• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tüm dünya bu gelişmeye odaklandı! İşte altından bile değerli o madde

Yeniakit Publisher
2020-01-20 14:36:00 -
Tüm dünya bu gelişmeye odaklandı! İşte altından bile değerli o madde

Güney Afrika ve Rusya'da çıkarılan, altından bile daha değerli olan paladyum maddesi son iki haftalık süreçte yüzde 25 oranında değer kazandı. Paladyum daha çok otomobil sektöründe kullanılıyor.

Daha çok Güney Afrika ve Rusya'da çıkarılan paladyum, şu sıralar altından bile daha değerli durumda. Sadece son iki haftalık süreçte yüzde 25 oranında değer kazanan paladyum, 2019 yılında 2018'e oranla da iki kat değerlendi.

Değerli maden denilince akıllara, doğrudan altın gelir. Hatta altın, hem Türkiye'de hem de diğer ülkelerde yatırım aracı olarak da kullanılır. Ancak şu sıralar yatırımcılar, yeni bir metale yönelmeye başladılar. Bu madde "paladyum" olarak isimlendiriliyor ve şu anda altından daha değerli hale gelmiş durumda. Ayrıca paladyumun yükselişi, uzunca bir süre durdurulabilecekmiş gibi görünmüyor.

Paladyum; osmiyum, iridyum, rodyum, rutenyum ve platin ile aynı grupta yer alan bir element. Metal olarak sınıflandırılan bu element, tıpkı grubundaki diğer elementler gibi parlak bir yapıya sahip. Genellikle Rusya ve Güney Afrika topraklarında çıkarılan bu maden, platin ve nikel madenlerinde de yan ürün olarak elde ediliyor.

Otomobil sektöründe boy gösteriyor

Paladyum, bugüne dek daha çok otomobil sektöründe kullanıldı. Hibrit motorlu ve benzinli araçlarda bulunan egzoz sistemlerinin katalitik konventörlerinde kullanılıyor. Araçların kritik bir bileşeni olan katalitik konventörler, karbonmonoksit ve azotdioksit gibi toksik gazları mümkün olduğunca temizliyor.

Paladyum, son iki haftalık süreçte yüzde 25'ten fazla değerlendi. Ayrıca geçtiğimiz yıl paladyum, normal değerinin iki katına çıktı. Bu metalin şu sıralardaki değeri, kilogram başına 2.500 dolar (yaklaşık 15 bin TL) seviyelerinde. Ayrıca bu metal, hırsızların da gözbebeği. Londra polisi tarafından yapılan açıklamalara göre 2019 yılının ilk 6 ayında yaşanan paladyum hırsızlığı, önceki yıla oranla yüzde 70 artmış durumda.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Otomobil sektöründe yaşanan gelişmeler, paladyuma olan talebi artırıyor. Özellikle küresel ısınmaya karşı olarak başlatılan hibrit motorlu araç teşvikleri ve egzoz emisyon sınırlamaları, otomobil sektörünün daha çok paladyuma yönelmesine neden oldu. Hal böyle olunca da paladyum, durdurulamayacak bir yükselişin içine girmiş durumda.

Uzmanlara göre paladyum, bir süre daha yükselmeye devam edecek. Yükselişin nereye kadar devam edeceği şu an için bilinmiyor ancak Güney Afrika'daki paladyum üretimi 2019 yılında, önceki yıla göre yüzde 13.5 düşmüş durumda. Bu da paladyumun fiyatını doğrudan etkiliyor çünkü Güney Afrika, dünya paladyum üretiminin yüzde 40'ını tek başına üstleniyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23