• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Zekeriya Say
Zekeriya Say
TÜM YAZILARI

Bu yaz sucuklar “Ekrem Abi”nizden!

06 Mayıs 2021
A


Zekeriya Say İletişim: [email protected]

Amber Senti, “At, emsalsiz güzelliği, sınırsız gücü ve eşsiz zarafetiyle sırtında hâlâ insanları taşıma mütevazılığını gösteriyor” diyerek, atları yüceleştirirken…

Çizgi romancı Suat Yalaz da, kumandanların şahlanmış at üstünde daha bir büyüyüp, yüceleştiklerini iddia ederek, Atatürk heykellerini örnek göstermişti.

Kemalistlerin ruhani lideri Yılmaz Özdil de Yalaz’ın yazısını olduğu gibi köşesine alıntılayarak, İmamoğlu’ndan Adalar’daki faytonlara dokunmamasını istemişti.

Zira Kemalistler için atın önemi büyüktü.

At üstünde Atatürk heykeli onları ne kadar tatmin ediyorsa...

Bir türlü deviremedikleri Erdoğan’ın, 20 yıl önce attan düştüğünü hatırladıkça, o kadar mutlu oluyorlardı.

Aynı mutluluğu, Büyükada’ya kayınbiraderini ziyarete giden Süleyman Demirel’i iskelede bekleyen faytonun atları kaçtığında yaşamışlardı.

Ankaralı Emin Çölaşan bile Büyükada ziyaretinden bahsederken, “Sadece kuş cıvıltıları ve faytonlara koşulu atların nal seslerini duyuyorsunuz” diyerek nal sesinden aldığı hazzı paylaşma gereği duymuştu.

*

Anlayacağınız zengin Kemalistlerin sayfiye yeri olan Adalardaki fayton rahatsızlığı eski değil. Düne kadar Beyaz Türklere huzur veren kırbaç sesi, Erdoğan’ın gelişiyle onları rahatsız etmeye başladı. Sırtından inmedikleri atların, Büyükada ve Heybeli’de gerçekleşmesi muhtemel depremde, sarsıntıyı önceden hissedecekleri için dellenecekleri, ahırlarından ve dizginlerinden kurtularak ortalığa dehşet saçacakları, evlere yollara yayılarak çoluk çocuk demeden herkesi tekmeleyip, çiğneyeceklerini bile iddia ettiler.

ABD’nin saygın gazeteleri, “sokaklarda faytonların seslerinin yankılandığını ve zamanın adeta durduğunu” yazarak Büyükada’ya övgüler dizerken… 

Besleme basının kalemşorları, “Fayton terörü”, “Adalar at b.ku kokuyor” demeye başladı…

Tabii bunların ağladığını gören AK Partili İBB yönetimi de 2012’de sorunu çözmek için atlı faytonları kamulaştırıp yerlerine elektrikli fayton planını devreye sokmak istedi.

Bu kez de “fayton aşkları” yeniden depreşerek faytonların simge olduğunu hatırladılar…

Elektrikli faytonların altında rant olduğunu iddia ederek, “Faytonumuzu Vermiyoruz” kampanyası başlattılar. Haliyle, elektrikli fayton projesini rafa kaldırtmayı başardılar.

*

2015’ten sonra “Ada romantizmi” gitti, yerine “hayvan hakları savunuculuğu” modası geldi. Gazeteleri, faytona sürülü halde ölen annesinden süt içen tay fotoğrafları süslemeye başladı. Böylece fayton keyfinin perde arkasındaki vahşi hayatı tüm Türkiye’nin gözüne sokmuş oluyorlardı. Ahmet Hakan’ın “Atların ömrü 20 yıl imiş. Faytonda çalıştırılan atların ömrü ise 2 yıl imiş... Binmeyin şu faytonlara” yazıları paylaşım rekorları kırarken..

Sosyal medyada başlatılan “Faytona Binme Atlar Ölüyor” adlı imza kampanyasına destek yağdı. Ayşe Arman bile, “Yettiniz ya! Ne istiyorsunuz şu atlardan! Allah kahretsin! Büyükada’nın fayton geleneği batsın!” diyerek esip gürledi. 4 Ekim Hayvan Hakları Koruma Günü’nün resmi tatil ilan edilip, atların o gün çalıştırılmaması, en çok sevdikleri besinleri yiyerek, dinlenmeleri istendi.

Derken..

Tarihler 18 Mart 2019’u gösterdiğinde, Zillet’in adayı İmamoğlu, Adalar’ı ziyaret etti.

Bir metrekare tarlanın olmadığı küçücük adada “simgesel tarımı” destekleyeceklerini iddia eden İmamoğlu, “Atlar için sağlık merkezi” açacaklarını vaat etti.

Hayvanların bakım sürecini en insani, vicdani kurallarla, hayvanları koruyarak, ahlaklı bir biçimde süreci yürüteceklerini söyleyerek, bir de “Kimseyi aldatmayacağız” sözü verdi.

Adalarda oturanlara ulaşımda yüzde 40 indirim yapacaklarını sözlerine ekledi.

O günden sonra Adalarda hiçbir şey eskisi gibi olmadı.

İmamoğlu göreve gelir gelmez Adalar ulaşımına yüzde 100 zam yaptı. 

Adadaki atlara da tedavisi olmayan ruam hastalığı düştü.

Atlar için sağlık merkezi açmak şöyle dursun, yıllardır fayton boyunduruğu altında ezilen atlar birer birer uyutulmaya başlandı. Sanatçı Leman Sam, ölen atlar için hiçbir önlem alınmadığını söylerken, hayvanseverler İBB önünde “yaşam nöbeti” tutmaya başladı. İmamoğlu, “Atların kanları İBB’nin elinde” şeklinde slogan atan eylemcilerle,“İsterseniz soğukta bekleyebilirsiniz” diyerek dalga geçti. 

*

AK Partili siyasetçileri suçlayarak kendilerinden oy alan İmamoğlu, resmen onları kazıklamıştı. Kimseyi aldatmayacağız diyen İmamoğlu, Adalardaki fayton ve faytonlarda kullanılan atları satın alarak, kamulaştırdı. Faytonları kaldırarak elektrikli araçlarla gezi ve toplu taşıma dönemi başlattı. Yıllarca atlara zulmetmekle suçlanan faytoncuları da seyyar satıcı tokatlasınlar diye zabıta yaptı. İBB Zabıta Daire Başkanı Engin Ulusoy, tüm bu yaşananları “bir kül kedisi masalı”na benzetti. Adı “Her şey çok güzel olacak” olan bu masalın sonunda, emekli edilme bahanesiyle satın alınan 1179 attan 224’ünün bakımsızlıktan öldüğü, 978’inin ise sucuk olduğu iddia edildi. Malumunuz, masalların sonu genelde iyi biter derler. Bu masalın o tarafı da muhtemelen bu yıl yaşanacak sucuk bolluğudur!

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

MİLLET

CHP hangi sözünü tutmuşki adalaradaki faytonculara ve atlari koruyacağna baksın sözünü tutsun israf israf diye diye İstanbul halkını galeyana getirdi oylari aldı 25 yılda akpartinin harcadiği parayı Ekrem 2 yılda harcadı ama hizmette yok toplu taşima araçlarında azalmasına rahmen

MİLLET

Sayın editör MİLLET yorumumu yayınla
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23