• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Fesleğen en iyisi: Duyan satın aldı! Herkes şaştı kaldı! Yemeklerde ne sıklıkla yemelisiniz?

Yeniakit Publisher
Selma Savcı Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Fesleğen en iyisi: Duyan satın aldı! Herkes şaştı kaldı! Yemeklerde ne sıklıkla yemelisiniz?

Yemeklerde sıklıkla kullanılan fesleğen tat olarak da biraz acıdır. İnsan vücuduna birçok faydası olan fesleğenin koku olarak hoş bir kokusu vardır. Ayrıca koku rahatlatıcı özelliği de bulunmaktadır. A, C, ve K vitamini bakımında zengindir. Yağ olarak ve kurusu da tercih edilmektedir. Kurusundan çay olarak da tercih edilir. Fesleğen sinir hastalıklarına, mide hastalıklarına, boğaz hastalıklarına, solunum yolu rahatsızlıklarına, kansere, cilt hastalıklarına, böcek ısırmalarına, migrene, baş ağrısına ve daha birçok hastalığına iyi gelmektedir. Fesleğenin faydaları ise şöyledir. Günde 5-10 gram küçük öğün tüketmek, dengede tutma fikrine dayanıyor.

Fesleğenin Faydaları Nelerdir?

  • A ve C vitaminleri bakımından oldukça fesleğen zengindir.
  • Demir, magnezyum, potasyum, bakır açısından zengindir.
  • Özellikle vücuda sürüldüğü zaman sivri sineklerden vücudu korur.
  • İçerisinde bulunduğu K vitamini bakımından zengin olduğu için kemik sağlığına karşı da çok faydalıdır.
  • Ayrıca kadınların özel döneminde sancılı olan durumlarda adet sancısına iyi gelmektedir.
  • Balgam söktürücü özelliği de bulunmaktadır.
  • Koklandığı zaman migren ve baş ağrılarına iyi gelir.
  • Sinir sistemine ve sinirlerine de iyi gelir.
  • Fesleğenin diğer özelliği ise hazımsızlığı ve şişkinliği giderir.
  • Mide kramplarına iyi gelir. Ayrıca mide bulantısına da iyi gelir.
  • Böcek ve arı sokmasına fesleğenin suyu sürüldüğü zaman tedavi eder.
  • Pamukçuk gibi ağız içi yaralarına sürüldüğü zaman yaraların iyileşmesini sağlar.
  • Akciğer kanserine yakalanma oranını da azaltıyor.
  • Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara da iyi gelir. Fesleğeni kaynatın ve içerisine bal ilave edin ve tüketin.
  • Mantar gibi deride oluşan hastalıklarının tedavisinde de kullanılır.
  • Ayrıca hastalıklarla savaşan antioksidanlar içermektedir.
  • Hücre yenileyici özelliği olduğu için yaşlanmayı da geciktirir.
  • Sindirim sistemine faydası olduğu için bağırsaklardaki parazitlerin dökülmesini de sağlar.
  • Bağışıklık sistemin de oluşan virüs ve bakterileri temizlemeye yardımcı olur.
  • Düzenli tüketildiğinde kemik erimesi hastalığına yakalanma oranını da azaltır.
  • Solunum yolları hastalığında kullanılır. Özellikle astım ve nefes darlığı şikayetlerini de azaltır.
  • Kan sulandırıcı özelliği de bulunmaktadır. Damar tıkanıklığını da faydası da bulunmaktadır.

Beslenme dünyasında yıllardır süren tartışma, öğün sayısının mı yoksa yediğimiz yiyeceklerin kalitesinin mi daha önemli olduğu sorusu etrafında dönüyor. Uzmanlara göre, üç ana öğün, sık küçük öğünler veya aralıklı oruç gibi farklı yaklaşımlar bulunsa da, optimum öğün sıklığı kişiden kişiye değişiyor. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeğinden oluşan düzen, yüzyıllardır uygulanan en yaygın yöntem. Vücudun biyolojik ritmiyle uyumlu olan bu yaklaşım, açlık hormonlarını düzenlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca, düzensiz atıştırmayı azaltarak fazla kalori alımının önüne geçebiliyor. Uzmanlar bitkilerin gücüne işaret ediyor. Güçlü bir kokusu ve ferahlatıcı bir tadı bulunan fesleğen, kalsiyum ve K vitamini gibi vitamin ve minerallerin yanında antioksidan önemli bir bitki. Peki, Fesleğeni yemeklerde ne sıklıkla yemelisiniz?

Fesleğen günde ne kadar tüketilmeli?

Günlük Fesleğen Miktarı Ne Kadar Olmalı? Fesleğen tüketimi besin değerleri göz önüne alındığında genellikle günlük 5-10 gram taze yapraktır. Bu da yaklaşık 1-2 yemek kaşığı taze fesleğene veya 1 çay kaşığı kuru fesleğene denk gelir. Fesleğenin fazlası mide rahatsızlıklarına yol açabileceğinden ölçülü tüketimi önerilir.

 Fesleğen yemeklerde nasıl kullanılır?

Fesleğen yemek pişirmede sıkça kullanılan aromatik bir baharattır. Taze veya kurutulmuş olarak kullanılabilir ve birçok farklı yemeğe lezzet katar. Fesleğen, salatalara, makarnalara, soslara, güveçlere, et ve sebze yemeklerine eklenebilir. Ayrıca pizzalarda, ekmeklerde ve hamur işlerinde baharat olarak kullanılabilir. Kuru fesleğen en çok kırmızı ve beyaz et yemeklerinde kullanılır. Et, fesleğenle marine edildikten sonra daha lezzetli bir hale gelir. Bunun dışında ana yemeklerde ve sos yapımında sık sık tercih edilir. Domates sosuna az miktarda eklenen fesleğen, Akdeniz esintilerini mutfağınıza taşır.


Fesleğen hangi yemeklerde kullanılır?

Ana vatanı Güney Asya olan fesleğen, yemeklerde sık sık kullanılan bir bitkidir. Ülkemizde en çok Akdeniz ve Ege kıyılarında yetiştirilen fesleğen, Akdeniz, İtalyan ve Fransız mutfağının vazgeçilmez baharatı olarak kabul edilir

Fesleğen yemenin faydaları nelerdir?

Fesleğen, antioksidan, antosiyanin ve beta-karoten içerdiğinden vücuttaki hücre hasarına sebep olabilecek serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kanser, kalp sağlığı ve diyabet gibi hastalıkların riskini de azaltmada etkilidir. Fesleğen çiçekleri için yetiştirilebilecek en iyi çeşit Tay fesleğenidir. Tay fesleğeni morumsu saplara sahiptir, en güzel mor çiçeklerden oluşan uzun saplar üretir ve meyan kökü benzeri bir aromaya sahiptir.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23