--°--:--
  • İMSAK--:--
  • GÜNEŞ--:--
  • ÖĞLE--:--
  • İKİNDİ--:--
  • AKŞAM--:--
  • YATSI--:--
  • --,--
  • --,--
  • --,--
Son Dakika
Köşe Yazısı

Siyonist İsrail, daha şiddetli bir savaşa hazırlanıyor

Mehmet Koçak
Mehmet Koçak
15

 

Dün gözler, İsrail ile Hamas arasında 49 gün önce başlayan Gazze savaşında dört gün sürecek tutuklu ve esir değişimini içeren ilk ateşkesin başlamasına çevirmişti.

Zira sadece taraflar değil, tüm dünya ateşkesin sona ermesinden sonra olacakları bekliyordu.

Çünkü çok zor ve uzun süren görüşmeler ve gizli pazarlıklar sonunda ilan edilen ilk ateşkesin başarısız olması veya ateşkes anlaşmasının şartlarının ihlal edilmesi halinde, savaşın çok daha şiddetli bir şekle dönüşeceğinden endişe ediliyor.

Hamas ve İsrail arasındaki mutabakatla Gazze’ye saldırıları 4 günlüğüne durduracak, esir takası ve insani yardıma imkân sağlayacak insani ara başlamasıyla silahlı çatışma, şiddetli patlama sesleri çok şükür kesilmiş oldu.

…Ve o korkunç vahşetin 4 gün de olsa durdurulması ve anlaşmaya göre İsrail hapishanelerinde bulunan çoğu kadın ve 19 yaşın altındaki çocuklardan oluşan 150 Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında Hamas tarafından tutulan 50 İsrailli rehinenin serbest bırakılmasını içeren esir değişiminin gerçekleşmiş olması, hiç şüphesiz derin bir nefes alınmasına vesile olduğu ancak, hem ateşkesin 4 günle sınırlı olması hem de varılan anlaşma, karşılıklı tüm esirlerin serbest bırakılmasını kapsamadığı için sadece çok küçük buruk bir sevinç yaşanmış oldu.

Nitekim eşi benzeri görülmemiş o korkunç bir trajedinin yaşandığı Gazze’de büyük bir yıkım ve hâlâ tarifi mümkün olmayan, dinmeyen ve insanlığın vicdanında asırlar boyu dinmeyecek olan derin acılar var.

Gelinen noktada 49 günün mevcut bedel tablosu gerçekten çok ağır. 6 bin 150’si çocuk, 4 bini de kadın 14 bin 854 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 35 bini buldu. Yıkılan binlerce evin enkazı altında kalan Filistinli her yaştan Filistinlilerin sayısı henüz belli değil. Sayısı belirsiz, yıkılmış evlerle kamu kurumları ve bir de eskilerinin üzerine eklenen yeni trajediler var.

Ancak tüm bu olumsuz tabloya ve derin acılar ile göçe zorlamalara rağmen, Gazze’yi terk etmemekte direnen Gazze’deki Filistin halkının bu onurlu direnişi gerçekten takdire şayandır.

Siyonist İsrail, işgali sürdürmek ve barış çabalarını engellemek için saldırılarını aralıksız devam ettirdiği halde Filistin halkı, bir asırdır haklarından vazgeçmeyeceğini, bu hakların ortadan kaldırılmasına yönelik girişimleri kabul etmeyeceğini bir kere daha kanıtlamıştır. 

İsrail ise Gazze’den düzenlenen saldırılarda 385’i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Bu tabloya göre, Netanyahu emrindeki İsrail Ordusu hiçbir başarı elde etmiş olmadı. Aksine dünya genelinde İsrail’e karşı kin, nefret ve öfkenin artarak yükselmesine sebep oldu.

Ayrıca, Netanyahu’nun görevden alınması yönündeki taleplerin arttığını ve hem ülkesine hem de bölgenin barışına zarar verdiği yönünde çok ciddi eleştiriler ise artarak devam ediyor. Filistin’e destek artarken, Netanyahu ise bir savaş suçlusu ilan edildi. 

Aslında tüm insanlık, 4 günlük sürenin uzatılması veya kalıcı bir ateşkese dönüşmesini arzu etmektedir. Ancak hem İsrail hem de ABD, 4 günden sonra savaşın devam edeceğini anlaşmayı kabul ederken ilan etmiş olmaları bu yöndeki beklenti ve ümitleri yok denecek kadar azaltmış oldu. 

Dileğimiz ve beklentimiz bu 4 günlük ateşkesi başka ateşkesler izler ve Filistin krizi, başkenti doğu Kudüs olan BMGK kararları yönünde 1967 sınırları esasında iki devletli plana uyularak bir çözüme kavuşturulması konusunda görüşmelere başlanmasıdır. 

Fakat Tel Aviv’deki katil Netanyahu ve ekibi, ABD ve İngiltere öncülüğündeki Batı desteğiyle, şimdilik bu planı kabullenmemek ve işgal savaşını sürdürmekte ısrarlı tavrını sürdürmektedir.

Anlaşılan o ki, işgalci İsrail ordusu, ateşkesin bitiminden hemen sonra Gazze’de 49 gündür sürdürdüğü toplu katliam ve yıkım saldırılarını daha da şiddetlendirecek yeni bir savaşa hazırlanıyor.

Bu gerçekten hareketle bize düşen, insani, vicdani ve ahlaki ilkeler adına Siyonist İsrail’in Gazze ve tüm Filistin topraklarında sürdürdüğü yıkım, işgal ve insanlık faciasına karşı Filistin halkının haklı davasına sahip çıkmaktır. 

 

Yorumlar

(15)

Yorum yazın

0/1000

Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.

Kul

25 Kasım 2023 23:12

Dünyada bizim gibi lafla mitingle kınayarak olduğu sürece israil mescidi aksayida yıkar.tek umut gazzedeki mücahitler.

Mardinli hoca

25 Kasım 2023 21:54

Sayın memet bey dilinize yüreğinize sağlık.Siyonist terör örgütü başta Arap yöneticileri hayinler oldukları için ve ümmetin dağınıklığınik olduğu için barışa yanaşmaz.Kudurmus köpekler gibi filistini yok etmek istiyor.Kime güveniyor büyük şeytan İngiltere ve ve onun oglusu amarikaya güveniyor.Hamas başta olmak üzere ve bütün müminler Allah'a guveniyoruz Allah a iman ediyoruz Allah'ın kuvveti sonsuzdur Allahım ilk önce Arap yöneticileri kahr ve perişan eyle sonra Siyonist melun rejimi yok et Allahım Amin amin amin selâm ve dua ile

Orhan İnan

25 Kasım 2023 21:28

Gönül sınırların açılmasını ve arzu edinin Filistine gidebilmesini istiyor. Müslümanlar serbest kalsa ve fert olarak İsrail zulmüne karşı göğsünü siper etse bile, halen yaşanan utançlar yaşanmaz. Yanan imanlı yürekleri serbest bıraksınlar. Yahudi zulmüne karşı verilecek tek cevap

Metin

25 Kasım 2023 15:45

Gazze biz ,biz gazzeyiz.gazzeyi üzen bizi üzer.gazzeye yapılan bize yapılmıştır. Gazzeli kardeşlerimize ülkemizde misafir etmek dahil her türlü desteği sağlamak bizim için bir şereftir ve aynı zamanda görevimizdir.

Muzaffer

25 Kasım 2023 13:08

Hazırlansın, bizim reisimiz yüce büyük şanlı Türk devleti hakanı recep tayyip Erdoğan hazretleride daha yüksek sesle kınamalara, bağırmalara ama bunun yanında da itsraille ticari, siyasi, askeri ilişkilerimizin devamının aynen sağlanmasına hazırlanıyor. Ne var yani dimi????

Orhan

25 Kasım 2023 21:24

Erdoğan'a laf yetiştireceğine katillere iki kelam et. Erdoğan kini bütün benliğinizi sarmış. Keşke vicdanlı insan gibi düşünenlerden olabilseniz.

Muzaffer

26 Kasım 2023 02:07

Kime kin göstereyim Orhancım hamasa mı, ya git işine koskoca Türkiye yi 85 milyonu esir almış reisiniz. 30bin hamaslı diz çöktürdü itsrail pisliklerine, reisin konuşup senin gibilerin gazını çıkaracağına bir tane bişey yapsın de ki manavgattan giden itstrail deyyuslarının suyunu kesti, limanlarımızdan bu pisliklere giden demirceliği petrolü meyva sebxeyi mercimek bulguru kesti, küreciğe kurduğu kalkanları kapattı, bilalcim cola distribitörlüğünü bıraktı... Ne yaptı ne sizi yüksek tınılı ninnilerle uyutmaktan başka. Uyumuyoruz uyutmayacağız. Şikayetçiyiz, Allah a da şikayet ediyoruz. Ebu Ubeyde gecen tevbe süresi 24.ayeti okuyun dedi seni anlatıyor git oku ne olduğunu gör. Gerçi tevbe 31 de uyuyor size. Adiy bin hatem hzleri ile peygamberimizin diyaloğunuda oku ama, yoksa basmaz sizin kafalar. Gönüllü narkoz çekiciler sizi.

Yildiz. Teskilati

25 Kasım 2023 12:55

Kafirler. Istemesede. Allah. Nurunu. Tamamliyacaktir kahrolsun. Siyonizm. Ve. Onu. Desdekleyenler

YAVUZ

25 Kasım 2023 14:00

Haklisin ummetten hamas cihadcisi kardesim muzo da ben diyorum bos bos slogan atacagimiza nurun tamamlanacagina dair son yuzyilda soyle yuzlerce olay, delil veya ornek verelim su mustafa keser'in askeri kilic artigi etekli kiravatli kandil devrimcilerine de kudursunlar iyice.

Bir Dost

25 Kasım 2023 10:18

Filistin halkı coluk cocuk Gazze'de kırılırken, 7 Ekim’de sivillere baskin emrini vererek binlerce masum insaıin olumune sebep olan Hamas lideri Haniyye, ABD Ortadogu'daki en buyuk askeri ussunu bulundurdugu icin haberi olmadan kuş’un bile ucamayacagı Katar'da ne is yapar, bilen bir alim varsa bizi aydınlatabilir mi acaba?

Muhtar

25 Kasım 2023 14:27

Nasıl dostsun sen yaw? Böyle saçmalık yapacağını hiç ummazdım.

Muhtar

25 Kasım 2023 14:28

Aşağıdaki ZAAF'ı iyi oku.

Bir Dost

25 Kasım 2023 18:18

Guzel diyorsun ummetten hamas cihadcisi Muhtar kardesim de madem oyle bu ABD ufacik topragi olan Katar'da Hamasimizin komutani Haniyye ile gul gibi neden gecinip giiyor, buna aklim ermedi benim.

Muzaffer

26 Kasım 2023 01:56

Kesin sızmasın çeviriylemi yazıyon yoksa, lan itsrail pislikleri 75 yıldır her sene beş on bin çocuğu kadını katlederken de mi emri haniye veriyordu. Lan oğlum bizim koskoca cihanşumul devletimizi yıktınız bunun da dünyada ki tüm pisliklerinizin de cezasını çekmeyeceğinizi mi sanıyorsunuz? Bakalım size merhamet edecek ihanetin zirvesini yaşattığınız bi osmanlı daha bulabilecek misiniz? 3 tane iman abidesi hamaslı ananızı ağlattı. O terörist çocuk katili pis devletinizi de sapık dininizide yıkacaklar inşllh.Esfeli safilin yaratıklar sizi. Cennet ehli görmek isteyenler Hamaslı gazzeli müslüman kardeşlerimize baksınlar. Mute sensin, hayber sensin, fatih sensin, yavuz, alparslan, murat sensin El Kassam.

zaaf

25 Kasım 2023 09:14

filistin meselesi israil meselesi değil. onu buraya getirip KIŞKIRTAN DESTEKLEYEN batının oyunu. ortadoğu projesi, israilin değil abd nin projesi. oradaki mücahitler iki milyon korkak pısırık alçak yahudi ile değil başta ABD OLMAK ÜZERE tüm dünya ile savaşıyor. ONUN İÇİN BİZ YAHUDİ MALLARI KADAR ABD VE AVRUPA MALLARINA BOYKOT ETMELİYİZ. ALLAH YARDIMCILARI OLSUN DÜŞMANLARINI KAHRU PERİŞAN EYLESİN.

Mehmet Koçak Diğer Yazıları

Hepsini Görüntüle