• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Süleyman Gülek
Süleyman Gülek
TÜM YAZILARI

Güzel ahlâklı olmalı

01 Nisan 2022
A


Süleyman Gülek İletişim:

Ahlâk kelime anlamı olarak huy, mizaç ve karakter demektir. Kavram olarak ise insanın bir amaca yönelik kendi arzusuyla iyi davranışlarda bulunup kötülüklerden uzak durmasıdır. Ahlâk insan hayatının tamamını kapsar.İslâm ahlâkı, Kur’an ve sünnetin ortaya koyduğu hayat tarzıdır. İslâm, güzel ahlâktır. Ahlâkî değerler, insanı insan ve iyi Müslüman yapan en önemli özellikler arasındadır.

Ahlâkın önemini ayet ve hadisler ortaya koymaktadır. Yüce Allah şöyle buyurur: “İman edip iyi işler yapanlar da halkın en hayırlısıdır.” (Beyyine, 98/7); “Ve Sen (Rasûlüm); büyük bir ahlâk üzerindesin” (Kalem, 68/4)diye övdüğü önderimiz Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyuruyor. “Ben ancak ahlâkın güzelliklerini tamamlamak için gönderildim.” (Muvatta, Hulk 8); “İnsanlara, güzel ahlâkla muâmele et.” (Tirmizî, Birr 54) buyurur. Bu ayet ve hadislerden ahlâkın önemi anlaşılmaktadır.

Bir insan, Müslüman ya da dindar olduğunu söylüyorsa mutlaka güzel ahlâklı olmalıdır. Müslümanların “imanımız sağlam” düşüncesiyle ahlâkı önemsememesi ve günlük hayatında insanlara karşı davranışlarına dikkat etmemesi, edep ve âdâba uygun davranmaması çok yanlıştır.

Güzel ahlâk, güzel davranış biçimidir. Ailede ve toplumda insanlarla iyi geçinmektir. İslâm dininde iman, ibadet ve ahlâk bir bütünlük arz etmektedir. Bunları birbirinden tamamen ayırmak asla mümkün değildir. İman, insanı ibadete, ibadet ise insanı güzel ahlâka götürmek içindir. Yapılan ibadetler insanı ahlâken olgunlaştırmalı ve kişiyi iyi bir Müslüman yapmalıdır.

Bu sebeple, söz ve davranışlarımızın iyi, ahlâkımızın güzel olabilmesi için ruhumuzun kötü huylardan temizlenerek iyi huy ve güzel alışkanlıklarla donatılması gerekir. Netice itibarıyla ahlâk, insanların bir takım davranışları olmakla beraber, nerede nasıl davranılması veya davranılmaması gerektiğini bildiren kurallar manzumesidir. Bu kurallara uygun hareket etmekle insanlar şahsî ve sosyal hayatta huzur ve mutluluğa ererler.

Din, diğer özellik ve güzelliklerinin yanı sıra, aynı zamanda bir ahlâk sistemidir; aile ahlâkı, eğitim ahlâkı, iş ve meslek ahlâkı, ekonomi ahlâkı, ticaret ahlâkı, siyaset ahlâkı, medya ahlâkı, bilim ahlâkı, tıp ahlâkı, sanat ahlâkı, çevre ahlâkı, vs. diye isimlendirilmeler de her sahadaki üstünlüğün ahlâk üstünlüğü ile olacağını işaret etmektedir.

Müslüman kişi, öncelikle doğru inanç, ibadet ve güzel ahlâk sahibi olmalı. İman ve tevhidden sonra Müslümanda olması gereken en önemli haslet güzel ahlâktır. İslâm dininin amacı gerek bireysel gerekse toplumsal düzeyde güzel ahlâkı oluşturmaktır.

Mü’min kişinin en büyük imkânı, imanı ve sâlih amelidir, güzel davranışdır. İslâm dininin amacı gerek bireysel gerekse toplumsal düzeyde güzel ahlâkı oluşturmaktır. Bu itibarla bir Müslüman hangi konumda, hangi meslek dalında olursa olsun, en temel ve bariz özelliği doğru, dürüst ve güvenilir olmasıdır. Allah'a kulluk yapmak için yaratılan insan, inanç, ibadet ve ahlâkî vazifelerini yerine getirdiğinde mükâfat olarak dünya ve âhirette mutlu, huzurlu bir hayat yaşar.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Hüsmen

Güzel ahlak istiyorsanız Japonyaya bakın sayın yazar. Saygılar.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23