• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Rasim Bolbol
Rasim Bolbol
TÜM YAZILARI

Sosyal medyaya göre karar veren yargı mı olur?

22 Eylül 2019
A


Rasim Bolbol İletişim: [email protected]

Sizin de mutlaka dikkatinizi çekmiş olmalı...

Son zamanlarda pek çok olayda mahkemelerin sosyal medyadaki tepkiler üzerine karar değiştirdiklerine şahit oluyoruz.

Önce tutuklanıp sonra serbest bırakılan zanlılar, sanal âlemde kıyamet kopartılınca tekrar gözaltına alınıp içeri atılıyor.

Bu garip durumun şu ana kadar pek çok örneğiyle karşılaştık.

Hatırlayın... 

Konya’da, tartıştığı eşini öldüreceğini öğrenen annesinin ihbarıyla yakalanan ve serbest bırakılan cani, sosyal medyadan gelen tepkiler dolayısıyla tutuklandı.

Antalya’da iki çocuğu işyerine kilitleyip cinsel içerikli fotoğraflar gösterdiği iddiasıyla gözaltına alınan, lakin çıkarıldığı hâkimlik tarafından adli kontrolle serbest bırakılan sapık, ortalık ayağa kalkınca yeniden gözaltına alındı.

Zonguldak’ta 50 yaşındaki yengesini baltayla ağır yaralayan, fakat ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan gözü dönmüşün akıbeti de aynıydı. O da toplumda infial uyandığı görülünce apar topar tutuklandı.

Adaletin sosyal medya ile tecelli ettiği olaylar elbette sadece bunlarla sınırlı değil. Daha böyle belki de onlarca vaka var.

Mesela, Çorlu’da, intihar eden gence 9 yıl cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla mahkemeye çıkarılan ve ilk duruşmada tahliye edilen alçağı sosyal medyadan gelen tepkiler tutuklattı. 

Örneğin, Tuzla’da otomobiline erik çekirdeği attığı gerekçesiyle 11 yaşındaki çocuğu öldüresiye döven, hatta ormanlık alana götürmeye kalkan magandaya duyarlı vatandaşların itirazı sonucu tekrar “Gel bakalım buraya” denildi.

İstanbul’da içinde hamile kadın ve eşinin bulunduğu otomobile saldırarak terör estiren baklavacı kardeşlerin durumunu anımsayın.

Ya da Sapanca’da uzuvlarının tamamı kesildiği için hayatını kaybeden yavru köpeğin ölümüne sebep olan kepçe operatörünün sonunu...

İstisnasız hepsinde sosyal medya belirleyici oldu. 

Alın işte, daha geçenlerde Adana Yüreğir’de yalnız yaşayan 80 yaşında bir ninemizin evine gece saatlerinde girerek cinsel istismarda bulunmaya çalışan, mukavemet görünce de darp ederek kaçan iki çocuk babası namussuz, önce adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı, kamuoyunun sosyal medya üzerinden tepki göstermesinin ardından ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Biz burada tabii ki sosyal medyanın gücünü inkar etmiyoruz. İyi ki bu tür olaylar gündeme getiriliyor da zanlılar hak ettikleri cezaları buluyorlar.

Ancak ortada sorulması gereken de bir soru var. O da şu: Mahkemelerimiz bundan sonra da kararlarını sosyal medyadaki tepkilere göre mi şekillendirecek?

Hakimlerimiz, Twitter’da, Facebook’ta ya da Instagram’da yapılan paylaşımları görüp serbest bırakılanı tutuklayacak, tutuklananı ise serbest mi bırakacak?

Zamana ya da zemine göre değişen hukuk mu olur yahu?

Hani hukuk devletinin temel ilkelerinden olan yargı ve yargıç bağımsızlığı?

Hukuk insanlarımız niçin en sonunda verecekleri kararı en başta vermiyorlar da kamuoyu baskısına göre hareket eder bir pozisyona düşüyorlar?

Sosyal medyaya göre tutum belirleyen böyle bir hukuk sistemi, maalesef Türkiye’yi uçuruma sürüklüyor. Hukukçularımızın zevahiri kurtarmak adına hüküm tesis etmesi, bu ülkede zaten her geçen gün azalan adalete güveni tamir edilmez bir şekilde zedeliyor.

Hak arama mücadelesinin yeri sosyal medya olmamalı.

Adaleti, milyarlarca lira harcadığımız adalet saraylarının içerisinde bulamayacaksak, dükkanı kapatalım gitsin.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

serdar

dükkanları kapatmayalım da,bir suç işlendiğinde bekleyelim medya nasıl bir tavır alır ondan sonra mahkeme karar versin!.

Ahmet

Sosyal medyanın tepkisine rağmen bazı suçlulularda ısrarla korunuyor, mesela çorlu tren kazasında ölenlerin gerçek katilleri elini kolunu sallayarak aramızda geziniyor
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23