• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Mehmet Kamil Berse imzalı üç eser

14 Ekim 2024
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

 

İnsanoğlu “iyilik yapma ve iyi kalma” fıtratıyla yüklü olarak dünyaya gelir.

Ailesi, çevresi, eğitimiyle birlikte akıl baliğ olduktan sonra aklı ile nefsi arasında tercihte bulunarak “iyilik yapma”, “iyi olma” fıtratını ya çarçur eder veya ihyaya çalışır.

İşte Mehmet Kamil Berse, fıtratındaki iyilik yapma ve iyi olma mayasını hayatı boyunca soldurmadan, söndürmeden yeşerterek sürdüren bir isimdir.

Hak insanı, halk insanı, davasının gönüllü eri olarak ekmeğinin helalliğine, sözünün doğruluğuna, çevresinin temiz insanlardan oluşmasına dikkat ederek hayatını kültür, sanat ve yayıncılık üzerine idame ettiren bir gönül insanıdır.

Elimde epeydir bekleyen üç eseri vardı. Neşet Ertaş bir türküsünde; “Tatlı dile güler yüze doyulur mu doyulur mu” der ya, işte üç kitap da tatlı bir dille kaleme alınmış eserler.

Okumaya başladığınızda tarih, kültür, ticaret kapsamlı psikolojik bir terapiye girmiş gibi hissedeceğiniz eserlerin ilki, “Üç Okyanus Dört Kıta” isimli kitap.

İlginç bir seyahat kitabı olan eser, “Sihirli Renkler Ülkesinde Türk Gözüyle Hindistan” gözlemiyle başlıyor.

Ardından; Kazan, Bosna, Şam, Almanya Heidelberg, Brezilya, Şili, Kırım, Kıbrıs, Kudüs ve Senegal/Dakar ile nihayet buluyor.

……………………

Mehmet Kamil Berse’nin ikinci eseri ise ülkemizin çeşitli şehirlerini dolaşıp kaleme aldığı seyahat notları. “On Bir Şehrimiz” ismini verdiği kitabında da şu şehirler yer almakta.

Sultanların Şehri Sivas. 4500 Yıllık Medeniyet türküsü Karaman, Huzurun, Aşkın ve Güllerin Şehri Konya, Anadolu’nun Ortasında Bir İstanbul Kasabası Osmancık.

Destanlar Yazan ve Yazdıran Şehir Kahramanmaraş, Torosların Akdeniz’le Kucaklaştığı Şehir Mersin, Şairler Şehri Edirne, Olmayasın Şu Beş Beldenin Birinden: İlle de Gürün’den: Gürün”, Dünyanın En Eski Şehrinde Gaziantep, Misya’dan Balıkesir’e Balıkesir, Ezelden Marka Şehir Urfa.

Üçüncü kitap, “Benim Vatanım Burası Sevdiğim Türkiye’m” ismini taşıyor.

“Benim Vatanım Burası Türkiye’m” kitabında; aidiyet, mesuliyet, mensubiyet inancıyla her türlü fedakârlığın yapılması gerektiği anlatılmakta.

Bu eserler; en köhne, en sorumsuz, en nemelazımcı kimselerin bile vicdanlarında uyanışa sebep olacak yazılarla dolu.

………………

Yerimiz yettiğince biraz da yazarın hayatından söz edelim.

Mehmet Kamil Berse, ömrünü kitapların içinde ve Kalem Kitabevinde geçiren belki de son Fatihli münevverlerdendir. 1956’dan beri doğduğu evde ve semtte yaşamaktadır.

Kırım göçmeni olan Berse, işletme tahsilinden sonra kitabevi yayıncılık, reklamcılık, matbaacılık, gazetecilik, dergicilik, turizm, ardından sivil toplum kuruluşlarında kurucu ve yöneticilik görevlerinde bulunmuş, halen devam etmektedir.

Bugüne kadar sekiz dergi çıkardı. Bir kısmının imtiyaz sahipliğini, bir kısmının genel yayın yönetmenliğini icra etti.

Halen “Şehir ve Kültür Dergisinin” imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmenliğini yapmaktadır.

Eserler hakkında: Kalem Yayınları [email protected] www.kalemkitabevi.com

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23