Uzmanından önemli uyarı! Bu pide daha uzun süre tok tutuyor
Ramazan ayında doğru pide seçimi hem tokluk süresini artırıyor hem de sindirim sorunlarını önlüyor. Uzmanlar, ekşi mayalı pidenin sağlığa faydalarına dikkat çekiyor.
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan pide, yanlış tercih edildiğinde hem kan şekerini hızla yükseltebiliyor hem de çabuk acıkmaya neden olabiliyor. Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Sertaç Özer, özellikle sahurda ekşi mayalı pide tüketilmesini önerdi.
Pidenin, Osmanlı Dönemi'nden gelen kültüre sahip geleneksel bir lezzet olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özer, ramazan ayında tam tahıllı unlarla üretilen ekşi mayalı pide tüketiminin uzun süreli tokluk sağladığını vurguladı.
'Kan şekeri dengesi açısından da önemli'
Ramazan ayında değişen beslenme düzeninin sindirim sorunlarına neden olabildiğini belirten Prof. Dr. Özer, Anadolu'nun yerel tohumlarıyla hazırlanan pideleri, modern beslenme anlayışıyla birleştirip sağlıklı alternatif oluşturulduğunda, sağlayacağı faydaları ise şöyle anlattı:
"Ekşi mayalı pideler, ticari mayalarla üretilmiş ekmeklere kıyasla daha kolay sindirilirken, probiyotik özellikleri sayesinde bağırsak sağlığını destekliyor. Kan şekeri dengesi açısından da önemli bir rol oynayan ekşi mayalı pideler, karbonhidrat yapısını değiştirerek glisemik indeksi düşürüyor. Bu da kan şekerinin dengede tutulmasına katkı sağlıyor ve uzun süre tok kalmayı sağlıyor. Aynı zamanda doğal muhafaza özellikleriyle uzun süre tazeliğini koruyor."