• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Kaptan manevra yapmadı, yalıya çarpmayı tercih etti'

Yeniakit Publisher
2018-04-12 14:23:00 - 2018-04-12 14:24:09
'Kaptan manevra yapmadı, yalıya çarpmayı tercih etti'

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Boğazı'nda yaşanan kazada zarar gören yalının sahiplerinin avukatı 'Kaptanının kaçmak için manevra yapmadığını ve yalıya çarpmayı tercih ettiğini' söyledi.

İstanbul Boğazı'nda tarihi Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na çarpan Malta bayraklı Vitaspirit adlı geminin Filipinli  kaptanı Edgardo Deseo ve 3 mürettebat, deniz kaza raporu düzenlenmesi için İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 17. Denizcilik İhtisas Mahkemesi'ne geldi. Burada  geminin kaptanı, başmakinisti  ve dümencisi ifade verdi

"MAALESEF O SIĞ ALANA GİDEMEDİM"

Geminin Filipinli kaptanı Edgardo Deseo olay anına ilişkin tercüman aracılığıyla kazayı anlattı.

Deseo ifadesinde, "Olay saat 15.20'de başladı. Başmühendis (çarkçıbaşı) dahili telefondan arayarak motorlarda bir sorun olduğunu söyledi. Başmühendise, boğazdan geçtiğimizi ve dar bir kanalda olduğumuzu söyleyerek acilen duruma müdahale etmesini söyledim. Ben de makinenin devrinin düştüğünü ve rotanın iskele tarafına doğru değiştiğini gözlemledim. Bu durum üzerine kılavuz kaptanla birlikte demir atmaya karar verdik. Ancak, birkaç dakika sonra motor devri 4 bin 400'den 6 bine çıktı. 6 bin devrine geldiği zaman geminin rotası sancak tarafına geri dönmeye başladı. Geri dönmeye başlayınca biz de demir atmaktan vazgeçtik. Çünkü böyle bir durumda demir atmak çok tehlikelidir. Su derinliği 60 metre olduğu için demir atınca kaybetme olasılığı vardır. O derinlikte demir tutarsa gemi sancak tarafına dönmeye başlayacaktır. Sancak demirini bırakırsanız o zaman gemi dönmeye başlayacaktır. Bulunduğumuz konum itibariyle dönüş yarı çapımız çok sınırlıydı. Dolayısıyla geminin dönmeye başlayıp sahile yandan çarpması daha büyük hasara hatta ölümlü kazaların olmasına neden olabilirdi. Daha geniş bir alana çarpmamak için demir atmaktan vazgeçtik. O esnadaki amacım 4 metredeki derinlikte gemiyi burnundan sığ bir yere oturtmaktı. Böylece zararı en aza indirmekti amacım. Motorlar durduğu için maalesef o sığ alana gidemedim ve çok yakınında bulunan o eve çarptım" dedi.

"GEÇEN AY DA BOĞAZDAN GEÇTİM"
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Daha sonra yalının avukatı Erdal Gökçe'nin sorması üzerine gemi kaptanı uzun yıllardır gemi kaptanı olduğunu ancak bu gemide 5 Haziran 2017'den beri hizmet verdiğini söyledi. Boğaz geçişine ilişkin haritayı en son güncellenmiş halini kullandığını belirten kaptan, geçen ayda boğazdan geçiş yaptığını söyledi. Söz konusu gemide işe başladığından beri de herhangi bir motor arızasıyla karşılaşmadığını belirtti. 

"MOTORLAR NEDENİNİ BİLEMEDİĞİM BİR ŞEKİLDE DURDU"

Daha sonra geminin başmakinisti (çarkçıbaşı) Adalno Diarico dinlendi. Diarico, "Gemi yağcısı ana makinanın beşinci silindirinden su sızıntısının olduğunu söyledi. Ben de makine odasına gidip problemin neden kaynaklandığını tespit ettim. Suyun ne kadar hızlı sızıntı yaptığını görünce kaptana haber verdim.  Tekrar motor odasına gittim. Motorların yavaşladığını duydum. Ardından motorlar nedenini bilemediğim bir şekilde durdu. Sonrasında çarpma olmuş ancak ben makine dairesinde olduğum için çarpmayı fark etmedim. Sonra tamiri gerçekleştirdikten sonra gemiyi oradan çıkardık" diye konuştu.

"BİRDEN BİRE MOTORUN DEVRİ DÜŞMEYE BAŞLADI"

Geminin dümencisi Samente Toledo ise, "Ben dümenin açısını ve motorun devrini izliyordum. Birden bire motorun devri düşmeye başladı. Kılavuz kaptan bana 'tam sağ' emrini verdi. Fakat akıntı çok güçlüydü. Birkaç dakika sonra da gemi sahile vurdu" diye konuştu. 

 YALI SAHİPLERİNİN AVUKATI: KAPTAN YALIYA ÇARPMAYI TERCİH ETTİ

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'nın sahiplerinin avukatı Erdal Gökçe ise gemi kaptanının kaçmak için manevra yapmadığını ve yalıya çarpmaya tercih ettiğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz pazar günü meydana gelen olayda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün altından geçen yük gemisi dümeni kilitlenince sürüklenerek Beylerbeyi tarafında bulunan Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na çarpmıştı.

Can kaybının yaşanmadığı kaza sonrası tarihi yalıda yaklaşık 50 milyon liralık maddi hasar oluşmuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23