• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Erdoğan-Putin zirvesine saatler kala: Rus uçakları, Lazkiye ve Halep’teki muhalifleri vurmaya devam ediyor

Yeniakit Publisher
2021-09-27 10:13:00 - 2021-09-27 10:20:34
Erdoğan-Putin zirvesine saatler kala: Rus uçakları, Lazkiye ve Halep’teki muhalifleri vurmaya devam ediyor

Rusya’dan Erdoğan-Putin zirvesine yönelik ‘provokasyon’ niteliğinde bir adım atıldı. Rus uçakları, Putin ile Erdoğan'ın çarşamba günü yapacağı Soçi zirvesi öncesinde muhalifleri vurdu. Türk üslerine sıfır noktaların hedef alındığı saldırıda Suriye Millî Ordusundan 7 asker öldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Çarşamba günü gerçekleşecek Soçi zirvesine saatler kala İdlib, Halep ve Lazkiye kırsalına yönelik Rus hava saldırıları olağanüstü şekilde arttı. Rus savaş uçaklarının son hedefi TSK-ÖSO iş birliği ile terörden arındırılan Afrin bölgesi oldu. Rus Su-34 savaş uçakları, Türkiye destekli Suriye Millî Ordusunun PKK terör örgütü ile temas hattını vurdu. Afrin-el-Brad bölgesinde Hamza Tümenine ait askerî eğitim birimi bu bombardımanda yerle bir olurken 7 SMO askeri şehit oldu, en az 20 asker de yaralandı. Hamza Tümeni Komutanı Seyf Ebubekir saldırı sonrası yaptığı açıklamada Rusya’dan bu saldırının intikamını alacaklarını ve Rus ordusunu Suriye topraklarından kovacaklarını söyledi. Suriye Sivil Savunma Birimi, eylül ayı boyunca İdlib-Halep-Lazkiye kırsalında muhalif noktalara 200’ü aşkın saldırı gerçekleştirildiğini ve tamamına yakını sivil hedeflere 400 Rus füzesinin fırlatıldığı bilgisini paylaştı.

Türk üslerine sıfır noktalar vuruldu

Rusya’nın 5 Mart Mutabakatı’na rağmen yaptığı bombardımanlarda Şeyh Berekat, El Bara, Cisr eş-Şugur, Kensafra ve Basefon bölgelerinde TSK üslerine sıfır noktaların da vurulması dikkat çekti. İdlib’de olayları takip eden aktivist Enes Maravi, Beşşar Esad’ın kardeşi Mahir Esad’a bağlı birlikler ile Şii milislerin bölgeye yığınak yaptığını söyledi. El Maravi, Hama, Dera, Deyr el Zor, Şam ve Rakka’dan militan, asker, ağır silah ve cephane yüklü konvoyların temas hattına yakın noktalarda konuşlandığını anlattı. Ayrıca Hama ve İdlib kesişme hattında Esad rejiminin yoğun helikopter hareketliliği gözlendi. Muhalif kaynaklar bölgeye komuta kademesinin taşındığını ve rejim-Rusyaİran üçlüsünün saldırı hazırlıklarını sürdürdüğünü aktardı.

Türk birlikler M-4 kara yolunda

Cebel Zaviye bölgesinde başlayan ve Afrin’e uzanan Rus füze sağanağının arttığı dakikalarda Türk üslerinin de hareketlendiği görüldü. İdlib-Lazkiye kara yolu M-4’e hareket eden TSK konvoyu otoyol boyunda mevzilendi. Afrin üzerinde SİHA uçuşlarının arttığı da gözlenirken Rus savaş jetlerinin İdlib ve Lazkiye ile birlikte Afrin ve civar bölgelerdeki hareketliliği de sürüyor.

Vurulan gruplar terör listesinde değil

Suriye Millî Ordu Sözcülerinden Mustafa Seceri, Rusya’nın vurduğu eğitim kampının Türkiye’nin müttefiki gruplara ait olduğunu ve Rusya’nın terör listesinde olmadığını hatırlattı. Seceri yaşanan olayı açık bir provokasyon olarak nitelendirdi ve Putin’in tüm kritik görüşmeler öncesi sergilediği katliamlarla masaya avantajlı oturma stratejisini bir kez daha yinelediğini kaydetti. Seceri ayrıca bu saldırının PKK’ya destek niteliği taşıdığına vurgu yaptı. Rusya 5 Mart 2021 tarihinde Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesinde yer alan El-Bab-Tarhun ve Cerablus-Humran bölgelerini bombalamıştı. Bir diğer kanlı saldırı ise yine İdlib’de muhalif Feylak el Şam eğitim kampının 26 Ekim 2020 tarihinde Rus uçakları tarafından vurulması oldu. O saldırıda 100 ÖSO askeri can vermişti.

 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

DRSN

TALİBAN GİBİ BUNLARA HEZİMET YAŞATILACAK ALLAH IN İZNİ İLE

Imam

Bizim kaç askerimizi şehit ettiler Allah bilir
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23