Sezai Karakoç ve Dirilişe Şahitliğim
Sezai Karakoç ve Dirilişe Şahitliğim
HÜSEYİN ÖZTÜRK
Bu hafta elimizdeki eser; “Sezai Karakoç ve Dirilişe Şahitliğim” ismini taşıyor.
Yazarı ise elli yılını merhum Sezai ağabeyin yanında geçiren araştırmacı/yazar Temel Hazıroğlu.
Sezai Karakoç bir düşünce, fikir ve söz okyanusudur. Öyle birkaç kitap, birkaç konferans, seminer veya çeşitli okumalarla tanınabilecek, tanınmaktan öte insana ve hayata dair onun “diriliş” düsturunu kavramak, asil bir diriliş amentüsü ister.
Bunları söylerken anlaşılmaz, çözülmez, bilinmez, idrake güç yetmez gibi mana çıkmamalıdır. Onu anlamak, anlaşılanı tatbik etmek için sıkı şekilde davaya kefil ve ortak olmak gerekir.
Sezai Karakoç, diriliş gününe tam iman ettiği için başta Müslümanlar olmak üzere tüm insanlığı diriliş gününe hazırlamak ameliyesi adına bir fikir ve düşünce insanıdır.
Temel Hazıroğlu, Sezai Karakoç ağabeyi yakından tanıyarak, onun diriliş muştusundaki tüm yönlerini ve sözlerini hatıralarla birlikte kitaba aktarmış.
Sezai ağabeyi ilmek ilmek tanımak ve bilmek isteyenler için mükemmel bir eser olmuş. Şimdi sözü yazarın kitabın girişindeki ifadelerinden bir kısmına bırakalım:
……………….
“Düşünce dünyamızı çokça etkileyip temellerine yapı taşları döşeyen ve vefat gününde yanında bulunan iki kişiden biri olma kısmetini yaşadığımız Sezai Karakoç ve onun oluşturduğu Diriliş düşüncesini ele alıp değerlendirmek. Onun temel dinamiklerini ortaya çıkarmak, bu süreçte yaşadıklarımızın ve şahitliklerimizin katkısıyla yeniden yorumlamak ve bir düşünce sistematiğinin temellerini atmak gayesiyle yazıldı.
Zira bu vazife, onun yakınında olan biri olarak, aynı zamanda tarihi bir mükellefiyet olarak da bizi bekliyordu. Bundan kaçamazdık.
Neredeyse elli yıl boyunca Sezai Karakoç ve Dirilişi tanıma, anlama ve kavrama peşinde olduk. Son yirmi yılımızı da onunla çok daha yakından konuşarak ve müzakere ederek geçirdik.
Son yıllarda Diriliş düşüncesi ile ilgili yazılar yazarken hem üstadın hem de bazı arkadaşların ilgisi bizi memnun etti.
Özellikle birçok arkadaşın; ‘Üstadın yanında en çok bulunanlardan biri sensin, buraya ender gelenler yazıyor, oysa gerçekte senin yazman daha önemli’ demesi ve bizzat üstadın da yazmamızı teşvik etmesi, bizi Diriliş ve Sezai Karakoç hakkında yazma konusunda istekli ve kararlı yaptı”.
………………
Evet, Temel Hazıroğlu harika bir iş yapmış. Belki de hiç bilinmeyen hatıralar ve fikirler, kaybolup gidecekti.
Sezai Karakoç’u yazmak ve anlatmak hakikaten zor iştir. Boş konuşanları dinlemez, fikir ve düşünce adına eyleme geçmeyip, sadece laf üretenleri, ürettiklerini de icraata koymak yerine sağa sola yükleyenlerden haz etmezdi.
Ezcümle Sezai ağabeyden:
“Allah’a inanma bir müjdedir. Şu dünya hayatında sahip olup olabileceğimiz en büyük müjde Allah’ın Varlığıdır. İnsanların birbirlerine taşıyabilecekleri en büyük müjde budur.
……………..
Eser hakkında: İz Yayınları: www.iz.com.tr