• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sefa Saygılı
Sefa Saygılı
TÜM YAZILARI

İstanbul Sözleşmesi’nin mimarı kim?

21 Aralık 2019
A


Sefa Saygılı İletişim: [email protected]

Geçen haftaki yazım gerçekten çok ilgi gördü ve sosyal medyada binlerce kez paylaşıldı. Özellikle ünlü ruh hekimi ve düşünce adamımız Prof. Dr. Nevzat Tarhan beğeni ile takipçileriyle paylaşınca çok olumlu yankıları oldu. Kendisine teşekkür ediyoruz.

Teşekkür edenlerden biri olan Rusya vatandaşı A. V. L. adlı Rus Büyükelçiliğinde görevli okurumuzun yazdığı mesajı kendisinden izin alarak paylaşmak istiyorum:

“Sefa Bey, günaydın!

Ancak bu sabah Akit gazetesindeki cumartesi günkü yazınızı gördüm ‘’Mesele KADIN HAKLARI değil.’’

İnanın son zamanlarda okuduğum en başarılı analitik makalelerden bir tanesidir. Duygusallığa ve abartıya kaçmadan o mesele çerçevesindeki çoğu detayın adını koyabilme başarısını elde ettiğinizi düşünüyorum. İyi çalışmalar ve iyi haftalar dileği ile,”

İstanbul Sözleşmesi kimin şahsi meselesi?

Geçen haftaki sözünü ettiğim yazımda; “Anlamayanlara tekrar tekrar anlatmak zorundayız. Şiddet artıyor. Toplum atomize ediliyor. Aile çökertiliyor. Evlilikler azaldı, boşanmalar arttı. Fuhuş yapmak ceza mevzuatında suç değil. Kadın ve LGBTİ bireylerinin cinsel özgürlüğü yasal teminat altına alındı. Karar merciinde bulunanlar duymuyor/görmüyorlar” demiştim. Burada Gelecek Partisi Genel Başkanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun öncü gayretiyle yasalaşan İstanbul Sözleşmesi ve bu sözleşmenin uzantısı olan 6284 sayılı yasa ile bunun sağlandığını da eklemiştim. 

Ancak bazı Davutoğlu yanlısı olduğu anlaşılan dostlarımız arayarak sitemde bulundular: İstanbul Sözleşmesi ve o kanunun bir uzantısı olan ve aileleri yıkan 6284 nolu yasa konusunda şu anki devlet adamlarımızın suçlanması gerektiğini söylediler. 

Elbette altında imzası olan herkesin sorumluluğu var ama araştırırsak gerçeğin tam böyle olmadığı anlaşılmaktadır. Arşivlere gidersek bu yasanın öncelikle zamanın Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun gayretleriyle çıktığı görülecektir. Üstelik ilk imzayı da bu “stratejik derinliğe sahip” bakanımız atmış, bununla da övünmüştür.

Sözleşmenin imzalanacağını, bu konuda yoğun gayret gösterdiğini Milliyet yazarı Mehveş Evin’e söylemiş, o da Ahmet Davutoğlu’nun ifadelerini “Şahsi Meselem” başlığı altında 16 Ekim 2011 tarihli Milliyet’te büyük mutluluk duyarak yazmıştır. Sayın Ahmet Davutoğlu’nun neler söylediğini sözünü ettiğimiz yazıdan takip edelim:

 “İstanbul Sözleşmesi, Türkiye’nin dönem başkanlığında imzalandı. Bizim öncülük ettiğimiz, hatta bizim ilk imzayı attığımız bir sözleşme. Benim, şahsi olarak sahiplendiğim bir mesele. Dolayısıyla “dostlar alışverişte görsün” durumu söz konusu değil.

İmza mayıs ayında atıldı, ancak araya seçim ve yaz tatili girdi. Meclis yasama dönemine yeni başladı. Bu arada teknik süreçle ilgili bakanlıklardan görüş aldık. Var olan mevzuatla uyum olmasa bile çekince koymadan, benim imzamla Bakanlar Kurulu’na sevk edildi.

Süreçte hiçbir yavaşlama olmadı. Bürokraside yavaşlama olsa bile müdahale ederiz. Şahsen takip ediyorum, önem veriyorum. Şimdi kanun taslağına dönüşüp Meclis’e sevk edeceğiz.”

Şimdi Gelecek Partisi Genel Başkanı Sayın Ahmet Davutoğlu’na soruyoruz:

*Bu sözleşme yürürlüğe girdikten sonra kadın cinayetleri arttı. Bir de eşini katlettikten sonra intihar edenler ortaya çıktı. Bu konuda düşünceleriniz nelerdir?

*Sadece 2019’un ilk 11,5 ayında 500 binin üzerinde erkek tedbir önlemine uğradı. Kadınların bir sözüyle (ispatlamak gerekmiyor) evinden aylarca koparılan her yıl sayıları yüz binlerle ifade edilen erkekler için ne düşünüyorsunuz?

*Bünyemize uymayan bu sözleşmeyi halen sahiplenmeye devam ediyor, savunuyor musunuz? Halen ‘şahsi meseleniz’ olmaya devam ediyor mu?

*Partinizin ve sizin görüşünüz nasıldır?

Sayın Davutoğlu’ndan sorularımızın cevabını bekliyoruz.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ali rıza

Hocam kim kimi kesiyor , kesilen kadın horlanan kadın , sesi kısılan kadın , hakikat bu , şikayet edince hakkını arayınca insan olduğunu haykırınca şimdi sizin gibi düşünenlerin gözünde suçlu oluyor , vay be birde dinden imandan haktan hukuktan söz ediyorsunuz , hocam internet var artık kimse kanmıyor ,

Husameddin Aktepe

Sefa Efendi! Bu sözleşmeyi şimdiki hükümet iptal edemez mi, neden uzatıyor iktidar bu meseleyi, çaresiz mi?
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23