• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Akdeniz illeri yatırım havzasına dönüşüyor

Yeniakit Publisher
2018-03-02 10:21:00 -
Akdeniz illeri yatırım havzasına dönüşüyor

Aralarında Karaman ve Kayseri’nin de yer aldığı Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye illerini kapsayan alanda, üretim, ihracat ve istihdam odaklı dev projeler hayata geçiriliyor.

21 ülkeyi kapsayan Akdeniz Havzası’nın 8 trilyon dolarlık milli hasılaya sahip olduğunu belirten Kalkınma Bakanı Elvan, bölgedeki 3,7 trilyon dolarlık ticaret hacmini Türkiye lehine değerlendirmek istediklerini söyledi.

HER ALANDA KALKINMA

Türkiye, Akdeniz havzasındaki 3 trilyon 700 milyar dolarlık ticaret hacminden pay almak için düğmeye basıyor. Bölgedeki ticaret potansiyelini masaya yatırmak için 7-8 Mart 2018 tarihinde “Akdeniz Ekonomi Forumu’ düzenlenecek. Küresel, ulusal ve bölgesel boyutta ekonomi, sanayi, tarım, lojistik, turizm ve geleceğin kentleri konularının ele alınacağı organizasyonun açılış konuşmasını Başbakan Binali Yıldırım yapacak. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün yanı sıra önemli isimler de konuşmacı olarak katılacak.

6 İLİ KAPSIYOR

Akdeniz Bölgesi’nin önde gelen sanayicileri, yerel yöneticileri, iş adamları ve kanaat önderlerinin de destekleriyle tüm Doğu Akdeniz Bölgesi’ni kapsayacak olan“Akdeniz Ekonomi Forumu”nun “Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon” sağlaması amaçlanıyor. Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’nin yanı sıra Karaman ve Kayseri’nin de yer aldığı illerde üretim, ihracat ve istihdam odaklı dev projelerin hayata geçirilmesi hedefleniyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"EKONOMİNİN CAZİBE MERKEZİ"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, yaptığı açıklamada “Doğu Akdeniz bölgemiz coğrafi konumu, doğal ve tarihi dokusu, kültürel birikimleri, sanayi tarım ve turizm potansiyeli, liman-serbest bölge gibi lojistik değerleri, Orta Doğu, Körfez ve Afrika odağındaki stratejik konumuyla gerçekten ekonominin cazibe merkezi konumundadır. Küresel trendler, tarım, sanayi, enerji, lojistik, kadim kentler ve mavi büyüme formlarının ele alınacağı bu ilk toplantı bölgemize söz konusu potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesine önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.

3,7 TRİLYON DOLARLIK TİCARET HACMİ

Akdeniz Havzası’nda 21 ülke ve 500 milyon nüfusun yer aldığını belirten Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Bölgede oluşturulan toplam milli hasıla ise 8 trilyon dolar. Bu ise, dünya milli hasılasının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor” dedi.

ÖNCE YATIRIM SONRA ÜRETİM

Bölgenin Amerika Birleşik Devletleri ve Çin gibi büyük merkezlerden sonra milli hasılanın en fazla oluştuğu önemli bir üretim ve tüketim havzası olduğunu belirten Bakan Elvan, şunları söyledi: “Bölge yaklaşık 3,7 trilyon dolarlık ticaret hacmiyle de önemli bir ticaret potansiyeli barındırmaktadır. Bu potansiyelin ülkemiz lehine değerlendirilmesi, turizm geliri ve ihracat fazlasına dönüştürülebilmesi için ikili ekonomi ilişkilerini daha da geliştirmemiz ve bunun için de düzenleyeceğimiz foruma benzer yaklaşımlara ihtiyacımız olduğunu buradan bir kez daha ifade ediyorum ki, bu forumun özellikle bölge ekonomisine, dünya ekonomisine hem de ülkemizin o coğrafyada önemli artışlar olacağına kesinlikle inanıyorum.”
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23