• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kuru üzümün faydaları, tedavi ettiği hastalıklar, içerdiği vitaminler

Yeniakit Publisher
2022-08-03 11:42:00 - 2022-08-03 14:52:24
Kuru üzümün faydaları, tedavi ettiği hastalıklar, içerdiği vitaminler

Üzümün hem kendisi çok faydalıdır hem de kurusu bir o kadar faydalıdır. Hiç bir ürünle karıştırmadan hiç bir zahmeti olmadan sadece günlük 5-6 tane bile olsa yemek vücudumuza bir çok fayda vermektedir. Romatizmaya, cilt sağlığına, kansere, tansiyona, göz kalp sağlığına ve birçok sağlığa iyi gelen faydası vardır. Ayrıca birçok vitaminde barındırmaktadır. Güneşte ve fırında çekirdeksiz, salkım ve tane üzüm kurutmanın yolları ve kuru üzümün faydaları…

Üzüm zengin besin değeri ile önlemi bir yere sahip olan meyveler arasında yer almaktadır. Hem taze olarak hem de kurutulmuş olarak sofralarda yerini almaktadır. Tatlılarda, çerezlerin içinde ve yemeklerde kullanılarak tüketilmektedir. Yüksek besin değeri ile insan vücuduna önemli ölçüde fayda sağlamaktadır. İşte farklı renklere sahip kuru üzüm hakkında tüm merak edilenler.

Tıbben de kanıtlanmış kuru üzümün faydaları yaş üzüme oranla daha faydalıdır ve daha fazla potasyum içerir. Özellikle evlerimizde çok bulunan bir besindir. Tatlılarda bolca kullanılan bir üründür. Ayrıca kuru üzüm faydaları da bir o kadar fazladır. Kan yapıcı özelliği olduğu için kansızlık olan kişiler özellikle kullanması gerekir.

Fosfor, kalsiyum, magnezyum, bakır, demir, lifler, karbonhidrat, b ve c vitamini, faydalı şeker, anti oksidanlar ihtiva eder.

Kuru Üzümün Faydaları

*Hiper tansiyonu önler.
*Ayrıca kandaki kolestrolü düşürür.
*Kalp ve göğüs kanserlerini engeller.
*Öksürük tedavisinde üzüm hoşafının sıcak içilip yenmesi faydalıdır.
*Özellikle balgam söktürücüdür.
*Mikrop ve virüslere karşı koruyucudur.
**Anti oksidandır.
*Kuru dişlerdeki plak tabakasının oluşumunu engeller.
*Vücudu zehirli atıklardan temizler.
*Ayrıca reglin şiddetli kanamasını azaltır.
*Dalak, akciğer ve mideyi güçlendirir.
*On iki parmak bağırsağı kanserinden korur.
*Göz sağlığını korur.
*Kemik erimesinden korur.
*İltihabı önler.
*Müleyyindir.
*Özellikle kanı temizler.
*Ses kısıklığı ve ses tellerini onarır.

Kuru üzüm günde ne kadar tüketilmeli?
Günde 4-5 adet tüketilmesi ile fayda görülmektedir. - Göz sağlığının korunmasında önemli ölçüde fayda sağlamaktadır. - Siyah çekirdekli kuru üzüm damar sertliği oluşumunu önlemektedir. Bu sayede de kalp damar hastalıklarına karşı korumaktadır.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Kuru Üzümün Tedavi Ettiği Hastalıklar

-Kabızlığı tedavi eder.
-Hemoroid.
-Dişeti iltihabı geçirir.
-Romatizma ve eklem iltihabı geçirir.
-Karaciğer ve safra hastalıklarını tedavi eder.
-Gıda eksikliği ve kilo kaybını önler.
-Boğaz iltihabını geçirir.
-Akciğer ve göğüs hastalıklarını geçirir.
-Böbrek, mesane hastalıkları ve taşını tedavi etmek.
-İdrar kaçırma sıkıntılarını giderir.
-Sıtma hastalığına iyi gelir.
-Gut.
-Yarım baş ağrısı(migren).
-Sarılık.
-Kansızlık (anemi).
-Mide ekşimesi.
-Özellikle kusmaya bağlı vücutta aşırı su kaybını önler.
-Egzama ve kaşıntı.
-Su çiçeği geçirir.
-Ayrıca kelliğe iyi gelmektedir.
-Özellikle alerjisi olanlar kullanmamalıdır. Ayrıca fazla kullanılması da iyi olmayabilir. Düzenli kullanım çok önemlidir. Şeker hastalarının dikkatli kullanılması gerekir. Hoşafı yapıldığında şeker kullanılmamasına dikkat edin. Üzümün iyi ve taze olmasına iyi bakılması gerekir.

Kuru üzümlü kek nasıl yapılır?

Kuru Üzümlü Kek Malzemeleri
3 adet yumurta
1 su bardağı dolusu şeker
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1,5 - 2 su bardağı un
1 kase kuru üzüm

Kuru Üzümlü Kek Nasıl Yapılır?

Önce yumurtaları ve şekeri açık sarı olana kadar çırpıyoruz. Karışımın içine sıvı yağı ve yoğurdu ekliyoruz ve çırpıyoruz. Ardından un, kabartma tozu, vanilyayı ilave edip çırpıyoruz. Kuru üzümleri suyun içinde bekletiyoruz. Süzdükten sonra una buluyoruz. Una bulanmış kuru üzümleri kek hamuruna katıp karıştırıyoruz. Yağlanmış kek kalıbına hamuru döküp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz. Her kek kalıbı her fırın farklıdır kendi fırınınızın huyuna göre pişme süresini ayarlamalısınız.
Afiyet olsun.

Güneşte ve fırında çekirdeksiz, salkım ve tane üzüm kurutmanın yolları

ÜZÜM NASIL KURUTULUR?

Üzüm, taze olduğu gibi kuru olarak tüketilebiliyor. Kurabiyeler, kekler olmak üzere çeşitli tatlı tarifinde kullanılıyor. Üzümü güneşte, fırında ve dehidratör ile kurutmak mümkün.

GÜNEŞTE ÜZÜM NASIL KURUTULUR?

İlk olarak üzümleri saplarından ayırın ve hepsini güzelce yıkayın. Daha sonra üzüm tanelerini bir tepsiye birbirine temas etmeyecek şekilde yayın. Ardından üzerini ince bir tülbentle örtün. Böylece böceklerin üzümlere temas etmesi engeller ve tozlanmadan kurumasını sağlar.

Üzerini örttüğünüz tepsiyi güneş alan bir yere koyun ve ara ara çevirin. Bütün üzümler kuruyunca da cam kavanozlara alığ muhafaza edebilirsiniz.

FIRINDA ÜZÜM NASIL KURUTULUR?

Fırında üzüm kurutmak için fırını önceden 100 derecede ısıtın.

Ardından üzümlerin saplarını temizleyin ve yıkayın. Daha sonra fırın tepsisine güzelce dizin.

Fırını 100 derecede 15 dakika kadar ısıttıktan sonra 60 dereceye düşürün. Üzüm tepsilerini fırına yerleştirin.

Bu sırada fırının kapağını biraz açık bırakın ve üzümleri fırında 4 saat kadr kurutun.

Üzümler kuruyunca cam kavanozlara doldurup ağzı kapalı olarak muhafaza edebilirsiniz.

DEHİDRATÖR İLE ÜZÜM NASIL KURUTULUR?

Dehidratör, besinlerin kurutulmasına yardımcı olan bir cihaz. Üzümlerin saplarını ayırıp yıkayın. Üzüm tanelerini cihazın tepsisine birbirine değmeyecek şekilde yerleştirin.

Dehidratörü de 57 dereceye ayarlayın. Üzümler ortalama 24 saatte kuruyacaktır. Eğer kurumazsa bir süre daha bekletebilirsiniz.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23