğunu da beyan edeceklerdir. Halen 1 Eylül'de başlayıp sonraki yılın 30 Haziran'ında son bulan, yani 10 ay süreyle devam eden başvuru süresi, başarılı bir üretim planlaması yapılabilmesi için 4 aya düşürülmüştür. Yani 2023 üretim yılı için başvurular 1 Eylül 2022 tarihinde başlamıştır ve 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecektir. Her yıl başvuru tarihleri bu şekilde uygulanacaktır. 31 Aralık tarihine kadar başvuru yapan çiftçilerimiz, ürün değişiklik bildirimlerini şubat ayı içinde yapabilecektir."

Üretim yılına ilişkin başvuru yapan çiftçilerin, e-Devlet üzerinden ÇKS belgesi alabileceklerini belirten Kirişci, bu belgenin resmi nitelikte olacağını, ayrıca bir onay aşamasına ihtiyaç duyulmayacağını ifade etti.

ÇKS BELGELERİ ÜCRETSİZ Mİ OLACAK?

Kirişci, e-Devlet üzerinden alınacak ÇKS belgelerinden ücret talep edilmeyeceğini, çiftçilerin, arazi büyüklüklerine göre 9 ile 39 lira arasında değişen ve ÇKS başvurusunu yaparken ödedikleri başvuru ücretlerinin, beyan etmeleri halinde kendilerine verilecek tarımsal destek ödemesinden karşılanacağını söyledi.

ÇKS sorgulama T.C. ile, Çiftçi belgesi sorgulama, Ziraat Odası çiftçi belgesi sorgulama: E-Devlet ÇKS sorgulama ekranı için TIKLAYINIZ

Çiftçi kayıt formu (ek 1) için TIKLAYINIZ

ÇKS başvuru: Çiftçi kayıt formu e-devlet için TIKLAYINIZ

İlginizi çekebilir → Güncel benzin fiyatı: 4 Ekim Salı 2022 güncel akaryakıt fiyatları! Benzin ve motorin kaç TL? → TIKLAYINIZ

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23