İspanya Başbakanı Sánchez’in eşi Gómez, danışman ataması nedeniyle "kamu malını kötüye kullanmak" suçlamasıyla jüri karşısına çıkacak. Danışman da soruşturma kapsamında.
Yargıç Juan Carlos Peinado, Gómez’in suçlamaları “ayrıntılı şekilde açıklamak” üzere mahkemede hazır bulunmasını emretti. Ancak El País’in haberine göre Gómez duruşmaya katılmadı ve yerine avukatını gönderdi.
Madrid Yüksek Mahkemesi ayrıca, Gómez’i Madrid Complutense Üniversitesi’nde iki yüksek lisans programı ve özel bir kürsüde eş-direktörlük yaptığı döneme ilişkin dört ayrı suçlamadan da soruşturuyor: Nüfuz ticareti, ticari yolsuzluk, marka hakkı gaspı ve yetkisiz müdahale.
Gómez’in avukatı, eski Sosyalist içişleri bakanı Antonio Camacho, Peinado’nun kararına itiraz etti. Camacho, “kanıt yetersizliği” bulunduğunu ve kararın İspanya Ceza Kanunu’nun “aşırı” yorumuna dayandığını savundu.
Başbakan Sánchez, ayrı bir davada görevi kötüye kullanma ve nüfuz ticaretiyle suçlanan kardeşiyle birlikte eşini de kamuoyu önünde savundu. Sosyalist bakanlar da başbakana destek verdi. İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska soruşturmayı “kanıtsız bir ihtimal araştırması” olarak nitelendirdi. Ulaştırma Bakanı Óscar Puente ise bu ayın başında yargıcı siyasi önyargıyla suçladı.
Bunun üzerine Yargıç Peinado, her iki bakana da iftira davası açtı. Muhalefetteki muhafazakâr Halk Partisi ise Sosyalistleri yargıcı “hedef almak” ve yargı bağımsızlığını zayıflatmakla itham etti.
Dava, Sánchez’in artan siyasi sıkıntılarına yeni bir halka ekledi. Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), aralarında İspanya Başsavcısı’nın da bulunduğu bir dizi yolsuzluk skandalıyla sarsılmış durumda. Başsavcı, Madrid’in etkili Halk Partili lideri Isabel Díaz Ayuso’nun partneri hakkında bilgi sızdırmakla suçlanıyor ve yakında yargılanacak.