• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mehmet Koçak
Mehmet Koçak
TÜM YAZILARI

Cenevre görüşmeleri dikkatle takip edilmeli

20 Ekim 2021
A


Mehmet Koçak İletişim: [email protected]

Suriye’deki buhran 15 Mart 2011’den beri devam etmektedir.

Yaşanmakta olan trajediye son vermek amacıyla şimdiye kadar Suriye’de aktif olarak bulunan ülkeler ve Uluslararası Toplum adına hareket eden kuruluşların öncülüğünde birçok konferans ve özel toplantı gerçekleştirildi.

Maalesef birçok konferans ve özel toplantıya rağmen barış adına bir arpa boyu yol alınamadı.

Suriye’nin toprak bütünlüğü temelinde bir çözüm bulunması konusunda Türkiye sürekli arayışlar içinde oldu. Fırat’ın Doğusu için ABD ile yapılan birçok anlaşma ve varılan mutabakatların bir benzeri İdlib konusunda Rusya ile yapıldı. 

Anlaşmalara ve mutabakatlara biz yani Türkiye uyarken, ABD ve Rusya’nın sadık kalmadığı bilinen bir gerçektir.

Anlaşmalar ve varılan mutabakatlar kendi çıkarları söz konusu olduğunda tek taraflı olarak bozulduğu ve karşı bir tavır içine girildiği bir değil birçok kere yaşanmıştır. 

Ancak her şeye rağmen Suriye’de halen bir yandan İdlib ve Suriye’nin Kuzeyinde çatışmalar her gün farklı bir boyut kazanırken, diğer yandan ise siyasi süreç de işlemeye devam ediyor. 

Aramızda var olan 911 km uzunluğundaki sınır ve 5 bine yakın Suriyeliyi barındıran komşu ülke olmamız hasebiyle Suriye’deki gelişmeler bizi de yakinen ilgilendirmektedir.

Suriye’de siyasi çözümün sağlanması amacıyla Birleşmiş Milletler’in (BM) arabuluculuğunda oluşturulan ‘Suriye Anayasa Komitesi’ adına Cenevre’de devam eden görüşmeler bunlardan biridir.

Egemenlik, ülkenin toprak bütünlüğü, yönetim şekli ve devletin yapısı gibi anayasanın temelini ve çerçevesini oluşturan ilkeler, komşu olmamızdan dolayı güvenliğimiz ile bağlantılıdır.

Kurulması yaklaşık iki yıl süren Anayasa Komitesi, 30 Ekim 2019’da ilk toplantısını gerçekleştirdi, muhalefet ve iktidardaki Esad rejimini ilk kez aynı masa etrafında bir araya getirdi.

Suriye krizinin siyasi çözümü için zemin hazırlayacağı ümidiyle oluşturulan Suriye Anayasa Komitesi 25-29 Ocak 2021’de gerçekleştirilen 5’inci tur görüşmeleri, Beşşar Esed rejimini temsil eden heyetin uzlaşmaz tavırlarını sürdürmesi süreci tıkamıştı.

8 aylık aradan sonra Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde gerçekleştirilen görüşmeler sonunda Suriye Anayasa Komitesi’nin hükümet ve muhalefeti temsil eden eş başkanlarının yeni bir anayasa taslağı hazırlanması konusunda görüş birliğine varmış olması önemli bir gelişmedir.

Anayasa taslağını hazırlayacak olan 45 kişilik komite Suriye hükümeti, muhalefet ve sivil toplum temsilcilerinden oluşuyor. 

Komitenin Suriye’yi BM gözetiminde seçime götürecek temel yasaları belirleme yetkisi bulunuyor.

Şam rejimi, muhalefet ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcilerinden 50’şer kişi, toplamda ise 150 delegeden oluşan Anayasa Komitesi’ne PKK terör örgütü uzantısı olan PYD/YPG üyelerinin komisyonda yer almaları Türkiye’nin girişimleriyle engellendi.

Bu girişim elbette büyük bir başarıydı. Ancak yeterli değildir.

Şimdi önemli olan anayasanın temel ilkeleri arasında ülkenin yapısı ve rejimi ile toprak bütünlüğüdür. 

Kısacası; Suriye’nin yeni anayasada Türkiye’nin güvenliğini tehdit edecek oluşumlara asla fırsat verilmemeli.

ABD öncülüğündeki Batılı emperyalist ülkelerin Suriye’nin Kuzeyinde,  ‘Kürdistan Özerk Bölgesi’ veya “Kürdistan Kantonu” gibi isimler altında birtakım yapılar kurma  girişimleri anayasada yer almaması için son derece dikkatli olunmalı.

Türk Dışişleri Bakanlığı,  milli hassasiyetlere sahip, strateji belirleme yeteneği olan seçkin diplomatlarımızdan oluşan özel bir heyetle süreç takibe alınmalı.

Tarihi fırsatlar en iyi şekilde değerlendirilmeli ve Oyuna gelinmemeli.

Olayların önemine binaen gerektiğinde hiç vakit kaybetmeden müdahalelerde bulunmaktan kaçınılmamalıdır. 

Çünkü bu bizim için beka meselesidir. 

Unutulmasın ki, bu konuda ihmali olanları ne tarih ne de bu millet asla af etmez.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23