• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Taliban’ın afyon yasağına ağlıyorlar

Yeniakit Publisher
2023-04-02 09:55:00 -
Taliban’ın afyon yasağına ağlıyorlar

Afganistan’ı işgal ederek dünyanın uyuşturucu tarlasına çeviren ABD ve batılı ülkeler, şimdi Taliban’ın haşhaş ekimini yasaklamasına adeta ağlıyor. Avrupa Uyuşturucu Merkezi’nden Paul Griffiths, “Taliban’ın getirdiği yasak nedeniyle Avrupa’da eroin krizi yaşanabilir bu da insanları sentetik uyuşturuculara yöneltecek. Bu çok büyük tehlike” dedi.

TAHSİN HAN

Dünyadaki tüm ahlaksız ve kötü alışkanlıkların merkezi olan batı, Afganistan’daki Taliban İslam Emirliği’nin uyuşturucu (haşhaş) ekimine yasak getirmesi sonrası büyük endişe yaşıyor.

Taliban’dan önce Amerika ile birlikte işgal ettikleri Afganistan’ı “dünanın uyuşturucu üretim merkezi”ne çeviren Avrupalılar, İslam emirliğinin yasak kararıyla halklarının daha kötü uyuşturuculara yönelmesinden endişe ediyor.

“Taliban’ın haşhaş yasağı Avrupa’yı fentanil alarmına geçirdi” başlıklı bir haber yapan Amerikan’nın önde gelen haber kuruluşlarından Politico, kıtadaki yetkililerin Taliban’ın kararına üzüldüğünü belirtti. Politico’nun Avrupa bürosuna konuşan yetkililer, eroinin hammaddesi olan afyona getirilen yasak nedeniyle, bağımlıların fentanil gibi daha tehlikeli uyuşturuculara yönelmesinden endişe duyduklarını söyledi. 

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nden (EMCDDA) Paul Griffiths, “Eğer Taliban’ın getirdiği yasak, afyondan üretilen eroinde ciddi bir azalmaya yol açarsa, bu daha fazla sentetik opioid üretilmesine neden olabilir. Bu kulağa tuhaf gelebilir ama sentetik uyuşturucular açısından bakıldığında, eroinin şu anda yüksek oranda bulunabilir olması koruyucu bir faktör işlevi görüyor” diyerek Afganistan’ın uyuşturucu yasağının kendilerine zarar vereceğini söyledi.

Haberin detaylarında şu ifadeler kullanıldı: “Ağustos 2021’de ABD’nin çekilmesiyle Afganistan’ın kontrolünü ele geçiren Taliban, geçen yıl nisandaki hasat tamamlandıktan sonra afyon üretimine yasak getirmişti.

Uzmanlar, söz konusu kararın etkilerinin bu Nisan ayı itibarıyla görülebileceğini düşünüyor. Afyonun farklı işlemlerden geçirilip eroine dönüştürülmesi ve Avrupa’ya gönderilmesi hasattan sonra 1 yıl ila 18 ay sürüyor.

Taliban, ABD işgalinden önce 2000’de de afyonu yasaklamış, Avrupa’daki uyuşturucu pazarında eroin kıtlığı yaşanmıştı. Bundan kısa süre sonra da Avrupa’da ilk kez fentanil kullanılmaya başlanmıştı.”

ABD’deki acı tablo verildi

Haberde sentetik uyuşturucuların her yıl on binlerce insanın ölümüne nede olduğu belirtilerek, Amerika’daki kötü tablo da verildi. Haberde, “ABD’de halihazırda fentanilden ölüm oranlarında ciddi artış yaşanıyor. Verilere göre 2020’de ABD’de en az 58 bin kişi aşırı doz fentanil nedeniyle hayatını kaybetti. Aynı dönemde Avrupa Birliği ülkelerindeyse bu sayı 97’ydi. Geçen yıl da ABD’deki can kaybı sayısı yaklaşık 68 bine çıktı” ifadeleri kullanıldı.

Habered görüşlerine yer verilen Europol Sözcüsü Jan Op Gen Oorth ise fentanilin Avrupa piyasasına diğer ilaçlarla karıştırılmış şekilde girebileceğine dikkat çekerek, “Önümüzdeki yıl, fentanil karışımıyla üretilen uyuşturucuları etrafta görebiliriz. Uyuşturucu tacirler, fentanilin ucuz ve son derece bağımlılık yapıcı olduğunu bilerek yeni pazarlar oluşturmaya çalışıyorlar” dedi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Abdullah Murat

İçki afyon aklı örtmek Allahı anmaktan alıkoyması kulluğun şartlarını yerine getiremez yapması bakımından yasak haram olması bakımından aynıdır Birinin devlet izniyle marketlerde satılması birinin yasaklanması küfreden insanın bir tercihidir. Allahın indirdiği ile hükmetmemek içkiyi yasaklamamak Allahın ayetlerini satmaktır Afyon eroin yada içki satıp satılmaması ahlaki açıdan bir anlamı olamaz artık.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23