• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bir destek de İran'dan geldi

Yeniakit Publisher
2023-10-03 07:54:00 -
Bir destek de İran'dan geldi

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanani yaptığı açıklamada, Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunu kabul etti.

İran, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde düzenlediği askeri operasyonun ardından, Kafkaslar'ın jeopolitik açıdan yeniden yapılandırılmaması gerektiğini ifade etti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanani, özellikle Zengezur Koridoru Projesi'ne dikkat çekerek, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ üzerindeki egemenliğinin Tahran tarafından tanındığı, ancak İran'ın "uluslararası sınırların kaydırılmasına ve Kafkasya bölgesinde jeopolitik değişikliklere karşı olduğunu" vurguladı.

Azerbaycan, uzun süredir Türkiye, Ermenistan ve İran'a sınırı olan, kendine bağlı Nahçıvan Özerk Bölgesi'ne ulaşabileceği bir koridor açmayı planlıyor. Böyle bir koridor İran ile Ermenistan arasındaki bağlantının ise kesilmesi anlamına geliyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kanani'nin açıklamaları, Ermenistan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Armen Grigoryan'ın Pazar gününden bu yana devam eden Tahran ziyareti sırasında geldi. Erivan ile Tahran arasında geleneksel olarak güçlü ticari ilişkiler bulunuyor.

 

AZERBAYCAN'I DESTEKLEDİK

Kanani diğer yandan ülkesinin, "işgal altındaki" Dağlık Karabağ bölgesinin Azerbaycan'a dönüşünü her zaman desteklediğini" ifade etti.

Bakü-Tahran ilişkilerinde, Azerbaycan'ın, İran'ın bölgedeki rakiplerinden Türkiye ile sıkı bir ittifak içinde olmasından dolayı uzun süredir soğukluk yaşanıyor. Tahran ayrıca, Azerbaycan'ın İsrail'den büyük miktarda silah ithal etmesinden de rahatsızlık duyuyor.

Azerbaycan'ın 19 Eylül'de, Dağlık Karabağ'a yönelik başlattığı askeri operasyon, ayrılıkçı Ermeni güçlerin bir gün sonra teslim olmasıyla sona ermiş ve dünyada hiçbir ülke tarafından tanınmayan "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti" feshedilmişti.

Uluslararası hukuka göre Azerbaycan toprakları sayılan, ancak üzerinde yaşayan nüfus ağırlıklı olarak Ermenilerden oluşan Dağlık Karabağ'dan Ermenistan'a, son 12 günde yaklaşık 120 bin Ermeni kaçtı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

iran ve korku

iran kendini devler aynasında gören mezhepci bir devlet bölünse 3 e bölünür azeriler kürtler ve farsiler (acemler ateşe tapanların torunları)atar tutarlar amerikaya israile danısıklı döğüş gibi bir sey yapmazlar örnek generalleri öldü yakacağız yıkacağız dediler boş cıktı.sinsi bir düşman acaba iranlılar türkiyede din adamları yetiştirmişmidir acaba merak ediyorum

Putsavar

Karabağ'ın tarihini iyi araştırın. Rusya ve Osmanlı orada bir ermeni nüfusu yarattı. Osmanlı kendi topraklarından bir çok ermeniyi oraya yerleştirdi. O zamanki konjektör bunu gerektiyordu fakat o insanlar karabağı kendileri girip işgal etmediği gerçeğini de bilmemiz lazım.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23