• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Din hanesi' CHP'yi rahatsız etti

Yeniakit Publisher
2014-07-07 12:44:00 - 2014-07-07 12:57:37
'Din hanesi' CHP'yi rahatsız etti

CHP Milletvekili Aykan Erdemir, Meclis'e verdiği soru önergesinde, "kimliklerde din hanesinin yer almasının bireyleri ayrımcılığa maruz kalmalarına ve ayrımcılık riskine veya algısına maruz bıraktığına ilişkin kaygıları gidermek için bugüne kadar hangi somut önlemleri hayata geçirdiniz" şeklindeki soruyu yöneltti

Yeni kimlik kartlarının bu yıldan itibaren 3 yıl içerisinde kademeli olarak vatandaşlara dağıtılması hedeflenirken, pilot uygulama kapsamında Bolu'da dağıtılan kimlik kartlarında "din hanesi" de öncekilerde olduğu gibi aynen yer alıyor. Bolu'da devam eden pilot uygulama kapsamında dağıtılan kimlik kartlarının arka yüzünde din hanesinin yer alması CHP'de rahatsızlığa yol açtı.

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, konuyu bir soru önergesiyle Meclis'e taşıyarak "din hanesi"nin ayrımcılığa neden olduğunu bunun önlenmesi için ne gibi önlemler alındığını sordu. 

CHP'li Erdemir, Sinan Işık adlı vatandaşın başvurusu üzerine AİHM'nin nüfus cüzdanında "din hanesinin" yer almasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü düzenleyen maddesini ihlal ettiğine ilişkin kararını anımsattı.

2010 yılında AİHM tarafından verilen karara karşın nüfus cüzdanlarında din hanesine yer verilmeye devam edildiğini belirten Aydemir, yeni kimlik kartlarında din hanesine yer verilip verilmeyeceğini sordu. Aydemir, "Kimlik kartlarının hayatın pek çok alanında (eğitim, sağlık, askerlik, çalışma hayatı, kolluk kuvvetleri tarafından yapılan kimlik kontrolleri) sıklıkla kullanıldığı göz önünde bulundurulduğunda, kimliklerde din hanesinin yer almasının bireyleri ayrımcılığa maruz kalmalarına ve ayrımcılık riskine veya algısına maruz bıraktığına ilişkin kaygıları gidermek için bugüne kadar hangi somut önlemleri hayata geçirdiniz" şeklinde sordu.

DİLEYEN BOŞ BIRAKABİLİYOR

Vatandaşların kullandığı mevcut nüfus cüzdanları üzerinde de din haneleri bulunurken, yıllardır çıkarılmayan Kişisel Verilerin Korunması Hakkındaki Yasa Tasarı'nda dileyen vatandaşların din hanesini boş bırakmasına ilişkin düzenleme bulunuyor.

 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23