• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Gazprom gazda fiyat belirlemeye geliyor

Yeniakit Publisher
2014-12-10 08:10:00 - 2014-12-10 07:52:34
Gazprom gazda fiyat belirlemeye geliyor

Yıldız, bugünkü görüşmelerde önemli bir mesafe kat edeceklerine inandığını, 2015 yılındaki alınacak indirimin netleşmiş olarak bu şekliyle gaz alımlarına devam edileceğini tahmin ettiğini söyledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rus doğalgazına yönelik indirim görüşmelerine ilişkin, “Gazprom yetkilileri yarın (bugün) veya bir sonraki gün Türkiye’ye gelecek... Bizim hedefimiz bu ay sonuna kadar artık bu rakamın netleşmiş olması” dedi.

Yıldız, 2016’da Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılacak “23. Dünya Enerji Kongresi’nin Protokol İmza Töreni’’nin ardından Dünya Enerji Konseyi Başkanı Marie-Jose Nadeau ile basın mensuplarının sorularını cevapladı.

AY SONU NETLEŞİR

Rusya’dan alınan doğalgazda indirim yapılmasına yönelik son durumun sorulması üzerine Yıldız, görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Gazprom yetkililerinin bugün veya sonraki gün Türkiye’ye geleceğini bildiren Yıldız, “Bununla alakalı çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Önemli bir mesafe kat edeceğimize inanıyorum. Eğer farklı bir nokta oluşmazsa, bizim hedefimiz bu ay sonuna kadar artık bu rakamın netleşmiş olması. 2015 yılındaki alacağımız indirimin netleşmiş olarak bu şekliyle gaz alımlarına devam edeceğimizi söylemem lazım. Çünkü miktar, bir önceki yıldan daha az olmayacak, daha fazla doğalgaz almış olacağız hava şartlarına bağlı olarak” diye konuştu.

Taner Yıldız, ham petrol fiyatındaki gelişmelere ilişkin, “67-70 dolarlar Türkiye’nin işine gelen fiyatlardır ve bunlar petrol ürünleri kullanan vatandaşlarımıza günlük olarak yansıyor. Son 5,5 ayda 6 milyar dolara yakın rakam vatandaşlarımıza indirim olarak yansımıştır. Önümüzdeki günlerde bunun bir müddet daha devam edeceğini görüyoruz” dedi. Yıldız, petrolün 140 dolarlardan bu seviyeye geldiğini hatırlattı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

SORUN AB’NİN SORUNU

Yıldız, Avrupu Birliği (AB) ülkelerinden Güney Akım’ın iptal edilmesine yönelik gelen tepki ve değerlendirmelere ilişkin görüşünün sorulması üzerine, “Bu tür değerlendirme ve gelişmeler Türkiye’nin güçlü yapısı ve coğrafyasıyla beraber herhangi bir Batı ülkesiyle ilişkisini aksatmaz. Çünkü biz birini tercih ettiğimizde diğerinden vazgeçen bir ülke değiliz” dedi.

Türkiye ve Rusya’nın birbiri için önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in açıklamalarının tarafının Rusya ve AB olduğunu söyledi.

EN İYİ YOL TÜRKİYE

Türkiye’nin, Güney Akım’la ilgili Trakya’da geliştirilebilecek bir proje olup olmadığı ile ilgilendiğini ve bu konuda iyi niyet anlaşması imzalandığını belirten Yıldız, “Türkiye’nin ortağı olduğu proje TANAP’tır. Güney Akım’ın şu anda ortağı değiliz ama Güney Akım’ın ortakları Avrupalı ülkelerdir. Bu problem Türkiye’nin problemi değildir, AB’nin problemidir” diye konuştu. İsrail’in, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının nakli konusunda Türkiye’yi devre dışı bırakmaya yönelik planları olduğunun kamuoyuna yansıdığına yönelik soru üzerine Yıldız, Yunanistan ziyaretinde bu tür konuları görüştüklerini söyledi.

Yıldız, “Doğu Akdeniz’deki herhangi bir doğalgaz rezervinin Avrupa pazarlarına ulaştırılmasıyla alakalı en fizibıl yol Türkiye’den geçmektedir. Daha pahalı gaz almak isterlerse onun yolu da açık” dedi.

Yasadışı telefon dinlemelerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de Yıldız, Türkiye’nin bu konuları mutlaka aşması gerektiğini dile getirdi. Yıldız, “Bu kadar açık, bu kadar şeffaf davranıyor olmamıza rağmen sürekli dinlenme ihtiyacının karşı taraftan hissedildiğini ne yazık ki görüyoruz” ifadesini kullandı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23