• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Diyanet İşleri Başkanlığı "Deniz ürünleri" tartışmasına noktayı koydu! Prof. Haçkalı ayrıntıları ile anlattı

Yeniakit Publisher
2021-08-28 22:21:00 - 2021-08-28 22:37:35

Milli İradenin Sesi Yeni Akit

Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.

⭐ Bizi Google'da Takip Et
Diyanet İşleri Başkanlığı "Deniz ürünleri" tartışmasına noktayı koydu! Prof. Haçkalı ayrıntıları ile anlattı

Anadolu Ajansı'na konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, "Deniz ürünleri" tartışmalarına son noktayı koydu.

 Yeniakit.com.tr 

"Deniz ürünleri" tartışmalarına değinen Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, "Diyanet İşleri Başkanlığımızın, bu ürünlerin haram olduğuna dair bir kararı bulunmamaktadır. Örneğin Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun yayımlamış olduğu 'Fetvalar' adlı eserde, haram olduğu hususunda ittifak bulunan yiyecekler sayılmış olup, bunlar arasında deniz ürünleri sayılmamıştır. Tartışmaya konu olan kısa fetvada ise sadece mezheplerin görüşlerine atıfta bulunulmuştur." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, Anadolu Ajansı'na konuştu. "Deniz ürünleri" tartışmalarını değerlendiren Prof. Haçkalı, ayet-i kerime ve hadislerden örnekler vererek, haram-helal yiyecek ve içeceklere ilişkin tüm ayrıntıları anlattı.

Ayet-i kerimelerden örnekler verdi

Bakara Suresi'nin 173. ayet-i kerimesi'ni hatırlatan Prof. Haçkalı, "Bakara Suresi'nde, 'Allah size murdar eti (leş), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilmiş olanı haram kıldı.' deniliyor. Bunun yanında En'am Suresi 145. ayet-i kerimede de aynı şeyler niteliklerine atıfta bulunularak sayılmıştır. Bunların yanında Kur'an-ı Kerim'de deniz avlarının helal kılındığı ayrıca ifade edilmiştir, 'Size ve yolculara geçimlik olmak üzere deniz avı ve yiyeceği helal kılındı.' " ifadelerini kullandı.

Konuşmasına, Yüce Kur'an'dan örnekler vererek devam eden Prof. Haçkalı, şunları söyledi:

"Kur'an-ı Kerim'de, Hazreti Muhammed'in helal ve haramları açıklama-bildirme hususundaki göreviyle ilgili olarak A'raf Suresinin 157. ayetinde şöyle bir ifade kullanılmıştır: 'Peygamber onlara iyiliği emreder ve onları kötülükten sakındırır, yine onlara temiz olan şeyleri helal ve pis olan şeyleri de haram kılar' "

Efendimiz'in (SAV) Hadis-i şerifleri!

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (SAV) yenmesi helal ve haram olan hayvanlarla ilgili açıklamalarının bulunduğunu da hatırlatan Prof. Haçkalı, şu ifadeleri kullandı:

"Bir rivayette şunlar ifade edilmektedir: 'Resulullah sallallahu aleyhivesellem, azı dişi bulunan yırtıcı hayvanların ve pençesiyle avlanan yırtıcı kuşların etlerinin yenmesini yasaklamıştır.' Bunun yanında pis ve iğrenç olmaları nedeniyle bazı hayvanların yenmesini yasakladığı da bilinmektedir. Hazreti Muhammed (SAV), deniz ürünleriyle ilgili olarak ise 'Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir.' buyurmuştur."

Mezhepler arası itilafa dikkat çekti

Deniz ürünlerine ilişkin açıklamalarında, İslam alimlerinin Kur'an ve hadislerde belirtilen hüküm ve ilkeler ışığında hangi hayvanların etinin helal veya haram olduğunu belirlemeye çalıştıklarını vurgulayan Prof. Haçkalı, şöyle devam etti:

"Maliki, Şafii ve Hanbeli alimleri ise Maide Suresi'nin 96. ayetindeki 'deniz avı' ifadesinin kapsamlı oluşunu ve Hazreti Peygamber'in (SAV) 'Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir.' ifadesine dayanarak, deniz ürünlerinin yenilmesi hususunda oldukça geniş bir yaklaşım ortaya koymuşlardır. Maliki ve Hanbeli alimlere göre, deniz hayvanları prensip olarak helaldir. Ancak timsah gibi yırtıcı hayvanlar helal değildir. Şafii mezhebinde ise aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir."

'İhtilaflar meselenin daha iyi anlaşılmasına katkı sunuyor'

"Görüldüğü gibi Kur'an ve sünnette yenilmeyecek olan hayvanlar ile ilgili bir liste verilme yönüne gidilmemiş, domuz gibi ismi belirtilerek yasaklananların yanında diğer hayvanlar için ilke ve ölçüler konulmakla yetinilmiştir." diyen Prof. Haçkalı, "Bu nedenle yenmesinin haram olduğu hususunda ittifak edilen hayvanlar oldukça sınırlıdır. Ayrıca sağlığa zararlı maddelerin tüketilmemesi İslam'ın genel ilkelerinden kabul edilmiştir. Bunun dışında, hakkında açık hüküm bulunmayan maddelerin hükmü hususunda alimler, yukarıda verildiği gibi, ihtilaf etmişlerdir. Aslında bu tür ihtilaflar meselelerin daha iyi anlaşılmasına katkı sunduğu gibi mükellefler için uygulamada kolaylık da sağlamaktadır. Bu bağlamda alimlerin çoğuna göre, belirtilen şekliyle, deniz ürünlerinin üretimi ve tüketiminin helal olduğu söylenebilir." ifadelerini kullandı.

'Tartışma konusu olan kısa fetvada mezheplerin görüşlerine atıfta bulunulmuştur'

Prof. Haçkalı, son günlerde medya kuruluşlarında yer alan "bazı deniz ürünlerinin haram olduğu" yönünde fetva verildiği haberlere değinerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Diyanet İşleri Başkanlığımızın, bu ürünlerin haram olduğuna dair bir kararı bulunmamaktadır. Örneğin Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun yayımlamış olduğu 'Fetvalar' adlı eserde, haram olduğu hususunda ittifak bulunan yiyecekler sayılmış olup, bunlar arasında deniz ürünleri sayılmamıştır. Tartışmaya konu olan kısa fetvada ise sadece mezheplerin görüşlerine atıfta bulunulmuştur. Dolayısıyla Diyanet işleri Başkanlığının bu husustaki tutumu öteden beri yukarıda yayınladığımız açıklamada olduğu gibidir."

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Zekeriya

Ne yani Allah’ın şunu şunu yaparsanız sevaptır dedi ve sonunda cenneti vadetti tümüne uydunuz her bir işinizi doğru yaptınız da işiniz mi rast gitmedi.İnanmayan için Allah kimseye bir şeyi zorla yaptırın dememiştir.Sanki öyle bir algı var ki bu haramı yada helali diyanet işleri başkanlığı emrediyor.Harama helale riayet etmem diyorsan etme cehennem sana geniş olsun helal olsun güle güle yan orada.

Fetvasının önemi yok

Diyanet işleri: 1. Laiklerden, 2. Kızılbaşlardan çok çekinir. Bu korku altındaki bir kurum zaten fetva veremez. Siz merak ediyorsanız, açın Ömer Nasuhi Bilmen’ in ilmihaline bakın, doğruyu orada bulursunuz.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23